Kókuszolaj kutyáknak

Napjaikban egyre népszerűbb a kókuszolaj, sok háztartásban használják a hagyományos zsír vagy napraforgó étolaj helyett. De mit is kell tudni róla? Nos, a kókuszolaj, latin nevén Oleum Cocois a kókuszpálma magjának szárított beléből  készített növényi olaj.

A frissen sajtolt kókuszolaj színe fehér, íze és szaga bár különös, de kellemes. Elég könnyen avassá válik, ettől az íze és szaga csípős lesz. Szobahőmérsékleten vajszerű, már 24 °C-on olvad. Azért is olyan népszerű a reform konyhában, mert az összes növényi olaj közül ez kezd legmagasabb hőmérsékleten toxikussá válni, ráadásul többszöri használata is engedélyezett, nem kell minden használat után  frissre cserélni.

Az elkészítés módja szerint háromféle kókuszolajat különböztetünk meg, ezek a hidegen sajtolt, a szűz (vagy virgin) és a finomított kókuszolaj. Lakossági felhasználásán túl az ipar margarin gyártásra, sütőipari és édesipari termékek készítésére használja, de a kozmetikai ipar is alkalmazza, leginkább szappangyártás során, de egyéb kozmetikai termékekben is.

golden retriever kókuszdiót cipel a szájában

Manapság egyre inkább terjednek a kókuszolaj egészségvédő és gyógyító hatásairól szóló cikkek és hírek, sokan fogyókúrás csodaszerként tartják számon, ám ezen állítások legtöbbje a tudományos bizonyítékok hiányában nem megalapozott állításokat tartalmaz.

Persze aki úgy érzi, számára a hasi problémák enyhítésére, az irritált bőr megnyugtatására, a fertőzések megelőzésére és az allergiás reakciók csökkentésére a kókuszolaj a megoldás, az használja bátran, ám azt tartsa szem előtt, hogy a szakemberek szerint a kókuszolaj kizárólagos zsiradékforrásként történő alkalmazása nem javasolt, inkább az étrendben felhasznált zsiradékok változatosabbá tételére alkalmas. Na de vajon a kutya kaphat-e kókuszolajat?

Nasik és ételek kókuszolajjal

Érdemes az állatorvossal megvitatni a kérdést, főzhet-e a kutyának kókuszolajjal. Ha úgy gondolja, hogy ez a szer segíthet kedvencének a túlsúly leküzdésében, vagy abban bízik, hogy energikusabb tőle az eb, akkor próbálja ki. Sokan álllítják, hogy javítja a tápanyagok felszívódását és hatásos a gyulladásos bélszindróma és a vastagbélgyulladás ellen, valamint csökkentheti a szervezet általános gyulladását. Nos, mindezekre tudományos bizonyítékok egyelőre nincsenek, bár kutatások folynak, de ha mértékkel használja – mivel magas a telített zsírsav tartalma -, bajt nem okozhat.

Mivel a kókuszolaj telített zsírsavakban gazdag, ha nem figyel oda, könnyen súlygyarapodást okozhat, így ha a túlsúlyos ebet eteti vele, nem biztos, hogy célt ér. Emellett hanyálmirigy gyulladásra hajlamos kutyák esetében sem ajánlott a használata, szóval mindenképp érdemes kikérni az orvos véleményét.

Ha szabad az út, akkor kisebb kutyáknál legfeljebb 1/4 teáskanállal kezdje, de a nagyobb fajták akár egy evőkanálnyit is elbírnak. Az állatgyógyászatban dolgozó szakemberek és kutatók szerint kis mennyiségben fogyasztva a kókuszdió és a kókusz alapú termékek nem okozhatnak komoly gondot a kutyáknál, ám a friss kókuszdió húsában és tejében található olajok gyomorpanaszokat, laza székletet vagy hasmenést ereményezhetnek, tehát mindenképp óvatosan kell velük bánni.

egy fél kókuszdió és mellette üvegben kókuszolaj

Kizárólag bio, szűz, hidegen sajtolt kókuszolajat válasszon, és azonnal hagyja abba alkalmazását, ha gyomorpanaszra utaló jeleket, például hasmenést vagy allergiás reakciókat észlel a kutyán. Allergiás reakció esetén az olyan alternatívák, mint a lazacolaj és a lenmagolaj ugyanazokat az előnyöket kínálják, mint a kókuszolaj, kísérletezzen inkább ezekkel.

