Miért forognak a kutyák kakilás előtt?

A kutyáknak időnként vannak meglepő szokásaik. Némelyik csak bokorban, elbújva végzi el a nagydolgát, esetleg hosszú, akár több kilométeres séta után hajlandó lekuporodni, mások – elég sokan – meg kakilás előtt hosszú ideig keresik a megfelelő helyet, majd azt mgtalálva még hosszú percekig forgolódnak.

A tökéletes hely megtalálása

Dr. Mary Burch Ph.D., állatviselkedés-kutató azt állítja, hogy nem minden kutya pörög, forgolódik székletürítés előtt, de annak, hogy egyesek miért teszik ezt, több oka is van, mely a kutya korai őseihez nyúlik vissza. A korai időkben a kutyák a szabadban éltek, így egyes szokások, melyeket még háziasításuk előtt alakítottak ki, olyan szilárd evolúciós vonások, amelyeket ma is megismételnek.

Az egyik elmélet szerint a székelés előtti forgolódás hasonló ahhoz, mint a lefekvés előtti forgás a takarón. Ez utóbbi helyzetben a kutya pontosan úgy rendezi el a takarót, ágyát, ahogy számára az kényelmes. Vadon élő állatok esetében ez a forgolódás segít a szennyeződések vagy durva felületek simábbá, kényelmesebbé tételében, de azt is lehetővé teszi a kutya számára, hogy ellenőrizze a helyét, azaz hogy vannak-e nem kívánt lények, például kígyók és gyíkok.

labrador kakil

A székletürítés előtti néhányszori megfordulás lehetővé teszi, hogy a kutya szagokat vegyen fel egy esetleg a közelben levő ragadozótól. A székletürítés alatt az eb védtelen, így előzetes biztonsági intézkedéseket kell tennie, vagy ha a legkisebb fenyegetést is észleli, akkor odébb áll és biztonságos helyet keres.

Logikusan ürítés közben a kutya abba az irányba néz, amelyet a legbiztonságosabbnak és legkényelmesebbnek vél. A kakilás előtti forgás pedig segít neki előkészíteni a talajt, lelapítani a füvet, hogy tisztább legyen a terület, hiszen a magas növényzetben az ürülék az állat szőrére tapadhat, ez pedig számára nem kellemes.

A kutyák közösségi médiája

A kutyák végbélnyílása mellett és a talppárnáján is szagmirigyek vannak. Mikor köröz, majd ürítés után elkaparja a földet, az olyan, mintha megjelölné a területét, azaz üzenetet hagyna hátra. Ezeket a szagos üzeneteket szimatolják orrukkal a földön a többiek, és bizony, „elolvassák” az üzenetet, amely tudatja velük, hogy ki jelent meg az adott helyen, a nap mely szakában jelent meg, és talán még a másik eb egészségi állapotára vonatkozó információk is kiolvashatók.

Egy elmélet szerint amikor egy kutya forogni kezd vagy kaparja a földet, a füvet, szándékosan helyezi el saját szagát más kutyáknak.

Tény, hogy a séta során minden kutya intenzíven szimatol, és sokszor úgy tűnik, kilométerekre van szükség, mielőtt megtalálná a megfelelő helyet. És még csak ekkor kezdődik a forgolódás….

kölyökkutya kakil

A belek megmozgatása

A megfelelő bélműködéshez szükséges nem csak a kiegyensúlyozott táplálás, de a rendszeres mozgás is. A séta és akár a forgolódás is segít a belek megmozgatásában, ami különösen akkor kap figyelmet, ha az ebnek székrekedése van. Ha a kutya sikertelenül próbálkozik a székletürítéssel vagy túl hosszan forgolódik, akkor nem kizárt, hogy valami nincs rendben. Érdemes figyelni, vajon sikeres-e a székletürítés, és milyen a végtermék. Ellenőrizze, nincs-e benne vér vagy féreg, esetleg idegen tárgyak, amiket lenyelt.

A székrekedés bizony a kutya számára is fájdalmas, kellemetlen probléma. Ha nem oldódik meg rostban gazdagabb eledel, több folyadék és több mozgás hatására, mindenképp érdemes az állatorvossal konzultálni.

Ajánlott cikkek