Ezért fontos, hogy összetapossuk az üres konzervdobozokat

Ezért fontos, hogy összetapossuk az üres konzervdobozokat

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is szívén viseli a házi kedvencek, kisállatok sorsát. Az alábbi sorokat Mukics Dániel tűzoltó alezredes, szóvivő jutatta el a pet4you részére, bízva abban, hogy a történetet elolvasva az emberek még nagyobb felelősséggel, odafigyeléssel és körültekintéssel bánnak a háztartási hulladékkal, emlékezve arra, hogyan veszélyeztetheti egy felelőtlenül eldobott szemét aházi kedvencek életét.

tűzoltók a befagyott tó jegénél, a stég mellett

"2021. február 1-jén 16:47–kor érkezett a riasztás, amely szerint Ludányhalászi külterületén lévő horgásztó jegébe részben belefagyott egy macska. Az állat a parttól tíz méterre volt a tóba fagyva.

Nem ritka, hogy a tűzoltókat a téli hónapokban tóba fagyott állatokhoz riasztják. A tűzoltók szabadítottak már ki tóba fagyott hattyút, kacsát, sőt rókát is, de macskákkal ilyen baleset nem szokott történni.

A pórul járt macska sem jókedvében kóborolt a tó jegére, ahová be is fagyott, hanem azért tévedt el ennyire, mert a feje egy konzervdobozba volt beszorulva.

A szécsényi tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai a halőrök által használt csónakkal mentek be a reszkető kisállatért.

a cica mentése

A vékonyan befagyott tóból hálóval kimentették a rémült macskát, aminek feje még mindig a konzervdobozba volt szorulva. A tűzoltók óvatosan kihúzták a fejét a konzervből, és azonnal pokrócba tették, hogy megmelegedjen. Eközben a Nógrád megyei katasztrófavédelem ügyelete már értesítette is az állatvédőket. A fagyos kaland után egy állatvédőhöz szállították a kis macskát, az állat a körülményekhez képest jól van.

Köszönjük a szécsényi tűzoltók, a Karancs egyesület és az állatvédő munkáját!

a cica már biztonságban

Hogy mi a tanulság?

Minden olyan konzervet, edényt, dobozt, amelybe beleszorulhat egy-egy kukában, szeméttelepen kíváncsiskodó kisállat feje, tapossuk laposra. Egy ilyen apró lépéssel sünök, macskák és egyéb kisállatok menekülhetnek meg életveszélyes helyzetektől."

 (Fotók: Mészáros Hajnalka)

Ajánlott cikkek