II. Erzsébet királynő és a Welsh Corgi Pembroke

II. Erzsébet királynő és a Welsh Corgi Pembroke

A 96 éves II. Erzsébet királynő halála nagy figyelmet szentelt az uralkodónak, szerte a világon, de ezzel egyidejűleg a Welsh Corgie Pembroke fajta iránti, élethosszig tartó szenvedélyének is. A trónon eltöltött 70 év alatt a királynő gyakorlatilag ezen kutyafajta szinonimájává vált, köszönhetően annak, hogy nem csak felhívta a világ figyelmét szeretett kutyáira, de komoly tenyésztési programot is kidolgozott.

a fiatal királynő szeretett kutyái között a földön ül, egyiküket öleliFotó: PA Images

Életen át tartó szerelem

Erzsébet yorki hercegnő már gyerekkorában is imádta a kutyákat. „A kis hercegnők” című, 1950-es visszaemlékezésében a hercegnő nevelőnője, Marion Crawford ezt írta: „Lilibet (ez volt a királynő gyermekkori beceneve) valóban rajong a kutyákért. Szereti őket, barátként tekint rájuk.”

Kép: GettyImages

A Welsh Corgie Pembroke iránti szeretet és rajongás egy életen át megmaradt. Az alattvalók pedig a királynőt nem csak uralkodójukként tisztelték, de azért is, ahogyan az állatokkal bánt. Ennek egyik mércéje, hogy mind a kutyák, mind a lovak tenyésztésében kiemelkedő minőségű munkát végzett, és hosszú évtizedeken át a nagyhírű brit Kennel Club aktív támogatója volt. Mindig örömmel és szeretettel beszélgetett a kutyákról, és nem csak elméleti, de gyakorlati síkon is részt vett a tenyésztésben.

a fiatal királynő egy vízesés melletti sziklán ül, ölében kutyájávalKép: Lichfield Archive

Családi tradíció

Több tenyésztő is meséli, hogy amikor belevágott a Welsh Corgie Pembroke tenyésztésébe, sokan még a fajta nevét sem ismerték, ám ha azt mondta, a királynő kutyái, rögtön tudták, miről is van szó. Tehát egyértelmű, hogy II. Erzsébet királynő igen nagy hatással volt a fajta népszerűsűgére.

Egy, a 2012-es nyári olimpián készült videó szintén kiváló reklám értékkel bírt, és nem csak az olimpia számára. A királynőről, a corgijairól és James Bondról készült felvétel ismételten is a figyelem középpontjába helyezte a fajtát, elsősorban hűségére és humoros természetére fókuszálva.

A királynő ezen fajta iránti szeretetét édesanyjától örökölte. Az anyakirálynő volt az, aki pembroke-ot vásárolt gyermekeinek. Egy nagyon bájos fotón Dookie és Erzsébet hercegnő egy vasútállomáson látható, amint a hercegnő ősi otthonában, a skóciai Glamisban tett látogatást. Talán ez az a kép, amely először hívta fel a közvélemény figyelmét erre a meglehetősen furcsa, rókaszerű, ám hihetetlenül kedves természetű fajtára.

a középkorú királynő három corgit sétáltat pórázonKép: PA Images

Őfelsége pedig folytatta anyja királyi hagyományát, a corgiehoz fűződő szeretete pedig egész életén át töretlen volt. Halála után kutyái második fiához, András herceghez kerülnek.

 

Nyitókép: Adrian Wyld via AKC

Ajánlott cikkek