Kutyafajták kezdő kutyatartóknak

Az első kutya az ember életében hatalmas élmény és hatalmas felelősség, óriási izgalom. Az, hogy mindez mekkora kihívás, nagy mértékben függ attól, milyen fajtát választ a kezdő kutyás, hiszen nagyon sokféle kutyafajta létezik, és bizony a megfelelő fajta kiválasztása talán a legfontosabb.

Ezért mielőtt az első kutyás gazdi hazavinné a tündéri, pici kölyköt, jó pár dolgot figyelembe kell vennie. Ilyen a választott fajta energiaszintje, mérete, megjelenése és szőrápolási igényei, taníthatósága, stb.

Annak, aki élete első kutyáját választja ki, a legjobb fajta az a kutya, amelyik megfelel a család energia- és figyelemszintjének, valamint életstílusának. Ha olyan kutyát szeretne, aki el tudja kísérni a kocogásokra, válasszon egy sportos, kitartással bíró kutyát, azonban ha inkább egy lusta ölebre vágyik, akkor a legjobb, ha kerüli a nagy energiával bíró fajtákat. Előfordulhat, hogy elsőként egy kevés szőrápolást igényelő fajtával szimpatizál, különösen, ha nincs ideje sok a kozmetikázásra.

Soha nem szabad elfelejteni, hogy a kölykök sok munkát igényelnek, szocializációra, képzésre van szükségük és sok figyelmet igényelnek.

Bichon frisé

A bichon frise egy igazán vidám fajta, mely tökéletesen alkalmas gyermekes családoknak vagy kis lakásban élőknek. Ez a kiskutya úgy néz ki, mint egy mindig pattogó vattapamacs. Az élet minden területén kiváló társ, ráadásul igen könnyen nevelhető fajta, mely jól alkalmazkodik mindenféle életmódhoz, Nem igényel túl sok mozgást ahhoz, hogy boldog és egészséges életet éljen. Kicsivel nagyobb kihívást jelent a szőrápolás, amennyiben a fajtajellegnek megfelelő nyírásformát meg szeretné őrizni, de kezdő vagy kevesebb idővel, anyagi lehetőséggel rendelkező gazdák a rendszeres formára nyírás és fésülés helyett választhatják a rövidre nyírást is. A bichon frisé élettartama átlagosan 14-15 év.

bichon frisé

Boxer

Amennyiben inkább közepes méretű, nagy energiájú fajtát keres, akkor a játékos boxernél nincs jobb választás. Ez a hűséges eb igen szoros kapcsolatot alakít ki a családdal. Ha aktív életmódot folytat, a boxer abban is kiváló társ  tud lenni, különösen mivel ez a kutya sok mozgást és határozott nevelést igényel. Fiatal korban a boxerek kissé hiperaktívak lehetnek, de mivel élvezik a figyelmet a nevelés és kiképzés során, így tanításuk relatív könnyű. Megfelelő szocializáció és tanítás után egy boxer kifejezetten jól alkalmazkodik és kiváló játszótársa lehet a gyerekeknek, sőt, kifejezetten védelmező. A boxer ápolási szükségletei alapvetőek, nem igényel extrém szőrápolást. Ennek a fajtának az átlagos élettartama 10-12 év.

boxer

Cavalier King Charles spániel

A Cavalier King Charles spániel édes, ragaszkodó kutya. Bármilyen lakásban és családban jól elvan, és a jó hír, hogy a gyerekekkel kifejezetten jól kijön. Ez a fajta kicsi, de nem nagyon apró, a viselkedése igencsak szelíd. Elegáns, figyelmes és általában csendes eb, energiaszintje mérsékelt, ami azt jelenti, hogy nem igényel extrém mozgást egészsége és fittsége megőrzéséhez. Persze az alapképzésre szüksége van, de gyorsan és jól tanul. Annak ellenére, hogy közepesen hosszú a szőrzete, a cavalier szőrápolása egyáltalán nem nehéz feladat, természetesen a rendszeresen fésülés szükséges. A fajta átlagos élettartama 12-14 év.

cavalier king charles spániel

Golden retriever

A golden retriever igazi családi kutya, mely akkor boldog, ha gazdái kedvére tehet. Ez a fajta kifejezetten jól kijön bármilyen korosztályú gyerekkel. Ez a közepes méretű fajta mindig boldog, hűséges, ragaszkodó és aktív társ. Intelligens és alkalmazkodó, emiatt a legtöbb család és háztartás tökéletes a számára. Relatív nagy mennyiségű testmozgásra is szüksége van egy goldennek, hogy megőrizze jó fizikai állapotát és mentális egészségét, és természetesen a képzés, tanítás is elengedhetetlen fontosságú. A golden kifejezetten szeret tanulni, és sok mindenre meg is tanítható. A rendszeres kifésülés és kikefélés elengedhetetlen, hogy a szőrzet gubanctól és csomóktól mentes legyen. A golden  retriever átlagéletkora 10-12 év.

