Mit találnak viccesnek a kutyák?

Hányan éltünk már át olyan történetet kedvenc kutyánkkal, ami akár idegesítő, de akár vicces is lehet? Mondjuk amikor a gazdi éppen leülne enni, de az eb ki akar kéredzkedni a dolgát végezni. Ám amikor a gazdi felkel ajtót nyitni, nem kifele szalad, hanem vissza az asztalhoz, és a tányért bámulja mereven. Akkor sem veszi el az ételt, ha tudná.

De vajon számára mulatságos ez a játék? Viccesnek tartja, hogy rosszalkodik, hiszen a gazdinak kihűl az étele?  Nos, nem csak mi, gazdik gondolkodunk el ezen a kérdésen, de vajon olyan komoly tudódok, mint Charles Darwin is elmélkedtek azon, van-e a kutyáknak humorérzékük.

A legjobb orvosság

Nem kell sok idő, hogy felismerjük, milyen pozitív hatással is vannak kutyáink a hangulatunkra. Úgy tűnik, a legtöbb kutya örömet és szeretetet sugároz, és társaságuk miatt kevésbé vagyunk magányosak. Az már csak a bónusz, hogy rengeteg vidámság forrása is egy kutya, sőt, minél szorosabb a kötődés gazdi és kedvence között, annál többet nevet a család.

mosolygó arcot vágó bichon jellegű kutya üla fűben

Érdemes megfigyelni a kutyafuttatóban önfeledten játszó kutyákat. Olyan, mintha a játék közben nevetnének, pontosabban a hang, amit kiadnak, igencsak az emberi nevetésre hasonlít. Pedig ez valójában a szájon át történő kilégzés hangja, ám a szakértők szerint ez fontos része a kutyák egymás közti kommunikációjának. Sőt, egyes kutatások szerint a nevetés jót tesz a kutyáknak is - az emberekhez hasonlóan.

Egy Patricia Simonet nevű kutató által vezetett tanulmány azt vizsgálta, hogy a kutyák nevető hangja milyen hatással volt más kutyákra egy spokane-i menhelyen. A tudósok lejátszottak egy felvételt a kutyák egymás közötti játékának hangjairól, amelyen ez a nevetésre hasonlító hang is szerepelt. Arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyanevetés csökkentheti a stresszes viselkedést a menhelyen élő kutyák között, sőt, támogatja a kutyákat abban, hogy proszociális viselkedést kezdeményezzenek.

Nevetsz, gazdi?

A kutyák gyorsan tanulnak, és még a kölykök is gyorsan rájönnek, hogy ha meg tudják nevettetni a gazdit, akkor az nagyobb valószínűséggel simogatja meg őket, ad jutalmat, vagy játszik velük. Nevetésünk megerősíti azokat a viccesnek szánt cselekedeteket, amelyeket a kutyák direkt nekünk produkálnak, így ennek következtében gyakrabban ismétlik ezeket.

De vajon a nevetés képessége, azaz a nevetésre hajazó hang adása azt is jelenti, hogy a kutyáknak van humorézéke?

Az 1871-ben megjelent „The Descent of Man” című művében Darwin olyan viselkedést írt le, amely bizony, humorérzékre utaló jelnek tekinthető. "A kutyák azt mutatják, amit mi humorérzéknek nevezünk, és ami különbözik a puszta játéktól."

hunyorító szemmel, mosolygó arccal néző kutya

Leírt egy esetet is: a kutya, szájában a bottal előre megy, leül és megvárja, hogy a gazda beérje és elvegye tőle a botot. Ám amikor az odaér, ő gyorsan felpattan, és diadalmasan elrohan, majd újra és újra megismétli ezt, láthatóan és nyilvánvalóan élvezve a tréfát.

És valóban, a legtöbb kutya számára a nevető személy pozitív és megerősítő hatású.

Az a viselkedés, ami megerősítést kap a gazdi részéről, pozitív, tehát meg fogja ismételni az állat, hiszen arra törekszik, hogy figyelmet, elköteleződést és nevetést kapjon a szeretett gazdától.

Cuki bohócok

Bár nem készültek hivatalos tanulmányok arról, hogy mely kutyafajták a legviccesebbek, bizony, vannak különbségek. Minden kutya egyéniség, de minden fajta esetében vannak a standardban megfogalmazott alapvető kritérium temperamentum tekintetében. Éppen ezért nem árt olvasgatni a fajtaleírásokat és a standardokat, hiszen például a Coton de Tulear standardjában szerepel, hoyg a fajta természeténél fogva igazi bohóc. Ha pedig valaki ilyen játékos társat keres, akkor ez irányt mutathat.

Igazából azonban teljesen mindegy, hogy családi kedvencet szeretne, vagy sportolni vágyik valaki a kutyájával, fontos, hogy a játék és a humor elemeit a mindennapokba csempéssze. Sajnos nem tudjuk megkérdezni a kutyákat, hogy pontosan mit találnak viccesnek, és nem mondhatjuk biztosan, hogy tényleg viccelni akarnak-e, amikor a mókás dolgokat csinálják! De egyet tudunk: minél több időt tölt valaki a kutyájával, annál nagyobb az esélye, hogy talál majd valami nevetnivalót, valani olyat, ami feldobja a napját.

Ajánlott cikkek