Macskák kulcsfontosságú szerepe a háborúkban

A nyitóképen egy macska a katona vállán ücsörög. Ez valahogy nem igazán utal kulcsfontosságú szerepre, nemde? A képen egyébként a Canterbury ezred sorakozik fel éppen Lyttelton-ban, hogy behajózzák őket a világ másik végén zajló háborús csataterek felé. 1914-et írunk… most még lehet egy kicsit mókázni, akár egy kiscicával is.

Akármennyire furán is hangzik, a macskák ekkor már jó ideje komoly szerepet kaptak a háborúk során. Persze nem harcosokként, de a hajókon, a lövészárkokban is komoly szolgálatot teljesítettek, sokszor pedig kabalaállatok voltak a fáradt katonák mellett. Számtalan alkalommal örökbe fogadták a katonák a harcterek közelében talált cicákat.

amerikai pilóták kabalamacskájukkal

Amerikai pilóták kabalamcskájukkal (kép forrása: www.stuff.co.nz)

A hajósok és a macskák évszázados, ha nem évezredes jó kapcsolata közismert. A hajókon élő cicák hatalmas szolgálatot tettek az egerek és patkányok irtásával, hiszen ha ők nincsenek, a rágcsálók felfalják vagy beszennyezik a legénység hosszú útra szánt élelmiszerkészleteit, és bepiszkítják a matrózok lakóhelyét. A rágcsálók emellett komoly betegségeket is terjesztenek, tehát a macskák áldásos tevékenysége ez ellen is védte a hajózókat, olyan korokban, amikor még nem léteztek védőoltások, és a fertőzések, megbetegedések sokszor végzetes kimenetelűek voltak. Mindezek miatt pedig nagy megbecsülésnek örvendtek, olyan komoly dolgozó társaknak, akikkel nem mellesleg játszani, mókázni is lehetett, akiket szeretgethettek az otthon maradtak helyett, a család, a kedves helyett. Sok esetben a hajósok szerencsehozó állatot is láttak a macskában.


macska függőágyban, mellette tengerész

A Hermione csatahjón, a második világháború során a tengerészek a kabalacicának, Convoy-nak kis függőágyat készítettek. Sajnos Convoy is meghalt, 87 tengerésszel együtt, amikor 1942. június 16-án a hajót torpedótalálat érte. (kép forrása: www.stuff.co.nz)

Ilyen szerencsehozó macskának tartották azt a fekete-fehér cicát is, amelyik a Bismarck nevű német hadihajón élt. Amikor a hajó 1941-ben elsüllyedt, a macska a kevés túlélő között volt, egy brit romboló, a Cossack vette fel. Ettől kezdve a cica Oscar néven a brit haditengerészetet szolgálta. Ám a Cossack is elsüllyedt, de a macska ezt is túlélte, és Gibraltárba került. Ezután pedig az Ark Royal repülőgép hordozó anyahajóra vitték, ám ezt is elsüllyedt – torpedótalálatot kapott. Oscar egy roncsdarabba kapaszkodva ezt is túlélte. Mikor megtalálták, elég dühös volt, ám viszonylag sértetlen, ahogy az az Ark Royal történetéből kiderül. Ezek után Oscar élete már a szárazföldön folytatódott, a tengerészek Belfasti otthonába került, ahol 1955-ig békességben élt.


macska a lövészárokban
Gallipoli, 1915 - cica a lövészárokban, homkzsákok fedezékében (kép forrása: www.stuff.co.nz)

Egy másik sztár a hajós macskák sorában Simon volt. Az Amethyst nevű brit hadihajón teljesített szolgálatot, amikor az 1949-ben elsüllyedt a Jangce folyón, 1949-ben. Simon meg is sebesült a kommunista lázadók hajó ellen irányuló bombázásában. Viszonylag gyorsan felgyógyult, és folytatta munkáját, mint egerész-macska, és a legénység kabalája. Hazatérésekor már igen híres volt, ám sajnos nem sokkal megérkezése után meghalt. Tengerészeknek kijáró tisztelettel temették el. Egyébként Simon az egyetlen macska, amelyik megkapta a Dickin medált, azt a kitüntetést, melyet olyan állatoknak adományoznak, akik feltűnő bátorságról vagy odaadásról tettek tanúbizonyságot.

