Ha a vizelet tönkreteszi a kerti gyepet

Úgy tartják, hogy ahol kutya van, ott soha nem lehet szép a gyep. A kutya vizelete ugyanis csúnya barna vagy sárga foltokban jelenik meg ott, ahol a vizelettől kihalt a fű. Egyes gazdik megvonják a vállukat, mert úgy vélik, hogy ez csak a kutyákkal való együttélés része, ám ennek nem feltétlenül kell így lennie. Tud az ellen tenni, hogy kedvence vizelete tönkretegye a füvét!

De miért pusztul ki a fű ott, ahol a kutya pisil?

Az ok, amiért a vizelet a fű barnává vagy sárgává válik, kémiai kérdés. Ennek megértése azonban az első lépés a megelőzés és a szép pázsit megőrzése felé.

A nitrogén az egészséges talaj nélkülözhetetlen összetevője, de nagy koncentrációja a fűfoltok pusztulását, és sárgás vagy barnás színűvé válását okozhatja. A vizelet gazdag nitrogénben, a magas koncentrációjú nitrogén azonban égési sérüléseket okozhat a fűben. Egyébként maga a pázsittrágya is tartalmaz nitrogént. Az elhalt füvet gyakran kivételesen buja, zöld növekedési gyűrű veszi körül, ami az alacsonyabb koncentrációjú nitrogén trágyázó hatása miatt következik be.

kutya fekszik a fűben

A kutya vizeletében található sók és más vegyületek szintén hozzájárulhatnak a fű károsodásához. Az erősen savas vagy lúgos vizelet megváltoztathatja a talaj pH-értékét, hátrányosan befolyásolva a fű állapotát ott, ahol a kutya pisil.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a szuka kutya vizelete több kárt okoz a gyepnek, mint a kan kutya vizelete. Ám a vizelet kémiai összetétele nem nagyon különbözik kanok és szukák esetébe, az ok sokkal inkább a vizelés módjában keresendő. Ez az oka annak, hogy a szuka kutyák több kárt okoznak a fűben. Ők ugyanis hajlamosak egy helyen leguggolni és vizelni; míg a kan felemeli a lábát és inkább egy vagy több függőleges tárgyat jelöl meg több helyen. Azaz amikor egy kan kutya lepisil egy fatörzset, a vizeletének csak egy része csöpögle a fűbe, és okoz kárt. Ez pedig kevésbé feltűnő, mint a vizelettócsák által okozott sérülések kerek foltjai.

A megelőzés módjai

Van néhány módszer annak megelőzésére, hogy a gyepen a kutyavizelet által okozott barna vagy sárga foltok megjelenjenek. Bár nincs garantált mód a vizeletfoltok megszüntetésére, de tud lépéséket tenni annak érdekében, hogy minimalizálja a kárt.

kutya fekszik a fűben, fa és sárga virágok előtt

  • Tanítsa meg a kutyát, hogy csak egy, kijelölt helyen vizeljen. Ha van rá mód, kerítsen be egy kis részt a kertben, akár növényekkel elkerítve és szoktassa ide a kutyát.
  • Ültessen vizeletálló talajtakarót a kijelölt kutyavécé területére. Az egyik nagyszerű lehetőség erre a lóhere. Egyes gazdák szerint a rozs- vagy csenkeszfű vetésével is sikert lehet elérni, mivel mindkettő keményebb, mint az átlagos pázsitfű..
  • Ha nem ragaszkodik a gyephez, hozzon létre növénymentes, kutyabarát tereprendezést a kert azon területén, ahol a kutya vizelni szokott, Megteheti ezt az egész udvaron is, így nem számít, hová pisil az eb. Ebben az esetben jó megoldás a kéreg vagy a kőtakarás, csak arra kell figyelni, hogy a használt kövek mérete és állaga olyan legyen, amely nem bántja a kutya lábát. Ne feledje, hogy az éles vagy durva élek megsérthetik az állat mancsait.
  • Növelje a kutya vízfelvételét. A száraz eledel nedvesre váltása egyszerű módja ennek, bár ez némileg költséges lehet. Az viszont tény, hogy a kutyáknak sok vizet kell fogyasztaniuk egészségük megőrzése érdekében, és a többlet víz kellően felhígíthatja a kutya vizeletét ahhoz, hogy a nitrogénszintet a fű károsítási küszöbértéke alá csökkentse. Természetesen ez a megközelítés azt is jelenti, hogy az ebnek gyakrabban kell vizelnie, de az előnyök meghaladhatják a kellemetlenségeket.
  • Igyekezzen azonnal lelocsolni azt a területet, ahol a kutya vizelt. Próbálja arra ösztönözni az állatot, hogy minden alkalommal más és más helyen pisiljen, így a vizelet és az öntözés szétterül.
  • Mivel a kutya vizeletével nitrogént ad a pázsithoz, érdemes megfontolni alacsony nitrogéntartalmú műtrágyára való váltást. Fontos, hogy a műtrágya és minden egyéb vegyszer, amelyet a gyepen és a kertben használ, állatbarát legyen.

Ne feledje, hogy más állatok is bejuthatnak a kertbe, és az ő vizeletük is károsíthatja a gyepet. A kerítés ugyan távol tartja az elhaladó vagy kóbor kutyákat, de a macskákat és a különféle vadállatokat nem olyan könnyű megállítani. Ez megmagyarázhatja, hogy miért jelennek meg továbbra is barna vagy sárga foltok a kertben, miután mindent kipróbált a fenti tippek közül. A napi rendszeres öntözés minimálisra csökkentheti a foltok megjelenésének esélyét, és  vannak, akik speciális állatriasztót is használnak. Amennyiben ilyen állatriasztó beszerezésén gondolkodik, előbb győződjön meg arról, hogy az biztonságos a kutya, de más állatok számára is, ugyanis a cél az állatok távol tartása, nem pedig bántalmazása.

Ajánlott cikkek