Kutyaruha – pro és kontra

Eddig szerencsénk volt az ősszel, nem volt túl sok esős nap, és igazán hideg sincs. De ez nem marad így, előbb vagy utóbb jön a csapadék és a hideg. Már most is sok kabátos-pulóveres kutyát lehet látni az utcákon, míg mások csak most szerzik be a szezon diavtja szerinti kutyaruhákat.

A tél közeledtével, az egyre hidegebb, nedvesebb időjárással egyre több és több pulóveres, ruhás ebet látni a parkokban, kutyafuttatókban, sőt, esetenként a csizmás kutyalábak is megszokottá válnak. De vajon tényleg kell a kutyának ruha, kabát, pulóver?

A rövid válasz erre a kérdésre: igen és nem. Az igen választ a legtöbb, kedvencét féltő Gazdi rávágja azonnal, ha bárki ezt a kérdést felteszi neki. Ugyanakkor a szakértők szerint a „nem” is helyes, ugyanis nem minden fajtának van szüksége plusz melegre télen, sőt, vannak fajták, amelyeknek többet ártunk, mint használunk, ha hacukába csomagoljuk őket. Sőt, egy jó fizikai állapotban levő, egészséges kutyának nem feltétlenül van szüksége kabátra, de bizonyos esetekben akár profitálhat is az extra védelemből.

terrier jellegű kutya kötött kabátban

Akkor miért veszik meg a gazdik a kutyaruhát?

Nos, általában érzelmi okok miatt. Egyszerűen, ha hideg van kinn, és a gazdi a feje búbjáig beöltözik, logikusnak véli, hogy a kutya is fázhat, így aggódik érte. Még egy gyors egészségügyi séta sem rövid, de az ebnek ezen túlmenően is kell sétálnia a testi és lelki egészsége miatt, tehát nem lehet a szabadban tartózkodást pár percben letudni.

Ezért aztán nem csak a gazdik öltöznek fel melegen, de az ebet is alaposan becsomagolják.

Persze vannak gazdik, akiket nem csak az aggódás, a praktikum vezérel a kutyaruha vásárlásban, hanem a divat alapján döntenek. Még a pandémia előtt, 2019-ben készült egy felmérés Amerikában, és ott bizony abban az évben 16 milliárd dollárt költöttek a gazdik állataik ruházatára, nyakörvére, pórázára, játékára és egyéb termékekre, és ez a tetemes összeg 7 százalékkal meghaladta az előző évi költést. Bár gyanítható, hogy a pandémia okozta gazdasági válság miatt kissé visszaesett ez a szám, de tény, hogy az Y és Z generáció esetében a gazda lét lassan kutya-szülői létbe fordul. Márpedig ez azzal is jár, hogy sokkal inkább humanisztikus szempontok alapján döntenek.

Kutyaruha? Ugyan minek?

Nem érdemes csak úgy elrohanni, és megvenni az első kutyaruhát, ami tetszik, és a költségvetésbe is belefér. Az első megfontolandó kérdés az, egyáltalán kell-e, jót tesz-e az ebnek, ha kap egy csini kabátot a sétákhoz. Vagy ha vesz is neki egyet, biztos, hogy azt minden áldott nap hordania kell, amíg be nem köszönt a tavasz?

Ha vesz is ruhát, azért célszerű figyelni az időjárást, azaz fúj-e a szél, vagy a hideg ellenére napsütéses az idő, esetleg párás, ködös, medves a levegő. Persze a kutyaruhát mindig le lehet venni az ebről, de feladni rá csak akkor tudja, ha a köd esőbe csap át, ha magával is viszi a sétára az egyéb felszerelésekkel együtt.

terrier jellegű kutya kék-piros dzsekiben

Nem árt megfigyelni a kutyát, hogyan viselkedik a séta során. Ha keresi a meleg helyet, beáll egy bolt szellőzője elég melegedni, esetleg reszket, sántikál, lassul a mozgása, akkor bizony fázik, és nem árt a következő sétára felszerelkezni egy pulóverrel.

