Szükség van-e a kutyaruhára?

Ahogy beköszöntenek az első, őszi napok, úgy jelennek meg az utcán a kavátos-pulóveres kutyák. Aztán a tél közeledtével, az egyre hidegebb, nedvesebb időjárással többen és többen lesznek a parkokban, kutyafuttatókban, sőt, esetenként a csizmás kutyalábak is megszokottá válnak. Ez az időszak arról is ismert, hogy fellángolnak a viták: vajon tényleg kell a kutyának ruha, kabát, pulóver?

Nos, a válasz: igen és nem. Nem minden fajtának van szüksége plusz melegre télen, sőt, vannak fajták, amelyeknek többet ártunk, mint használunk, ha hacukába csomagoljuk őket. Azt is nyugodt szívvel ki lehet mondani, hogy egy jó fizikai állapotban levő, egészséges kutyának nem feltétlenül van szüksége kabátra, de adott esetben profitálhat is az extra védelemből.

terrier jellegű kutya kék-piros kutyaruhában hegyet mászik

Miért vesznek kutyaruhát a gazdák kedvenceiknek?

A legtöbb esetben a döntés mögött érzelmi okok állnak. A kutya sétáltatása hideg időben érzelmileg megterhelő a gazda számára, hiszen aggódik kedvencéért. Mivel a legtöbb kutyának időre van szüksége, míg dolgát elvégzi a szabadban, ráadásul a séta – jó esetben – nem csak a szükségletekre szorul, úgy gondolják a gazdik, hogy jobb félni, mint megijedni. Így aztán nem csak ők öltöznek fel melegen, de az ebet is becsomagolják.

Persze van, amikor a vásárlást nem az érzelmek, az aggódás, a praktikum vezérlik, hanem pusztán a divat alapozza meg a döntést.Egy felmérés szerint 2019-ben 16,01 milliárd dollárt költöttek az amerikaiak háziállatok ruházatára, nyakörvére, pórázára, játékára és egyéb termékekre. Ez az össze 7 százalékkal volt nagyobb, mint az előző évben. Ahogy a fiatal generáció életében a gazda lét lassan kutya-szülői létbe fordul, úgy költenek egyre többet, és úgy fordulnak inkább humanisztikus szempontok felé. Mindez arra készteti a gyártókat, hogy nagyobb hangsúlyt helyezzenek a gazdák igényeire, és bizony, a divatra is.

Kutyaruha dilemmák

Mielőtt elrohanna kutyaruhát venni, mert az olyan nagyon menő, érdemes megfontolni néhány dolgot. Nem biztos ugyanis, hogy a kutyával jó tesz, ha kabátba burkolja már a következő séta során. Ráadásul, ha van is ruhája, nem feltétlenül kell minden áldott nap, minden séta alkalmával ráhúznia.  Nem árt figyelembe venni, fúj-e a szél, vagy – bár hideg van, de – süt a nap, mennyire párás, nedves a levegő. Persze a biztonság mindig jobb megoldás, és le is lehet venni a kutyaruhát, ha süt a nap, viszont hazaszaladni érte, mert a ködből hirtelen eső lesz, már nem lehet. Ha azt látja a séta során, hogy a kutya reszket, keresi a melegebb helyeket, lecövekel egy-egy bolt szellőzőjén kiáramló levegő mellett, lelassul a mozgása, bicegni kezd, vagy szorongóvá válik a viselkedése, ideje hazamenni, és legközelebb bekészíteni a zsebbe egy kutyaruhát.

csivava pár számmal nagyobb kutyaruhában ülve néz

A kutya életkora, egészségi állapota mellett az is befolyásolja a kutyaruha szükségességét, hogy mennyire képes alkalmazkodni a hidegebb időhöz. Az idős, a nagyon fiatal és a betegséggel küzdő kutyáknak a testük hőszabályozása még enyhébb időjárásban is problémát jelent. Ezzel szemben egy egészséges, felnőtt kutya, amelyik hozzászokott, hogy néha hideg van, akkor is boldogan játszik a szabadban, ha már keményen kopog a fagy.

Melyik kutyafajták számára előnyös a kabát?

