Híres művészek és macskáik

Nagyon sok nagyszerű művész életében volt jelen egy különleges szerelem, mely túlmutatott a múzsák sokaságán: a macskák iránti szeretet.Voltak köztük, akik meg is örökítették kedvenceiket, mások csak élvezték társaságukat, mikor megpihentek alkotás közben, vagy éppen megörökíttették magukat a cicával. Nézzük hát, a modern művészek közül kik voltak igazi macska-rajongók?

1. Salvador Dalí és Babou

Salvador Dali, a katalán-spanyol festő, a szürrealizmus legendás alkotója 1960-ban vásárolt egy ocelotot, akit Babou-nak nevezett el. Az állatra nyakörvet és pórázt tett, és mindenhová magával vitte, még étterembe is. Egy Manhattan-i étteremben reklamálták az állat jelenlétét, a művész higgadtan közölte a személyzettel és egy riadt hölgyvendéggel, hogy Babou normális macska, pusztán csak op-art stílusúra festette a bundáját.

Salvador Dali és macskája

2. Henri Matisse cicái: Minouche és Coussi

Az impresszionizmus és a fauvizmus kiemelkedő alakja volt Henri Matisse.  Élete utolsó évtizedében ráktól szenvedett, 1943-banLyonban operálták. Bár felgyógyult, nagyon sok időt töltött ágyban vagy kerekesszékben, így is festett. Élete utolsó időszakában két macskája volt társasága.

Matisse is macskája

3. Picasso és Minou

Pablo Picasso spanyol képzőművész, író, a párizsi iskola kiemelkedő képviselője, a XX. századi avantgard egyik legjelentősebb festője volt. 1900-ban járt először Párizsban, ekkortól datálják művészete kék korszakát. Párizsban a Montmartre-on lakott, ahol egy szépséges sziámi macskával, Minou-val osztotta meg életét és otthonát.

Picasso és macskája

4. Gustav Klimt és Katze

A szecessziós stílus legismertebb osztrák képviselője kedvenc macskáját nemes egyszerűséggel Katze-nak, azaz macskának nevezte. Bár sokkal inkább nőket örökített meg alkotásain, és a macskáról egyetlen festményt sem készített, rajongása és szeretete kedvence iránt elvitathatatlan.

Klimt és macskája

5. Paul Klee és Bimbo

Paul Klee családjában mindig is éltek macskák, így szeretete irántuk nem kérdéses. Felnőttként már első műtermét is megosztotta egy cicával, Bimbo-val. A szépséges, hosszú szőrű, hófehér macska mindenhová követte gazdáját. A Bauhaus svájci művészét legendás barátság fűzte Vaszilij Kandinskyhoz.

Nina Kandinsky visszaemlékezéseiben, melynek a „Kandinsky és én” címet adta, megemlíti Klee macskák iránti rajongását is. Megjegyzi, hogy Dessauban, ahol szemközt lakott Klee-vel, a macska mindig a műterem ablakában ült és onnan nézelődött. Klee szerint a cica Ninát nézte, és pajkosan figyelmeztettem, hogy nem lehet titka előtte, hiszen a macska mindent elmesél neki.

Klee és macskája

Kandinsky és Vaske

Klee barátja, Kandinsky is szerette a cicákat, kedvencét Vaske-nak nevezte.

Kandinsky és macskája

6. Andy Warhol és Sam

Az amerikai művész, a pop art központi figurája imádta a macskákat. 1954-ben kiadott egy könyvet, tele kézzel színezett litográfiákkal. A könyv címe „25 Cats Name Sam and One Blue Pussy” volt, azaz 25 Sam nevű macska, és egy kék Pussy. Unokaöccse, aki 2009-ben saját könyvet jelentetett meg „Andy bácsi macskái” címmel, azt írta, hogy Warhol akkor kezdett el macskákat gyűjteni, amikor egy nap megrettent attól, hogy imádott Hester nevű cicája magányosan, macskabarátok nélkül fog felnőni. Először Sam-et vitte haza társnak, majd a macskacsalád lassan 25 főre nőtt. Warhol mindegyiknek ugyanazt a nevet adta: Sam.

Warhol és macskája

Képek forrása: dailyartmagazine.com

Ajánlott cikkek