Érdekességek a biewer yorkieról

Ez az intelligens, hűséges és odaadó kiskutya igazi társ. Mindig vidám, sokszor gyermeteg, van humorérzéke, játékos, szinte pajkos, de mindig csupa szív és odaadó gazdáival szemben. Ráadásul igen jól kijön a gyerekekkel és más kutyákkal is.

1. A név

A fajta alapítója, Werner Biewer 1988-ban két, általa tenyésztett kutyát állított ki Wiesbaden-ben, egyszerűen csak fekete-fehér yorkinak nevezve őket. Hiába szerette volna az új fajtát regisztráltatni, a német kennel klub, a VDH ezt megtagadta, ezért egy másik klub, az AHC volt az első, amely felvállalta a fajtát és elvállalta regisztrációját. A név, amit az új fajta kapott, a "biewer yorkshire terrier a la pom pon" lett, a fajta megalkotóinak családneve után. A Biewer pár az 1980-as évek végére elkészítette a standardot.

biewer yorkie piros masnival a hajában fekszik

2. Az első biewer terrier

A biewer terrier akkor keletkezett, amikor egy yorkshire terrier aloban az egyik kölyök hihetetlenül sok fehér jeggyel született. Mindez 1984. január 20-án történt, a kölyök neve pedig Scheefloeckchen von Friedheck volt. Ez indította el a német yorkie tenyésztő pár, Werner és Gertrud Biewer gondolatait arról, hogy lehet egy recesszív gén a vérvonalukban, mely ezt a tarka színt örökíti.  Hamarosan további kék - fehér - arany yorkiekat tenyésztettek.

3. És amiben még első…

2007-ben egy laboratórium vizsgálatot végzett annak megállapítására, hogy a Biewer terrier a yorkshire terrier egy változata-e, vagy pedig önálló fajta. Tíz vérminta felhasználásával a laboratórium megállapította, hogy ez a háromszínű kutya valóban teljesen önálló fajta. Ez volt az első alkalom, hogy tudományos genetikai vizsgálatot alkalmaztak annak meghatározására, hogy egy fajta valóban tiszta-e, ahelyett, hogy a származási dokumentáció hagyományos módszerét használták volna.

4. Elsődleges feladata

A Biewer terrier öleb, igazi  társállat. Bájos és odaadó, vidám lelkületű fajta, különösen szeretnivalóvá teszi kedves természete. Ellentétben a yorkshire terrierrel a fajta ősei sosem végeztek munkát.

5. A megtévesztő termet

Kis mérete ellenére a Biewer terrier sportos és energikus fajta, akárcsak a yorkshire terrier. Szereti a sétákat és a sok játékot a gazdival. Érdemes vele túrázni menni, nagyokat játszani a kertben vagy a futtatóban, sőt, akár egy kis agility sportról is szó lehet, a biewer abban is nagyon ügyes.

kék masnis biewer yorkie farönkön áll

6. Az elegancia

A biewer pontosan ugyanolyan elegáns megjelenésű, mint a yorkshire terrier. A finom, selymes szőr, amely a gerincen futó választéktól mindkét irányba a földig omlik, rendszeres figyelmet igényel, hogy mindig ápolt legyen és csomómentes. Hasonlóan az emberi hajhoz naponta ki kell kefélni és fésülni a bundát, míg fejen levő hosszabb szőrt érdemes masnival összefogni. Ettől a kicsi kutya megjelenése még elbűvölőbb lesz. A megjelenésére a koronát a csodálatos, sok színű szőrzet teszi igazán egyedivé és különlegessé.

Ajánlott cikkek