Ha a kutya utálja a havat

Megérkezett a hó, az ország sok táján kövér pelyhek hullanak. A gyerekek hóembert építenek, hógolyóznak, a kutyák pedig élvezettel ugrálnak a friss, ropogós fehérségben. Persze nem mindegyik, sőt, van olyan eb, amelyik a lábát nem tenné a hóra.

Azért ez elég komoly problémát jelenthet, hiszen némelyik eb még egy pisilés erejéig sem lép a hideg fehérségre, sőt, a székletürítést is képesek visszatartani. De mi lehet az oka annak, ha a kutya utálja a havat?

corgie a havas talajon

1. Túl kicsi

A nagyon apró méretű kutyából komoly félelmet válthat ki, ha a mélyebb hóba süllyed. Az olyan kicsi kutyák, mint a csivava, a yorkie, a shih-tzu, vagy nagyobb, ám rövid lábú társaik, mint a corgie, a tacskó vagy a basset hound bizony könnyen akár nyakig is süllyedhetnek a friss hóban. Vagy az erejük, vagy a magasságuk nem elég ahhoz, hogy átgázoljanak a magasabbra gyűlt hókupacokon. Érzékeny hasukon érzik a jég és hó hidegségét, ez pedig felettébb kellemetlen a számukra. És mi a megoldás?

Járat

Hólapáttal tisztítson meg egy ösvényt, ahol a kutya el tud sétálni, hogy a dolgát elvégezze. Jelöljön ki egy helyet, ahová pórázon el tudja vezetni az ebet, hogy a dolgát elvégezze, és ezt is tisztítsa meg a hótól. Ha nagyon nem akar menni az eb, mert a korábbi rossz tapasztalat félelme visszatartja, próbálja jutalomfalattal csalogatni.

lenyírt szőrű yorkie mancsát felemelve áll a hóban

Kutyapelenka, macskaalom

Az apró méretű, öreg vagy ízületi gyulladásban szenvedő kutya számára lehet, hogy jobb megoldás, ha kutyapelenkára vagy macskaalomra szoktatja, így megkímélheti attól, hogy a legnagyobb havazásban ki kelljen mennie. Persze a sétára nem csak az ürítés miatt van szüksége az állatnak, tehát amint vége a havazásnak és megtisztították az utakat, a hideg nem lehet visszatartó erő. A séta szükséges az általános egészség megőrzéséhez!

2. Nem véd úgy a szőre

Egyes fajták kevésbé jól viselik a hideget, mert vékonyabb a bundájuk, nincs vagy nem elég az aljszőrük, esetleg szőrtelenek. Az olyan fajták, mint a kínai meztelenkutya vagy a greyhound sokkal rosszabbul viseli a hideget, mint egy husky vagy egy szamojéd. Bizony, ezek a vékonyabb szőrű vagy szőrtelen kutyák nagyon tudnak fázni, és ezt jelzik is a gazdinak. Nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket a jelzéseket, mert könnyen hypothermia, azaz kihűlés vagy fagyás lehet a vége. Mi a megoldás?

Kutyaruha

Nem minden kutyának hasznos a kutyaruha, sőt, egyes fajták számára kifejezetten nem ajánlott. Ám ha vékony szőrű, aljszőr nélküli vagy meztelen ebe van, érdemes kabátot vagy pulóvert adni rá. Erről itt és itt írtunk bővebben.

Csökkentse a kinti játékidőt

A játék és a mozgás, a szabadban szaladgálás fontos, de télen, nagy hidegben érdemes csökkenteni ennek idejét, és inkább több benti játékidőt beiktatni.

pincserek kutyapulóverben

Változtasson az étrenden

Érdemes az állatorvossal való konzultáció alapján esetleg magadabb zsírtartalmú táppal etetni, mely kifejezetten hasznos, metabolizált energiát biztosít. Próbálja ki ezt a receptet a táp mellé.

3. Érzékenyek a mancsai

A járdákra szórt só és egyéb vegyi anyagok, jégoldók és a jégszilánkok felsérthetik a kutya mancsát. Sőt, bizonyos jégoldó termékek akár mérgezőek is lehetnek a kutya számára, ha megnyalogatja fájó mancsát. Ezen túlmenően a hó és a jég megtapadhat a talppárnák közötti szőrben és ez a járást fájdalmassá teheti. Mit lehet tenni?

A kozmetikázás

Érdemes kivágni vagy kutyakozmetikussal kivágatni a talppárnák közötti szőrt, így oda nem tud tapadni hó és jég. Ha gondot jelent a hosszú szőrű kutya bundájába tapadó hó, akkor azt is rövidebbre leeht  vágatni, vagy ha nem szeretné, felcsatolni.

A mancsvédelem

A kisállat felszereléseket árusító boltokban és webáruházakban kapható mancsvédő krém, de ha nincs kéznél, a sima vazelin is megteszi. Kenje be a kutya mancsát séta előtt, ha jeges vagy sózott utakon sétálnak. Válasszon olyan jégmentesítőt, amely nem mérgező. Minden séta után mossa le és ellenőrizze az állat mancsait. Ha szükséges, akkor mártsa a mancsokat kellemesen meleg vízbe, hogy a vegyszerek, só és jég leázzon róluk, majd törölje szárazra.

A kutyacipő

A kutyacipő jobb tapadást biztosít a csúszós felületeken, és védi az állat lábait a jeges, havas tájon. Persze a legtöbb kutya nem igazán rajong a cipőért, de ha még a lakásban kezdi a szoktatást, és sok dicsérettel, jutalomfalattal próbálja hozzászoktatni, sikeres lehet az akció. Csak akkor szabad vele bakancsos sétára indulni, ha a lakásban már gond nélkül elviseli a lábán ezeket.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n