Miért nyalogatja a kutya a szőnyeget?

Semmi sem hasonlítható ahhoz, mint amikor a gazdi hazaérve sok-sok nyálas kutyapuszit kap üdvözlésként. Ennek sokan örülnek, és már annyira megszokták, hogy várják, amikor belépnek az ajtón. Az is ismerős helyzet, hogy ha érdekes szagot érez – például a főzés illatát -, akkor elkezdi nyalogatni az eb a gazdi kezét, arcát.

De mi történik, ha más dolgokat kezd nyalogatni, ráadásul akár megszállottan, például a szőnyeget? Mi lehet az ok?

Tápanyaghiány

A kutyák esetében is igaz, hogy az étrend jelentős szerepet játszik jólétükben. Esetenként pedig, ha hiányosságot éreznek az étrendjükben, tudat alatt megpróbálják gyógyítani vagy korrigálni ezt. Ehhez időnként szokatlan módot választanak – például élettelen dolgok nyalogatását vagy elfogyasztását. Az alábbiakban bemutatjuk, miből kell állnia egy kutya ideális étrendjének, és ha úgy érzi, valami is hiányzik kedvence menüjéből, megvan a válasz a szőnyeg nyalogatására is

Szénhidrát

A szénhidrátok elengedhetetlenek a boldog és egészséges léthez, ugyanis energiát adnak a kutyának a futáshoz és játékhoz, ráadásul alapvető vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat is biztosíthatnak. Ideális esetben teljes kiőrlésű gabonákon keresztül kapja meg a szénhidrátokat az állat. Ezek segítenek a vércukorszint egyenletesen tartásában, és biztosítják a hosszabb időn át tartó telítettség érzést.

Amikor a lehetséges kutyaeledelek között válogat, próbáljon olyan terméket találni, amely két-három szénhidrátforrást tartalmaz. A kiváló minőségű szénhidrátok legjobb forrásai a teljes kiőrlésű gabonák, a barna rizs, a teljes kukorica, az árpa és a burgonya.

spániel takaró alatt fekszik, orrát nyalogatja

Fehérje

A fehérje szintén lényeges szempont a kutya étrendjében, ugyanis segít az ebnek az izomépítésben, az energiaszint fenntartásában és a megfelelő növekedésben. Ideális esetben a fehérjeforrás a kutyaeledelben felsorolt első néhány összetevő egyike. A legjobb fehérjeforrások közé tartozik a csirke, a hal, a marhahús, a bárány, a sertés, a csirkehús és a tojás. Igyekezzen olyan tápot találni, amely egy vagy két fehérjeforrást tartalmaz, mert ez esetben nem ideális a minél több. A túl magas fehérjeszint nem jó, sőt, potenciálisan káros is lehet.

Zsírok és olajok

Az emberekhez hasonlóan a kutyák táplálkozásában és kiegyensúlyozott étrendjében a zsírok és olajok is alapvető szerepet játszanak. Az ideális táplálékpiramis alapja a szénhidrát, ezt követi a fehérje, majd a zsírok és olajok, a vitaminok és végül az ásványi anyagok. A kutyák esetében azonban nem kell annyira aggódni a zsírok és olajok miatt, mint az emberek esetében.

Amikor a zsírokra gondolunk, általában a koleszterinszint jut eszünkbe először, és arra, hogy a zsírok milyen hatással lehetnek a jó vagy rossz koleszterinre. A kutyákban magasabb a HDL (jó koleszterin) szintje, mint az LDL (rossz koleszterin), így emiatt kevésbé kell aggódni. Igyekezzen olyan kutyaeledelt találni, amelynek zsír- és olajforrása a következő lehetőségek egyike: csirkezsír, sertészsír, szójababolaj vagy napraforgóolaj. Egyetlen zsír- és olajforrás pont elég a kutyatápban.

Vitaminok és ásványi anyagok

A listán a gyümölcsök és zöldségek helyett a vitaminok kerültek erre a listára, hiszen egy kutyaeledelben a vitaminok elsődleges forrása valamilyen gyümölcs és a zöldség. A vitaminok elősegítik az energia felszabadulását más tápanyagokból, és erősítik az immunrendszert. A vitaminoknak két alapvető típusa van: a zsírban oldódó és a vízben oldódó vitaminok.

A zsírban oldódó vitaminok ugyanúgy felszívódnak az állat szervezetébe, mint a zsírok, míg a vízben oldódó vitaminok felszívódása a vékonybélben zajlik. A táplálék, amely vitaminokkal látja el a kutyáját, szintén felelős a nagyon szükséges ásványi anyagok biztosításáért. A vitaminokhoz hasonlóan az ásványi anyagok is segítenek megőrizni a kutya egészségét. A zsírban oldódó vitaminok jó forrása a sárgarépa, a tojás, a spárga, a kukorica és a káposzta. A vízben oldódó vitaminok kiváló forrásai közé tartozik a hal, a leveles zöldségek, a bab, a brokkoli és az édesburgonya.

kutya a kutyaágyban fekszik és orrát nyalogatja

Obszesszív-kompulzív zavar

Bár ritkábban, de a kutyáknál is előfordulhat kényszeres viselkedészavar, azaz obszesszív-kompulzív zavar. Ennek hátterében számos stresszor állhat, beleértve a mozgástér korlátozását, a láncra kötést, a ransorban történt változásokat, az elválasztást, a kiszámíthatatlan vagy ellenőrizhetetlen környezetet, stb.

A problémára leggyakrabban utaló tünetek az alábbiak lehetnek:

  • farokkergetés
  • kapkodás nem látható dolgok után
  • árnyék kergetése
  • levegő nyalogatása
  • a bőr szopogatása
  • nyalakodás, például szőnyeg és más tárgyak nyalogatása
  • ugatás

Vannak fajták, melyek hajlamosabbak erre a problémára, így esetükben a tüneteket árgus szemekkel érdemes figyelni. Ezek a fajták lehetnek a pincser, a bull terrier, a német juhászkutya, a törpe schnauzer, a Cavalier King Charles spániel, a retrieverek, a pomerániai törpespicc és egyes terelőkutya fajták.

Akkor hogyan tovább?

Tehát, mi a helyzet, ha a kutya a szőnyeget nyalogatja? Amennyiben ez nem egy rendszeres, már-már mániákus tevékenység, nem kell problémára gyanakodni. Lehet, csak lecsöppent valami, esetleg valaki cipőjén vitt be valamit, amivel aztán a szőnyegre lépett, ezért érez ott valami izgalmas, érdekes szagot, amit meg akar kóstolni. Ám ha rendszeressé válik a probléma, érdemes vele foglalkozni.

Nem szabad elfelejteni, hogy házi kedvenceink is szenvedhetnek mentális betegségektől, bár tény, esetükben ez közel sem olyan gyakori, mint az embereknél.

Gyanakodni akkor kell, amikor egy viselkedés a furcsaságból aggályos tünetté válik. A fentebb említett két leggyakoribb ok a nem kiegyensúlyozott étrend  és az obszesszív-kompulzív zavar, de nem kizárt, hogy egy-egy esetben más ok áll a probléma hátterében. Éppen ezért, ha kétségei vannak, minden esetben forduljon az állatorvos, aki segíthet megerősíteni a gyanúját, vagy éppen kizárni azt.

Ajánlott cikkek