Egy kistestű kutya arányaiban nagyobb testfeületen ad le hőt, mint egy nagyobb. Így tehát logikus, hogy egy apró kutya még enyhébb időben is jobban profitál egy kabátka vagy kutyaruha viseléséből, mint egy nagyobb. Ilyenek például a csivava, vagy a törpe pincser.

A testzsír segít a hőmegtartásban, tehát érthető, ha egy vékonyabb testfelépítésű fajta, mint a whippet vagy a greyhound jobban értékel egy dzsekit, mint egy túlsúlyos, több testzsírral rendelkező kutya. Ugyanígy, azok a fajták, melyeknek a szőre vékony, rövid, nagyobb örömmel szoknak hozzá a ruhához, mint a dús, tömött, vastag téli aljszőrrel bíró fajták.

francia bulldog kutyaruhában áll a hóban

Általánosságban is igaz, hogy a nagyobb testű, tömött téli bundával rendelkező ebeknek ritkábban van szükségük a kutyaruha adta plusz védelemre. Emellett a sötét színű szőrzet több hőt képes magába szívni, még a gyenge téli napból is, mint a világító fehér bunda. Az is tény, hogy az aktivitás több hőt generál, tehát az a kutya, amelyik sokat szaladgál, nem fogja igényelni a kutyaruhát, míg amelyik még a sétához is nehezen mozdul, hálás lesz érte.

Vannak fajták, melyeknek akár méretüktől függetlenül nem, vagy csak  ritkán, extrém esetben (pl. betegség, lenyírt szőrzet, stb,.) van szükségük kutyaruhára:

  • Husky
  • Újfoundlandi
  • Csau-csau
  • Pomerániai törpespicc
  • Komondor
  • Havanese
  • Berni pásztor
  • Bearded collie
  • Pireneusi hegyikutya

Jó ötlet lehet kikérni az állatorvos tanácsát a kutyaruhát illetően, különösen, ha nem fajtatiszta kutyánk van. Az orvos a gazdi szempontjait is figyelembe veszi, de természetesen az elsődleges mindig a kutya életformája, szokásai és általános egészségi állapota.

A megfelelő kutyaruha kiválasztása

Amikor az állatorvos véleményét és kutyája, valamint saját szempontjait is figyelembe véve úgy döntött, szükség van egy jó kutyaruhára, hátra van a feketeleves. Nem egyszerű eldönteni, hogy a hatalmas kínálatból melyik a legjobb, amit választhat, ráadásul még figyelembe kell vennie a pénztárcája szabta kereteket is.

hosszú szőrű csivava vastag piros sálba tekerve

A legfontosabb, hogy olyan anyagból készült ruhát válasszon, mely anyag kompatibilis a kutya szőrével, annak típusáva és hosszával is. Míg egy hosszabb szőrű, kevésbé fázós kutyának elég lehet egy kissé bélelt esőkabát az esős, havas napokra, addig a rövidszőrű csivava biztos örül egy kötött pulcsinak vagy egy jól alábélelt polár kabátnak. Ráadásul egyes anyagok akár allergiás reakciót is kiválthatnak a kutyából, ennek a tünetei a következők lehetnek:

  • ismétlődő heves vakaródzás
  • tüsszögés
  • kiütések
  • a pofa, a fülek, az ajkak, a szemhéjak vagy a fül duzzanata
  • vörös, gyulladt bőr
  • hasmenés
  • hányás

Kutyaruha vásárlásakor az anyag mellett a méret is fontos, tehát vásárlás előtt nem árt lemérni a kutyát. Bár egyes boltokban van lehetőség arra, hogy rápróbálja a kutyára a ruhát, sok helyen ezt nem engedik, mások pedig inkább webáruházból rendelnek. Igaz, a legtöbb helyen van cserelehetőség, de egy pontos mérés segítségével az ezzel járó bosszúság és időkiesés elkerülhető. A megfelelő méréssel garantálhatja magának, hogy a kiválasztott ruha sem túl szűk nem lesz, mely a kutya mozgását akadályozza, de túl bő sem, hogy ne védje megfelelően.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n