A koronavírus és a macskák

A kutatók folyamatosan vizsgálják, milyen hatással lehet a legújabb koronavírus kedvenceinkre. Egy új kutatás szerint a macskák ugyan fogékonyak a koronavírusra, arról, hogy ezt képesek-e továbbadni, nincsenek még ismeretek. Tehát annyi ismeretes, hogy a macskák megfertőződhetnek ugyan a COVID-19 vírusával, és tuvább is tudják adni azt mást macskáknak, ugyanakkor a kutyák kevésbé fogékonyak a vírusra, legalábbis kínai adatok alapján. A Harbin Veterinary Research Institute kutatói szerint ugyanakkor a haszonállatok közül a csirkék, a kacsák és a disznók nem fogékonyak a fertőzésre.

Más tudósok szerint ezek a tanulmányok kifejezetten érdekesek, de nem szabad megrémiszteni a macskatulajdonosokat. Az eddigi eredmények viszonylag kisszámú laboratóriumi vizsgálaton alapulnak, a vizsgálatok során kis számú vizsgált állatnak adtak be nagy dózisban COVID-19 vírust tartalmazó oltóanyagot, ugyanakkor nem volt életszerű interakció az emberek és az állatok között. Erre hivatkozva tette megállapítását Linda Saif, a Wooster-i Ohio State University kutatója. Kijelentését arra alapozza, hogy nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a fertőzött macskák elegendő mennyiségű koronavírust szekretáltak ahhoz, hogy azt továbbadják az embereknek.

Mivel a koronavírus járvány igen gyorsan, rövid idő alatt terjedt el a világon, értelemszerűen rögvest elkezdtek aggódni az emberek, vajon állataink képesek-e terjeszteni a fertőzést.

Voltak hírek COVID-19 vírussal fertőzött állatokról, ismert egy belgiumi macska és hong-kong-i kutya is. Mivel házi kedvenceink szoros kontaktusban élnek velünk, feltétlenül szükséges, hogy alaposabb ismeretek legyenek arról, mennyire fogékonyak a SARS-CoV-2 vírusára.

cuki kölyökmacskák figyelnek

Egy Bu Zhigao vezette tudóscsoport öt házimacska orrába juttatott SARS-CoV-2 vírust, majd amikor két macskát hat nappal később elaltattak, vírusos RNS-t, valamint fertőző vírusrészecskéket találtak a macskák felső légutaiban. A másik három, fertőzött cicát ketrecben nem fertőzött macskák mellé helyezték. A csapat később vírusos RNS-t talált az egyik, korábban nem fertőzött macskában, amely azt jelzi, hogy a vírus a fertőzött macskák által kilégzett cseppecskék által került a másik állat szervezetébe. Emellett az összes fertőzött macska termelt antitesteket a SARS-CoV-2 ellen. Mindezek a vizsgálatok egyébiránt alapjául szolgálhatnak a humán víruskutatásnak is.

Fontos megjegyezni, hogy Saif szerint a fertőzött macskák egyike sem mutatott tüneteket, és a három, fertőzésnek kitett macskából csak egy kapta el a vírust.

Mindez azt jelzi, hogy az állatok között nem feltétlenül fertőz a SARS-CoV-2. Mindemellett a fertőzés terjedésének módja sem egyértelmű, hiszen a tanulmány nem írja le a ketrecek elhelyezését, és arról sem szól, hogy vajon a szándékosan nem fertőzött macskák elkaphatták-e a vírust akár széklettel vagy vizelet által.

A kutatók tehát egyetértenek abban, hogy sokkal több vizsgálatra van szükség, eltérő dózisú hatóanyagot tartalmazó oltóayaggal történő tesztek kellenek, hogy megfigyelhető legyen, képesek-e az állatok egymás között átadni a vírust.

cica gazdi kezét öleli a mancsaival

Dirk Pfeiffer, a hong-kong-i városi egyetem epidemiológusa szerint az eddigi eredmények azt jelzik, hogy a macskákat mindenképpen figyelembe kell venni a COVID-19 elleni küzdelem során, de azt is tudomásul kell venni, hogy a macskák nem befolyásolják jelentős mértékben a betegség terjedését.

A hangsúlyt a vírus emberről emberre terjedése kockázatának csökkentésére kell helyezni.

A SARS-CoV korábbi vizsgálatai kimutatták, hogy a vírus súlyos akut légzőszervi megbetegedést okoz, és azt is, hogy a macskák fertőződhetnek és a fertőzést továbbadhatják más macskáknak. De a SARS-járvány idején nem volt arra utaló jel, hogy a SARS-CoV széles körben elterjedt volna a házimacskákban, vagy a macskák a vírust átadták volna embereknek, jegyezte meg Saif.

Ezzel együtt az Egyesült Államok Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja azt ajánlja, hogy a COVID-19 vírussal fertőzött emberek – még ha csak kevés vagy gyenge tüneteket is mutatnak - korlátozzák a kapcsolatot háziállatukkal, ideértve a simogatást, a puszilgatást és az étel megosztását. Ezek az óvintézkedések egyébiránt minden olyan új betegség esetén tanácsosak, amikor csak korlátozott információ áll rendelkezésünkre.

nagyon sokféle állat együtt

Kutatók szerint az egyéb állatok közül a vadászgörények igen érzékenyek a COVID-19 vírusfertőzésre, ami azért jó hír, mivel így ezek az állatok kiváló alanyai lehetnek az oltóanyagok és gyógyszerek tesztelésének. A vadászgörényeket már korábban sikerrel használták az influenza vírusának kutatása során, és jelenleg már több laboratórium dolgozik görényekkel a COVID-19 kutatásánál.

A kutyák azonban kevésbé voltak érzékenyek a vírusra.

A kutatók öt fiatal kutyát oltottak be a SARS-CoV-2-vel, és megállapították, hogy kettő ürített vírus RNS-t a székletében, de egyikük szervezetében sem volt kimutatható fertőző vírus.

Hasonló vizsgálatok sertésekkel, csirkékkel és kacsákkal nem azonosítottak vírus RNS-t olyan állatokban, amelyeket szándékosan beoltottak a vírussal, vagy azokban, amelyek a beoltott állatokkal érintkeztek. Mindezek a kutatások azt jelzik, hogy ezen fajok közül egy sem játszik jelentős szerepet a COVID-19 járványtanában, jegyezte meg Pfeiffer.

 nature.com nyomán

Ajánlott cikkek