Az első világháború bátor macskái

A háborúk soraiban a macskáknak mindig komoly szerepe volt a lövészárkokban és a hajók fedélzetén is. A hivatalos kötelezettségeiken – egerek és patkányok irtása – mellett külön feladatuk volt a matrózok és katonák kedélyállapotának javítása, némi dorombolással, kedveskedéssel, vagy mókázással.

Egyes becslések szerint megközelítőleg 500 ezer macska szolgált a lövészárkokban, ahol zömében patkány- és egérirtásban jeleskedtek, ám néhányukat a gáztámadások jelzésére alkalmazták. A tengerjáró hajókon elődeik több száz éves hagyományait folytatták. Már az ókori Egyiptom tengerészei is nagyra becsülték a macskák kártevők irtásában végzett szolgálatait, de a hosszú, sokszor hónapokig, vagy évekig tartó utak során a szőrös négylábúak bizony tásaságként is szolgáltak. Ha a hajókon nem lettek volna macskák, akkor bizony komoly problémákkal kellett volna számolniuk. Nem csak az élelmiszer tartalékokat pusztították volna a rágcsálók, de veszélybe sodortál volna a hajót a kötelek megrágcsálásával. Az is köztudott, hogy a patkányok komoly betegségeket is terjesztenek, tehát a legénység egészségét is védték. A babonás hajósok hittek abban, hogy a macska jó szerencsét hoz számukra, és ez sokat jelentett nekik. Sokszor idegen országokból, idegen kontinensekről egy-egy új macskával tértek haza, az ott befogott és befogadott állat pedig hol ajándékul szolgált, hol pedig csak pótolták vele az esetlegesen elveszített munkaerőt.

macska az ágyúcsőben

Macska a HMAS Encounter hadihajón, ágyúcsőben pihenget (kép forrása: Wikipedia)

Katona macskával a lövészárokban

Lövész és macska a lövészárokban, Cambrin, Franciaország, 1918. február 6. (kép forrása: IWM)

Macska az ágyúcsőben

"Togo", a HMS Dreadnought csatahajó kabala macskája. (kép forrása: IWM)

Macska az ágyú csövén sétál

A HMS Queen Elizabeth hadihajó macskája a hajón szállított ágyú csövén parádézik, 1915-ben, Gallipoli Peninsula közelében. (kép forrása: Bibliotheque nationale de France)

Kanadai katona a macskájával

Kanadai katona "Tabby"  nevű kabala macskájával, 1914. szeptember 27-énm Salisbury Plain-ben. (kép forrása: IWM)

Két katona a lövészárok szélén macskával

A 9-es zászlóalj Gordon Highlanders szakaszának két katonája a lövészárok szélén ücsörög cicájukkal, 1916. augusztus 25-én, Martinpuich mellett. (kép forrása: IWM)

Két macska pózol a hajón

Egy ismeretlen amerikai hadihajó fedélzetén levő löveg csövében pózol a hajó két macskája (kép forrása: U.S. Naval Institute)

Katona macskával stúdióban

Stúdió fotó tengerészről és macskájáról, 1915, Melbourne (kép forrása: Australian War Memorial)

Amerikai katonák macskával

Az Egyesült Államok második hadseregének tisztjei, Le Cateau-Cambrésis romjainál, egy ott alált cicával. (kép forrása: Pictorial Record of the 27th Division)

tengerész macskával

Az ausztrál királyi haditengerészet HMAS Swan hadihajójának matróza "kezet fog" Ching-gel, a hajó kabala cicájával. (kép forrása: Australian War Memorial)

matróz két macskával

A HMAS Melbourne hadihajó matróza két cicával, 1917-ben. (kép forrása: Australian War Memorial)

macska a lövészárokban homokzsákok között

Feltehetőleg kabala macska a lövészárok homokzsákjai között várakozóan néz egy ismeretlen katonára, 1915. Gallipoli Peninsula mellett. (kép forrása: Australian War Memorial)

brit katona a hóban cicával játszik

Brit katona a hóban cicával játszik, 1918. (kép forrása: Illustrated War News, Vol. 7, London, 1918)

három katona sátor előtt macskával

Három egyenruhás pózol a katonai sátor előtt macskával, az O'Connor társaság tagjai, 1915. augusztus 12. (kép forrása: Australian War Memorial)

És végezetül egy történet. Pitouchi, a macska, aki lövészárokban született. Anyja hamar meghalt, amikor Pitouchi még kölyök volt, őt pedig a belga hadsereg hadnagya, Lekeux fogadta örökbe. Susan Bulanda "Soldiers in Fur and Feathers" című könyvében írja a macskáról, hogy gazdáját, a tisztet mindenhová követte, ahová az csak ment. Ám egy napon szó szerint az életét mentette meg.

Amint Lekeux a német vonalak közelébe ért, látta, hogy azok újabb lövészárkot ástak. Beásta magát, hogy egy vázlatot tudjon készíteni a németek munkálatairól. Annyira belemélyedt a rajzolásba, hogy nem vette észre a felé közelítő német járőröket. Amikor feleszmélt, már túl késő volt, hogy elmeneküljön. Úgy döntött, a legjobb, ha nyugodtan fekszik, és reménykedik abban, hogy nem látják meg. Ám egyszer csak hallotta, amint egy német katona azt mondja, hogy ott van a gödörben. Szóval biztosra vehette, hogy meglátták.

Amikor Pitouchi meghallotta a német hangját, kiugrott a gödörből, rá egy fadarabra. A németek megijedtek és két lövést adtak le a macskára. Azonban az ijedtségen kívül a cicának semmi baja nem lett, és visszaugrott a gödörbe imádott gazdája mellé.

Pitouchi

 

Nyitókép: "Pincher," a HMS Vindex haihajó kabala cicája, a hajón szállított hidroplán propellerében ücsörög. (kép forrása: Wikipedia)

Ajánlott cikkek