E-mail: pet4you@pet4you.hu

Cavalier King Charles spániel

Cavalier King Charles spániel

Származási hely:Nagy Britannia
Magasság:kan 30.00-33.00 cm
szuka 30.00-33.00 cm
Súly:kan 5.00-8.00 kg
szuka 5.00-8.00 kg
Szőrzet:Hosszú, selymes, egyenes vagy enyhén hullámos, mérsékelten hosszú.
Szín:Blenheim (mogyorószín jegyek fehér alapon), trikolór (fekete jegyek fehér alapon és cser jegyek), ruby (erős vörös), black and tan (fekete-cser).
Testméret:Kistestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Minimális mozgásigényű
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Elfogadó
Védelmezőképesség:Nem védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Jó természetű, imádnivaló ebecske. Sokoldalú, megnyerő fajta. Igen emberközpontú.

Eredet és történet

Toy spánielek megközelítőleg 1016-tól alakultak ki Nagy-Britannia területén, funkciójuk pedig elsősorban a vadászat volt. Az 1500-as évekre leáldozott ezen tevékenységüknek, és inkább társasági kutyaként szolgáltak a vagyonosabb rétegek köreiben. Ennek oka az, hogy csak a gazdagok engedhették meg maguknak olyan kutya tartását, mely nem szerzi meg saját ellátmányát vadászat vagy patkányfogás során.

Az 1600-as években mind I. Károly, mind pedig II. Károly király imádattal fordult a fajta felé, ez utóbbi uralkodó nevezte el a fajtát cavalier king charles spánielnek. Olyannyira nagy volt az uralkodók rajongása e kis kutyácskák iránt, hogy azok még a parlamentbe, vagy a fogadásokra is szabad bejárást engedtek nekik.

A viktoriánus korban mopszokkal (melyek Stuart Mária és Vilmos nagy kedvencei voltak) és japán chinekkel történő keresztezés által egy másik fajta született, melyet napjainkban king charles spánielnek (Charlies) neveznek Nagy Britanniában, és angol toy spánielnek (a cavalier-rel egy kalap alá véve) az Egyesült Államokban. Ezidőtájt a toy spánielek korai típusa majdnem kipusztult, mivel a viktoriánusok inkább a boltozatos koponyájú charlie-kat preferálták, vagy pedig királyukat utánozva mopszot tartottak.

Érdekes módon az 1920-as években gyakorta ábrázoltak festményeken hosszabb fejű cavalier toy spánieleket. Az amerikai Roswell Eldridge a Cruft’s kiállítás résztvevőinek pénzjutalmat ajánlott fel, ha elébe visznek régi típusú „bleinheim spánieleket”. A pénzjutalom sok tenyésztőre ösztönzően hatott, elkezdődött a munka a régi típus visszaállítására. A tenyésztés eredményeként kapott kutyákból lettek a ma ismert cavalier king charles spánielek.

A Kennel Club általi 1944-es elismerése előtt is figyelemre méltó módon volt népszerű, olyan embereket mondhatott csodálójának a fajta, mint Margit angol hercegnő és Ronald Reagan.

Érdekes tény, hogy bár az Egyesült Államokban is hamar kedvelt ebbé avanzsáltak a cavalierek, egészen 1996-ig várni kellett az AKC hivatalos elismerésére.

Személyiség

Bár vannak kivételek, a legtöbb cavalier kitörő örömmel üdvözöl mindent és mindenkit. Egyáltalán nem hiperaktív kutya, épp ellenkezőleg. Jó természetű, imádnivaló ebecske, mely nagy, kifejező szemekkel bír és olyan farokkal, amely úgy tűnik, sosem hagyja abba a csóválást.

Elég nagy ahhoz, hogy hancúrozni lehessen vele az udvaron, de elég kicsi is, hogy bőven elférjen bárhol. Sokoldalú, igen megnyerő fajta. Mivel annyira emberközpontú, nem szívesen tölt sok időt egyedül. Jól kijön a gyerekekkel és más állatokkal is.

Igazi arisztokrata ebként elvárja, hogy gazdája mindenüvé magával vigye, ezt pedig azzal hálálja meg, hogy angyali módon viselkedik.

Küllem és ápolási szükségletek

A selymes szőrt könnyű tisztán és fényesen tartani egy sörtekefével és egy fésűvel, ha heti néhány alkalommal átkefélik – fésülik velük a bundát.

Mozgás

Rendszeres mozgásra van szüksége, de képes alkalmazkodni gazdája aktivitási szintjéhez. Imád a háztömb körül bóklászni a családdal, a napi játékidő elengedhetetlen számára – e kettő együtt tökéletesen kielégíti mozgásigényét.

Egészség

Átlagéletkora 12-14 év.

Cavalier King Charles spánieleknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: CM (Chiari Malformation nevű agyfejlődési rendellenesség), csípőízületi diszplázia, szívbillentyű rendellenesség, patella luxatio (térdkalács ficam) és SA (Syringomyelia, azaz rendellenes üregképződés a gerinccsatornában).

Nevelés

Szeret gazdái kedvére tenni, és meglehetősen könnyen tanítható fajta. A szobatisztaságra nevelés némiképp hosszabb időt vehet igénybe, de a pozitív módszerekre jól reagál.

Etetés

Méretének megfelelő, kiváló minőségű eledelre van szüksége. Mivel hajlamos az elhízásra, ügyelni kell a mennyiségre.