Tuxedo macska, avagy milyen cica Tom?

Bicolor vagy piebald macskának hívjuk azokat a cicákat, amelyeknek fehér szőre valamilyen más színnel – pl. feketével vagy tabby-val van kombinálva. Különböző minták is megjelenhetnek a bicolor szőrben. Gondoljunk csak a török Van macska mintájára, ahol a szín csak fejen és a farkon jelenik meg, vagy amikor a szín például csak a nyakon, a toroknál látható.

Abban az esetben, ha csak kevés, vagy közepesen sok fehér jegy jelenik meg a macska szőrében, főleg a pofán, a toroktájon és a mellkason, és egyéb részein a szőrszín fekete, akkor az USA-ban ezeket a cicákat tuxedo macska névvel illetik. Bicolor szín nagyon sok macskafajtánál megtalálható, akárcsak a hosszú- vagy rövidszőrű házimacskáknál.

fekete-fehér macska tappancsai

Zömében egyszínű bicolor színezet olyankor jelenik meg, amikor a fehér színért felelős gén mellett megjelenik az agouti gén recesszív allelja is. Ismeretes, hogy egy recesszív allél csak párban tudja kifejteni hatását. Ezzel szemben a tabby macskáknál az agouti gén a felelős a szőrzet mintázatáért. Ilyen például az abesszín fajta.

A fehér foltozat előfordulhat bármelyik tabby jegynél is, ennek követkzménye tabby-fehér bicolor mintázat lehet. A colorpoint (himalája mintázattal) macskák szintén lehetnek bicolorok, bár ezt a kiállításokon nem ismerik el. A colorpoint macskáknál a jegyek a kor előrehaladtával egyre tisztábbak lesznek, míg a szőrszín sötétedik, a fehér szín pedig egyre látványosabbá válik.

A fekete-fehér bicolor macskákat nevezik még “magpies”-nak is. A krém és fehér bicolor a legritkább bicolor változat, míg a fekete-fehér vagy a kék (szürke) fehér a leggyakoribbak.

A bicolor színt a macskáknál tízes skálán pontozzák. Az egyes a teljesen fekete, a tízes pedig a teljesen fehér szín jelölése. Nagyon sokféle mintázat van, mindegyiknek van saját neve. A FiFe szabályzatában pontosan leírja, hogy egy bicolor macska testén a színek milyen arányban jelenhetnek meg ahhoz, hogy kiállításon megjelenhessen.

apró fekete-fehér kölyökmacska

Tuxedo

A tuxedo, vagy másik ismert nevén Felix-macska nem más, mint fekete és fehér színű macska. Az elnevezést azért kapták ezek a cicák, mert bundájuk miatt úgy néznek ki, mintha szmokingot hordanának, ennek megfelelője a „tuxedo”.  Használják a kifejezést a fekete maszkos cicákra is, melyek olyanok, mintha a szemük körül álarcot viselnének. Ezzel együtt a valódi tuxedo macska szőre fekete, a fehér szín pedig csak a mancsokon, a hason, a mellkason, a toroktájon, gyakorta az állon és néha a farkon jelenik csak meg. Az állon megjelenő fehér szín miatt úgy tűnhet, mintha a cica kecskeszakállat viselne, főleg, ha az áll alá húzódik a fehér szín. A bicolor szín megjelenhet a bőr színében is. A talppárnák lehetnek feketék vagy rózsaszínek, általában attól függően jelentkezik a szín, hogy a macsok körül levő szőr milyen színezetű. Előfrodulhat, hogy ha a színhatár a talppárnák vonalában van, azok eltérő színűek, vagy akár bicolorok lesznek. Az orr körüli fehér szőr, a rózsaszín orr, és a vertikális csíkok az orrnál gyakoriak a tuxedo macska esetében.

Egyes vélekedések szerint ilyen macska a rajzfilmsztár Tom, a Tom&Jerry meséből, és Szilveszter, a folyamatosan frusztrált kóbor macska, aki szegény Csőrikét üldözi folyton a Bolondos dallamokban.

 

Ajánlott cikkek