A kókuszolaj ízletesebbé teheti a kutya ételét, de mivel közepes szénláncú zsírsavakat (a közepes szénláncú zsírsavak 6-12 szénatomból álló zsírsavláncokat tartalmaznak, rövidített nevük  MCT) tartalmaz, az olaj közvetlenül felszívódik a gyomor-bél traktusba, és onnan a májba kerül, ahol metabolizálódik. Egyes embereken és rágcsálókon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az MCT-ket tartalmazó étrend esetenként segíthet csökkenteni a zsírraktárak méretét, és esetleg segíthet megelőzni a súlygyarapodást, miközben további energiát is biztosít, de mindezek igazolása még további vizsgálatokat igényel, tehát ne ez legyen a kutya fogyókúrás programjának egyetlen eleme.

Bőrápolóként

Azt tudjuk, hogy a kozmetikai ipar előszeretettel használja a kókuszolajat. A gyorsan beszívódó kókuszolaj hidratáló hatással van a bőrre, a hajat megvédi azt a kiszáradástól, a töredezéstől és tündöklően fényessé teszi. Jótékony hatása kimutatható a töredezett vagy száraz körmök, a körömgyulladás és a kemény bőr kezelésénél is, de előszeretettel használják a masszázsoknál is, leginkább a hawaii és a thai masszázsok esetében.

Miért ne lehetne jó a kutyának is? Nos, akár a kutya bőrét is be lehet kenni a kókuszolajjak, különösen télen, megelőzendő a bőr kiszáradását, hámlását, irritációját, vagy ha már fennáll a probléma, akkor a kókuszolaj növelheti a lipidszintet a bőr felszínén.

Nem kell mást tenni, mint egy kis mennyiséget a tenyérbe önteni, belemasszírozni az állat bőrébe, és az ujjakkal a szőrön eloszlatni. Arra azért érdemes figyelni, hogy a kutyák általában nyalogatják magukat, tehát ha korábban voltak panaszai a kókuszolajjal készült keksz vagy étel miatt, akkor lenyalva a szőrről, bőrről sem lesz más a helyzet.

Kiránduláskor, vagy erdős területen élők a rendszeresen használt bolha- és kullancsirtó szerek mellett kiegészítő védelemként szokták használni a kókuszolajat. Bár paraziták elleni hatása nem bizonyított, ők esküsznek rá, ezzel együtt kizárólagos védelemként alkalmazni felelőtlenség lenne.

Gyógyszerek beadására

Általában nem a gyógyszer beadása a gazdák legkedveltebb feladata. Nem elég, hogy beteg a kutya, még meg is kell küzdeni vele, hogy lenyelje a segítséget jelentő, enyhülést nyújtó szert. Ha az eb már rájött, hogy a gazdi a mogyorókrémmel valójában egy keserű pirulát akar ráerőltetni, és nem hajlandó lenyelni, csak lenyalogatja róla a mogyorókrémet, és kiköpi a tablettát, akkor talán a kókuszolaj lehet a megoldás. Nem csak csábítóbbá és ízletesebbé teszi a gyógyszert, de segít neki könnyebben lenyelni a tablettát.

szilárd kókuszolaj, az üvegben mérőkanálka

Sebekre

Sokan vallják, hogy a kókuszolaj természetes antibakteriális, vírus- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért ha a kutya talppárnái berepedeztek, vagy kisebb vágások, zúzódások vannak a testén, akkor biztonságosan használható a sebek gyógyulásnak elősegítésére és megnyugtatására. Bolhacsípés, bolhaallergia vagy egyéb allergia okozta sebek nyugtatására is alkalmazható.

Fogmosásra

A kókuszolaj antimikrobiális tulajdonságai természetes – és ízletes – módszert jelentenek a kutyák fogainak tisztítására. A kókuszolajjal készült fogkrém segíthet eltávolítani a káros baktériumokat a szájban, megelőzheti a lepedék kialakulását, amely akár szájüregi betegségek kialakulásához vezethet. Az olajat egyszerűen hozzá lehet adni a kutya fogkréméhez, vagy meg lehet próbálni közvetlenül a fogakra kenni.

Bármilyen céllal használja is a kókuszolajat a kutya esetében, mindig kérje ki előzetesen az álaltorvos véleményét, hallgassa meg, mit mondanak a legújabb kutatások és tapasztalatok, és mindig figyeljen az esetleges tünetekre, allergiás reakciókra.

Ajánlott cikkek