Híres macskák

Úgy tartja a mondás, hogy a kutyák a mesterek, a macskák a személyzet. Ez nagyrészt igaz e híres macskákra, melyek egy része igazi, más része mesefigura.

1. Garfield

Egy lasagne-imádó macska? Ez csak Garfield lehet, a legismertebb rajzfilmsztárok egyike.  Garfield figuráját Jim Davis alkotta meg, 1978-ban, napjainkra temérdek újságban, képregényben, mesefilmben jelenik meg, de még videó játékot is készítettek róla. A dundi, fekete-narancs cica arról lett híres, hogy imádja az olasz ételeket, utálja a hétfőt, és folyamatosan vegzálja kutyabarátját, Odie-t.

2. Morris

Az Illionis állambeli Hinsdale-ben, 1968-ban megmentett menhelyi macska, a 7,5 kilós, narancs-csíkos Morris egy macskaeledel, a „9Lives” reklámarcaként vált világszerte híressé. Szerepelt Burt Rynolds oldalán az 1973-as Shamus című filmben is, és egy párt kampányfigurája volt az 1988-as és 1992-es elnökválasztási kampányban.

3. Cheshire macska

A cheshire macska fel- és eltűnik Lewis Carroll Alice Csodaországban című művében. Kérdései időnként filozófiai fejtegetésekbe fordulnak, ám a legjellegzetesebb, hozzá fűződő jelenet, mely által örökre ismertté tette magát az, amikor a teste fokozatosan eltűnik, és csak mosolyát hagyja hátra. Azóta a huncut vigyorra gyakran mondják, úgy vigyorgott, mint a cheshire macska a mesében.

4. Socks, az elnöki macska

Az elnöki macska 1991-ben került a Clinton családba, amikor is Chelsea lányuk karjába ugrott a zongora tetejéről, a zenetanár házában, még az Arkansas-beli Little Rock-ban. A fekete-fehér cica nyolc évet élt a Fehér Házban, ám sztárrá attól vált, hogy két népszerű könyv főszereplője lett az Államokban. Amikor a Clinton család 2001-ben elhagyta a Fehér Házat, a cicát Clinton titkárnőjének, Betty Currie-nak ajándékozták.

5. A macskanő

A Macskanővel nem érdemes cicázni. Erre Halle Berry a bizonyíték, hiszen az Oscar díjas színésznő alakította a Macskanő szerepét a 2004-es filmben. A Macskanő figurája először az 1940-es években, a Batman képregény sorozatban jelent meg, mint átlagfeletti képességekkel rendelkező betörő. Olyan színésznők formálták meg alakját a filmvásznon, mint Michelle Pfieffer, igazodva a történetbeli karakterhez.

6. Kacor király és Csizmás Kandúr

Ők a magyar népmesék kedvelt hősei. Van valaki, aki nem ismeri őket? Ugye, nem?

7. Behemót

Bulgakov híres regényének, a Mester és Margaritának szereplője egy Behemót nevű cica. Nem csak Mrs. Norris és Csámpás kedvelt nyávogó alakok, de Minerva McGalagony, az egyik tanár is rendszeresen ölt macskaalakot.

8. Nyaú

Fekete István nagyszerű regényeinek kedvelt macskafigurája Nyaú.

9. Sicc

Ki ne ismerné Sicc figuráját az idősebb korosztályból? Sicc Kálmán Jenő író és Tankó Béla rajzoló mesefigurája

10. Narcissza

Noémi fehér macskája Jókai Mór híres regényében, Az Aranyemberben.

Ajánlott cikkek