golden retriever

Labrador retriever

A labrador retriever az egyik legnépszerűbb és legismertebb kutyafajta. Ez a méretét tekintve közpes-nagy méretű eb igen jól alkalmazkodnak a legtöbb környezethez, és kiválóan elvan a gyerekekkel. Nagyon hűséges és ragaszkodó fajta, mely kifejezetten szoros kapcsolatot alakítan ki a családdall. Aktív, játékos és intelligens eb, mely inkább az aktív életet élő családok számára ajánlott, hiszen a sok testmozgás és mentális kihívás, a tanítás elengedhetetlenül fontos. A laborok szeretnek tanulni, és szinte bármire meg lehet tanítani őket. Szerencsére a szőrápolás nem nagy feladat, és a rendszeres kikeféléssel, fésüléssel a vedlés is minimálisra csökkenthető. A fajta átlagéletkora 10-12 év.

labrador retrieverek mindhárom színben

Papillon

A kutya apró mérete igencsak megtévesztő. A papillon boldog, barátságos, könnyen alkalmazkodó fajta, mely a legtöbb családban és háztartásban jól elvan. A gyerekekkel könnyen kijön, feltéve, hogy azok a méretének megfelelően szépen bánnak vele. Szívós, erős kis eb, mely eléggé aktív és eleven, de nem csak edzőtársként, hanem cuki ölebként is kiválóan funkcionál. Nem igényel extrém mennyiségű mozgást, de a futkosás és a játék fontos a számára. Nevelni és tanítani könnyű, a szőrzete pedig nem igényel túl sok gondozást. A fajta átlagéletkora 14-16 év.

papillon

Pomerániai törpespicc

A pomerániai aprócska, finom és édes kis öleb. Általában egy gazdához kötődik a leginkább, de jól boldogul a többi családtaggal is. Ha gyerek van a családban, akkor inkább az idősebb gyerekek mellé ajánlható, akik már tudják, hogyan kell bánni egy ilyen apró kutyával, de sok helyzethez tud alkalmazkodni. A napi séták és egy hosszabb út általában elegendő ahhoz, hogy egy pomi boldog legyen. Persze szükség van az alapvető engedelmesség elsajátítására a struktúra és a határok elsajátításához, mivel enélkül a fajta heves, akaratos és makacs oldala kerül előtérbe. Szerencsére  a pomerániai jól reagál a következetes, pozitív tanításra. Szerencsére a pomerániai szőrzete nem olyan igényes, mint amilyennek látszik, de a rendszeres fésülés elengedhetetlen. A fajta átlagéletkora 12-16 év.

pomerániai törpespicc

Uszkár

Az uszkár népszerű, sokoldalú kutyafajta, amely csodálatos társ, ráadásul kifejezetten jól alkalmazkodik a környezetéhez és elvan bármilyen háztartásban, beleértve a gyerekeket is.  Ez a fajta négy méretben kapható: toy, törpe, közép és óriás, és többféle színváltozat is létezik. Mindegyik intelligens és jól reagál a tanításra. Energikus fajta, melynek sok mozgásra és mentális stimulációra van szüksége. A szőrzet rendszeres fésülést, kikefélést, és nagyjából hathetente nyírást igényel, tehát csak olyan embernek érdemes választania, aki erre tud időt és pénzt szánni. Az uszkárok átlagéletkora 10-18 év.

fekete törpe uszkár

Yorkshire terrier

A yorkshire terrier kiváló fajta azoknak, akik egy kis ölebre vágynak. Ez a fajta ragaszkodó, mérsékelt energiaszinttel rendelkezik, és csak alapvető mozgásra van szüksége. A napi egészségügyi séták és egy hosszabb séta vagy kutyafuttatóbeli ugrálás nagyszerűek a számára. A nevelés és tanítás kifejezetten fontos a makacs kis terriernek, mert enélkül önfejű, és igencsak hangos lehet. Akármilyen kicsi és cuki kinézetű is a yorkie, nem szabad elfelejteni, hogy terrier, úgy kell nevelni, mint egy nagy kutyát, komolyan megszabva a határokat. A szőrápolás bizony nem könnyű, ha a gazdi szeretné megőrizni a szép, földig érő bundát, hiszen rendszeresen fésülni és kefélni kell a szőrt. Megoldás lehet a bunda fazonra vágása. A fajta átlegéletkora 13-16 év.

yorkshire terrier

Keverék kutyák

Nem mindenki vágyik fajtatiszta kutyára., tehát a megfelelő eb kiválasztásakor a keverék kutyák is szóba kerülnek. A nem fajtatiszta, tehát több fajta keveredéséből született kutyák is kiváló társak lehetnek. Érdemes tanácsot kérni a menhely dolgozóitól, akik általában tudják, mely fajták keveredéséből született a náluk levő eb, és segítenek kiválasztani, hogy a család, a gazdi életmódjához, életkörülményeihez melyik kutya illik a legjobban. Nem szabad elfelejteni, hogy egy mentett, idősebb kutya az előélete, a múltja miatt esetleg több tanítást, nevelést igényel, és bizony, a lelki sérüléseivel is törődni kell. A tanítás, a nevelés, a testmozgás és az ápolás azonban minden kutyánál szükséges, pusztán a keverék fajtájú kutyák igényei az egyedi összetételétől függenek, azaz attól, milyen fajták szerepelnek ősei között.

Ajánlott cikkek