Lehetnek-e rémálmaik a kutyáknak?

Nincs annál édesebb, mint az álmában halkan vakkantgató, vagy akár fel-fel ugató kutyus. Ilyenkor a gazdi csak reméli, hogy kedvence valamit kellemeset álmodik, mondjuk álmában a barátaival játszik a futtatóban, mókusok után szalad a parkban, vagy kedvenc játékát cipeli. De hogyan lehetünk biztosak abban, hogy a kutya álmai valóban kellemesek?

Hogyan álmodnak a kutyák?

A kutyák ugyanúgy álmodnak az alvás REM szakaszában, mint mi, de sokkal gyorsabban érik el ezt a szakaszt, mint mi. Esetükben a REM alvás általában az elalvás után 15-20 percen belül következik be, és csak néhány, leggyakrabban ötnél kevesebb percig tarthat. A kutatások azt igazolták, hogy a kutyák valóban álmodnak. Azonban míg mi, emberek álmodhatunk akár az ismeretlenről vagy a jövőről, a tudósok szerint a kutyák emlékekről álmodnak, akár a gazdáikkal, akár múltbéli tapasztalataikkal kapcsolatban.

Kutya alszik, nyelve kilóg

Vannak-e rémálmai a kutyáknak?

Kérdés, mit nevezünk rémálomnak. A kutyák ugyanis álmodhatnak rossz dolgokról, olyanról, amit nem szeretnek, ami félelmet vált ki belőlük vagy szorongást okoz, de olyan rémálmaik, mint nekünk, ha például horrofilmet nézünk lefekvés előtt, nincsenek. Minden olyan helyzet, amely stresszt vagy szorongást okoz az ebnek, okozhat rémálmokat. Ilyen lehet például a körömvágás, a fürdetés, a stressz az állatorvosnál és így tovább. Ezen túlmenően, ha a kutya mentett eb, álmodhat az örökbefogadása előtt átélt kellemetlen élményekről akkor is, ha most szuper jó körülmények között és nagy szeretetben él.

Honnan tudja a gazda?

Eleinte nem könnyű megállapítani, hogy a kutya jót álmodik vagy éppen rémálmot lát, azonban van néhány apró különbség. Ehhez minél gyakrabban kell megfigyelni az ebet alvás közben, hiszen csak így tudja, mely jelekre érdemes figyelni.

Amikor a kutya kellemeset álmodik, láthatja, hogy a mancsai rángatóznak, a fülei megrándulnak, a szemhéja rángatózik. Stressznek semmiféle jele ilyenkor nem tapasztalható. Amikor azonban rémálmot lát az eb, álmában morogj, miközben a mancsok és a szeme rángatózik. Akár üvölthet, nyafoghat, nyöszöröghet is ilyenkor, vagy akár fel-felugathat. A jó hír az, hogy amikor a rémálom már megterhelő az állat számára, ugyanúgy felébred, ahogyan mi is.

kutya kanapé alá bújva alszik

Mi a teendő?

Fontos, hogy ha azt érzékeli, kedvence rémálmot lát, ne ébressze fel. Ez megriasztja az állatot, felesleges stresszt él át, sőt, akár agresszívan is reagálhat. Ilyenkor érdemes arra gondolni, hogy a rémálmok csak pár percig tartanak, és utána az eb visszatér a pihentető alváshoz.

Persze ha úgy érzi, a rémálom néhány percnél tovább tart, és mindenképp fel akarja ébreszteni az ebet, akkor nagyon óvatosan tegye. Mindig hanggal és ne érintéssel ébressze az állatot. Nyugodt, halk hangon kezdje el a nevén szólongatni, és ha szükséges, fokozatosan emelje a hangerőt. Zene lejátszása, a tévé bekapcsolása vagy akár kopogás, csengetés szintén felébresztheti a kutyát.

Megelőzhetők-e a rémálmok?

Van lehetőség arra, hogy megelőzze a rémálmokat. Mivel a kutyák gyakran olyan dolgokról álmodnak rosszat, amelyek szorongást okoznak ébrenléti állapotában, ha segít neki leküzdeni a félelmeit, az nemcsak ébrenléti óráiban hasznos, hanem alvás közben is.

Az olyan módszerek, mint a deszenzitizáció és a klasszikus ellenkondicionálás segíthetnek ebben, így érdemes ezen módszerekben avatott szakember segítségét kérni.

Bár nem tudunk beszélgetni a kutyákkal, hogy megkérdezzük, mit vagy miről álmodnak, de a tudományos kutatásoknak köszönhetően nyugodtan kijelenthetjük, hogy valóban álmodnak, és igen, vannak, lehetnek rémálmaik. Szerencsére azonban tehetünk azért, hogy megakadályozzuk a rémálmokat. Amennyiben úgy véli, kedvence gyakorta lát rémálmokat, kérjen tanácsot állatorvosától és keressen olyan szakembert, aki megtanítja a hatékony módszerekre.

Ajánlott cikkek