Híres háborús macskák

A hadi állatok történelmében a macskák gyakran méltánytalanul hátrányos helyzetbe kerülnek. Pedig mind a két világháborúban elég sok macska teljesített szolgálatot, zömében a haditengerszetnél. Nagyon fontos volt, hogy a hadihajókon az élelmiszer tartalékot megóvják a rágcsálóktól, ezt a munkát pedig a macskáknál jobban senki sem tudta volna elvégezni. Más esetekben egyszerűen csak hősies viselkedésükkel, vagy az emberek túlélését segítő magatartásukkal vívtak ki maguknak megbecsülést.

#5 Krími Tom

Crimean Tom kitömött teste

Krími Tom kitömött teste (kép forrása: wikipedia)

Szevasztopol Tom, vagy Krími Tom (e két néven lett ismert a macska), véletlenül vált hőssé. Az 1854-es krími háború idején, amikor a brit és franica csapatok elfoglalták az orosz Szevasztopol kikötőjét, ez a macska volt az, aki a kiéhezett csapatokat az oroszok romok alatti élelmiszer raktáraiba vezette. Ezek a raktárak hosszan terültek el a vízpart mentén.

Bár Tom sosem volt hivatásos állományú hadi cica, a hálás katonák örökbe fogadták, hazavitték magukkal Angliába, és kabalaként kezelték.

a macska hazaérkezése, festmény

A macska hazaérkezése 1855-ben, festmény John Dalbiac Luard, 1857

#4 Tiddles

Tiddles igazi hajós macska volt, ott is született és nőtt fel. A Royal Navy jó néhány hajóján szolgált, ám az 1940-es évek elején már a HMS Victorious kapitányának hivatalos macskájaként tengette napjait. Valószínű, hogy a rábízott feladatokat ügyesen végrehajtotta, mert összesen 30.000 mérföldet hajózott a vizeken. Az is gyanítható, hogy neki köszönhetően tartják a fekete macskát szerencsehozó állatnak Nagy Britanniában.

Tiddles macska

Tiddles (kép forrása: www.mnn.com)

#3 Faith, a hűséges templomi macska

Angolul a Faith szó jelentése hit, bizalom. Nos, Faith egyike a legismertebb macskáknak, aki 1936-ban, Londonban a Szent Ágoston tempolomot választotta otthonául. 1940. szeptember 6-án egy megérzéstől vezetve talán, de újszülött kismacskáját a meleg felső szintekről a hideg pincébe cipelte, pont egy nappal a Londont sújtó német bombázások előtt. Faith-et és kiscicáját, Pandát Henry Ross atya mentette ki a romok alól. Később a cica egy különleges érmet kapott állhatatos bátorságáért.

Faith a templomi  cica

Faith, a templomi cica (kép forrása: www.thegreatcat.org)

#2 Able Seacat Simon

Able Seacat Simon (ez a hivatalos neve) a királyi haditengerészet, azaz a Royal Navy Amethyst hajóján szolgált. 1948-ben indult karrierje, mint hivatalos patkányfogó. Szolgálata során annyira ügyesen teljesítette feladatát, hogy 1949-ben kétszer is kitüntették. Először egy, a kínaikkal történt, fáradalmas összecsapás után, amikor is bátroságáért az Amethyst dísszalagját kapta meg.

Másodszor a Dickin medál tulajdonosa lett, egyedüli macskaként, aki megkaphatta ezt az állatok számára létesített, magas rangú kitüntetést. Mikor meghalt, érmeivel együtt temették el.

Simon macska és a legénység

Simon és a legénység néhány tagja (kép forrása: www.express.co.uk)

#1 Pfc. Hammer

Egy jó egerész macska a mai napig nagy kincs. Hammer őrvezető igazolta ezt, amikor belépett az amerikai hadsereg kötelékébe 2004-ben, Irakban. Hőseisen őrizte és védte a katonák élelmiszerraktárait, esélyt sem adva az egereknek. A katonák annyira hálásak voltak munkájáért, hogy az egység tiszteletbeli tagjává nevezték ki, és hálájuk jeleként felvették a kapcsolatot Alley Cat Allies és a Military Mascots szervezetekkel, hogy Hammert magukkal vihessék, amikor visszatérnek Amerikába. Jelenleg a macska Colorado államban él, ahol egykori bajtársa, Rick Bousfield őrmester gondoskodik róla.

Hammer, az iraki macska

Hammer, az iraki macska (kép forrása: https://cattime.com)

 

A nyitóképen: Blackie, a hajós macska Churchillt üdvözli, a Prince of Wales hadihajó fedélzetén (Kép forrása: Wikimedia)

Ajánlott cikkek