Száraz kutya az esőben

A nyár a legtöbb gazda számára egyet jelent azzal, hogy több időt lehet a kutyával a szabadban tölteni. Igaz ez az őszi, melegebb napokra, az indián-nyár szép időjárását sokan kihasználják. De eső ilyenkor is érkezhet, akár egy frissítő, nyári zivatar, akár egy kiadós, őszi eső. Az esős idő pedig több kosszal jár.

Vannak kutyák, melyek élvezik az esőt, imádják az esőcseppeket és nem zavarja őket a sár sem. Sőt! Más kutyák kifejezetten utálják a locspocsot, és a lábukat sem teszik ki, ha akár egy csepp nedvességet is észlelnek odakinn, és a dolgukat is csak kutyafuttában végzik el.

Ráadásul a gazdák számára a sáros, csatakos kutya nem feltétlenül a jó kutya kategóriája, és komoly fejfájást okoz beengedni a lakásba, de akár a kocsiba is egy-egy kiadós esőben lezavart játék vagy ásás után. Persze mindig van megoldás, csak keresni kell a lehetőségeket.

Esőkabát kutyáknak

Az esőkabát nem csak azért praktikus, mert szárazon tartja a kutyát esős időben, és így elkerülhető az ázott kutyaszag, a mocskos bunda, de jelentősen csökken a lakásban lepergő kosz és sár mennyisége is. Nagyon sokféle esőkabát kapható a kereskedelemben. Van, amelyik csak a hátat és a hasat védi, mások lábat takarók, vagy kapucnival is rendelkeznek. A legpraktikusabb persze a lábas-kapucnis esőkabát, mert ilyenkor elegendő a mancsokat letörölgetni a séta után – kivéve, ha cipőt is visel a kutya – és már mehet is a lakásba.

mopsz esőkabátban áll a szakadó esőben

Esőcsizma

Vannak kutyák, melyek kifejezetten utálják, ha vizes lesz a mancsuk. Máskor a gazdi nem szereti, ha nedves vagy sáros lábbal rohan befele a lakásba a kutya, márpedig minden egyes kerti kimenetel után nem tudják megtörölni nekik.

Az esőcsizmák használatával a víztől tartó kutyák is kényelmesen tudnak sétálni, de a vízimádó ebek gazdái is nyugodtak lehetnek, mert nem hordják be a sarat a lakásba. Ugyanakkor ezek a cipőcskék akár nyáron is jó szolgálatot tehetnek, hiszen a forró aszfalt, az átmelegedett kövek vagy tengerparti homok ellen is védelmet nyújtanak. Egyszóval egy ilyen kutyacipő igazán sokoldalú felszerelés.

Törülköző

Esős időben elő kell szedni a legjobb törülközőket. Semmi sem olyan hasznos, mint egy jó nedvszívó képességű törülköző, amivel pillanatok alatt felitatható a kutya szőréről a nedvesség. Persze azért célszerű még a lakáson kívül, de már esővédett helyen megvárni, hogy a kutya alaposan megrázza magát, kirázza szőréből a nedvesség nagy részét, és utána már könnyebb lesz a maradékot a törülközővel felitatni.

kutya rószaszín csizmában áll az esőben

A kocsi védelme

A csatakos kutya nem éppen kellemes útitárs. Ráadásul a kocsi üléshuzatának. de még a csomagtér kárpitjának a tisztítása sem olcsó mulatság, ráadásul addig, amíg ki nem takarítják, a kellemetlen szagokat is el kell viselnie. Sokan egy takaróval vagy ócska lepedővel oldják meg a problémát, ám ha a kutya sokat mocorog, és hajlamos összegyűrni maga alatt ezeket a textíliákat, érdemes beszerezni professzionális védő huzatot.

A mancsok ápolása

Esős séták, sáros túrák esetén érdemes magunkkal vinni mancstisztító felszerelést. Ilyen mancstiszító szettek minden méretű kutya számára kaphatók, érdemes beruházni egyre. Kisebb séták esetére elég lehet egy csomag tisztító kendő, akár speciális, fertőtlenítős kutyakendő, vagy csak sima babapopsi törlő. Soha ne felejtse el magával vinni az egyik törülközőt, vagy a lakás bejáratához készíteni, hogy kedvence már tiszta lábakkal lépjen a lakásba.

Ajánlott cikkek