Ehet-e a kutya szerecsendiót?

A szerecsendió (Myristica fragrans) neve félrevezető, mert nem diófa és termése sem dió. Kellemesen aromás, de erős fűszer, amit óvatosan kell használni. Élettani hatásai jók, mert mérsékli a savtúltengést és javítja az emésztést.

A termésből kifejtett magot szárítva, egészben, vagy őrölve lehet használni, elsősorban hús- és zöldséglevesek, mártások (elég csak a sok ételhez használt besamel mártásra gondolni), főzelékek, burgonyás ételek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítésére, de akár mézes süteményekhez is.

Látható tehát, hogy a szerecsendió gyakorlatilag nélkülözhetetlen alapanyaga a konyhának. Számunkra finom és jó hatásokkal bíró fűszer, de vajon a kutya ehet szerecsendiót, vagy azzal készült ételt? Nem! És itt van az ok.

A szerecsendió miriszticint tartalmaz, amelyet többek között rovarirtókban is használnak. Ha az emberek nagy dózisban fogyasztják, a szerecsendiónak pszichotróp hatásai is lehetnek, hallucinációkat okozva. Kutyákban a miriszticin drasztikus és káros reakciókat okvált ki, beleértve a magas vérnyomást, hallucinációkat, megnövekedett pulzusszámot, hasi fájdalmat vagy akár görcsrohamokat. Bár a kutya által egy falatnyi süteményben elfogyasztott szerecsendió mennyisége alig vagy egyáltalán nem ártalmas, azért a biztonság érdekében jobb az ebet távol tartani mind a szerecsendiótól, mind pedig az olyan ételektől, amelyekben megtalálható.

egész és őrölt szerecsendió

A mérgezés tünetei

Ha arra gyanakszik, hogy az eb szerecsendiót evett valamilyen módon és formában, figyelje, nem mutatja-e az alábbi tünetek valamelyikét.

  • Dezorientáció
  • Száj kiszáradása
  • Hányás
  • Remegés
  • A koordináció hiánya

Ha az állat szerecsendiót evett, és ezen tünetek bármelyikét mutatja, azonnal forduljon állatorvosához.

Mit tesz az állatorvos?

Az orvos a tüneteket kezeli, így a hányást csillapítja és intravénás folyadék adagolásával óvja az ebet a kiszáradás ellen, valamint monitorozza vérnyomását és pulzusát, és igyekszik biztonságban tartani az esetleges görcsrohamok és hallucinációk esetén.

szerecsendió

Szerecsendió helyett

Bár a kutya számára mérgező szerecsendió jellegzetes őszi ízt ad ételeinknek, a kutyának nem kell lemondania az „őszi érzésről”. Ugyanígy őszi/téli fűszer a fahéj is, melyből egy kevés nem árt meg, főleg, mivel gyulladásgátló tulajdonságokkal bír. Persze az sem mindegy, az eb milyen formában kap fahéjat.

A gyömbér, bár csípős az íze, csillapítja a hányingert és enyhíti az emésztési zavarokat, mellette antioxidáns és gyulladásgátló hatással is bír. Szóval nem feltétlenül kell kihagynia a kutyának az őszi szezon finomságait, pusztán csak némileg másként kell számára elkészíteni őket, mint ahogyan magunknak csináljuk.

Ajánlott cikkek