Simon macska tengerészekkel

Simon macska, az Amethyst kedvence, 1949-ben (kép forrása: www.stuff.co.nz)

Az elismert és sokra becsült macskák sora hosszú, de még egyet közülük érdemes megemlíteni. Blackie a HMS Prince of Wales hadihajó macskája volt a második világháború során. Egy 1941-es napig viszonylag csendesen teltek a napjai. Ám ezen a napon Winston Churchill miniszterelnök ellátogatott a hajóra, nem sokkal a Franklin Roosevelt amerikai elnökkel Newfoundland-ban lezajlott titkos találkozója után. Mikor Churchill már elhagyni készült a hajót, Blackie elindult felé. A nagy ember lehajolt, hogy üdvözölje a cicát, a fotósok kamerái pedig azonnal kattogni kezdtek. Blackieből celeb lett, sőt, át is nevezték: Churchill lett.

Churchill és Blackie macska

Winston Churchill és Blackie cica, a Prince of Wales fedélzetén, 1941ben (kép forrása: www.stuff.co.nz)

Persze a macskák szerepe, mint a katonák segítője, társa és kabalája, nem korlátozódott kizárólag a hajókra, sok cica szolgált a szárazföldön is.

alagútépítők kabalamacskája

Új-Zélandi alagútépítő társaság, kabalacicájával, Snowy-val, a franciaországi Arras közelében, 1918. (kép forrása: www.stuff.co.nz)

Egyes becslések szerint csak az első világháborúban fél millió macska került az európai és a török lövészárkokba, ahol nem csak rágcsálóírtásban, de sokszor a mérges gázok jelzésében is jeleskedtek, békésebb napokon pedig szórakoztatották a katonákat.

katona macskával

Brit katona cicával pózol az első világháborúban (kép forrása: www.stuff.co.nz)

Példa erre Pitouchi sztorija, aki a lövészárokban született, és egy belga katona fogadta örökbe. A katona egy napon járőrözés közben összeakadt a németekkel, elrejtőzött, és bízott abban, hogy nem veszik észre, hová bújt. Ám egyszer csak meghallotta, hogy felfedezték. Abban a pillanatban a macska kiugrott az árokból, ahová gazdájával bújt, mégpedig rá egy fadarabra. A németek rálőttek, szerencsére elhibázták, majd elkezdtek nevetni, hogy a macskát összetévesztették egy ellenséges katonával. Miután elmentek, Pitouchi és gazdája, akinek megmentette az életét, épségben visszatérhettek alakulatukhoz.

amerikai katona bébimacskát etet

"Miss Hap", a kéthetes bébimacska, amint Frank Praytor haditengerész éppen pipettával eteti. A katona az után fogadta örökbe a kiscicát, hogy annak anyját egy zárótűz megölte a koreai háborúban. (kép forrása: www.stuff.co.nz)

De hát miért is tart kedvencként egy katona macskát a lövészárokban? Persze egy játékos macska jó társ az unalműzésben, és egy olyan helyen, ahol nem sok kedvességet kap az ember, öröm lehet a kedves, bújós kis lény simogatása. A katonák vállalják a harcot, a fájdalmat, mert hiszik, hogy otthon hagyott szeretteiket, otthonukat, hagyományaikat, országukat védik. Teszik ezt gyakran az otthontól nagyon távol. Az extrém körülmények között számukra a macska a normalitást, a normális, hétköznapi életet jelenti, azt, ahová majd talán sikerrel visszatérhetnek. A macska számukra a békét, a nyugalmat és az otthont jelenti. Ez a másik feladat, amit a háborúk macskái végeztek. És hogy melyik munkakörük volt fontosabb? Nem lehet megmondani. Adott pillanatban mindegyik ugyanolyan lényeges, esetenként életmentő lehetett.

amerikai katonák macskával

Amerikai katonák macskával az első világháborúban (kép forrása: www.stuff.co.nz)

(nyitókép forrása: www.stuff.co.nz)

Ajánlott cikkek