Emellett egy idősebb vagy betegséggel küzdő állat számára szintén szükséges és hasznos lehet egy meleg kabát vagy pulóver. Mind a kor, mind az egészségi állapot befolyásolja ugyanis azt, hoyg mennyire tud az állat alkalmazkodni az időjárási körülményekhez. Igaz ez nagy melegben, de a hideg, esős időben is.

Melyik kutyafajták számára lehet előnyös a ruha?

Egy kistestű kutya arányaiban nagyobb testfeületen ad le hőt, mint egy nagyobb. Ebből eredően logikus, hogy egy egy ilyen, kistestű eb – pl. egy csivava vagy egy pincser - még enyhébb időben is jobban profitál egy kabátka vagy kutyaruha viseléséből, mint egy nagyobb.

Az olyan, vékony testfelépítésű kutyák, mint a whippet vagy a greyhound biztos értékelni fogják, ha a gazdi rájuk ad egy könnyű kabátot – persze nem a maratoni futóedzésekre, hanem a sétákra -, szemben a túlsúlyos, sok testzsírral rendelkező ebekkel. Ennek az az oka, hogy a testzsír segít a hőmegtartásban. Azok a fajták, melyeknek a szőre vékony és rövid, nagyobb örömmel szoknak hozzá a ruhához, mint a dús, tömött, vastag téli aljszőrrel bíró fajták.

A nagyobb testű és tömött téli bundával rendelkező kutyáknak – például egy bernáthegyinek -  ritkábban van szükségük a kutyaruha adta plusz védelemrem és a sötét színű szőrzet több hőt képes magába szívni akár a gyenge téli napból is, mint a világító fehér bunda.

A mozgás, az aktivitás jóval több hőt generál, tehát ha az eb a séta során sokat szaladgál, játszik más kutyákkal, akkor nem feltétlenül kell felöltöztetni, míg ha az egészségügyi sétához is nehezen mozdítható, nem árt, ha kap egy kabátot.

Ugyanakkor vannak fajták, amelyek mérettől függetlenül csak extrém helyzetben, például betegség esetén igényelnek ruhát, kabátot, vagy akkor, ha lenyírják a bundájukat. Ezek például a  husky, az újfoundlandi, a csau-csau, a pomerániai törpespicc, a komondor, a havanese, a berni pásztor, a bearded collie vagy a pireneusi hegyikutya.

Ha bizonytalan abban, hogy egy adott fajtának vagy keverék ebnek kell-e, hasznos-e a kutyaruha, érdemes megkérdezni az állatorvost. Ő elsődlegesen a kutya fajtája, keverék esetén szőrtípusa alapján ad tanácsot, de természetesen minden esetben figyelembe veszi az egyéni adottságokat, az állat életformáját, szokásait és egészség állapotát is.

bichon jellegű kutya rózsaszín-fekete kabátkában

Hogyan válasszunk?

Ideális esetben tehát a gazdi saját és kedvence szempontjait figyelembe véve és az állatorvos tanácsiat meghallgatva döntött a kutyaruha vásárlás mellett. Ám még ekkor sem olyan egyszerű a feladat, hiszen hatalmas kínálatból kell a legjobbat kiválasztani, és persze a pénztárca is határt szab.

Persze sokan úgy vélik, hogy mindegy, milyen ruha, csak legyen jó meleg, vagy védjen az esőtől, mások inkább trendi, dizájnos darabot keresnek, pedig nem árt odafigyelni arra, hogy a kutyaruha anyaga kompatibilis legyen a kutya szőrtípusával és szőrhosszával. Annak az ebnek, amelynek hosszabb szőre van, így nem annyira fázós, bőven elég egy vékonyabb béléssel ellátott esőkabát, de a rövidszőrű, kicsike kutyának, például egy csivavának hasznos lehet egy meleg, kötött pulóver, esetleg egy alaposan bélelt kabát.

Érdemes arra is ügyelni, nem vált-e ki a kutyaruha anyaga allergiás reakciót a kutyából. Ha már egy adott anyagból készült párnától vagy kutyaágytól vakarózni és prüszkölni kezd, tele lesz kiütésekkel, esetleg beduzzad az ajka, a füle, akkor nem célszerű ugyanolyan anyagból készült tuhát választani.

A kutyaruha esetében bizony a méret is lényeges. Jó, ha otthon leméri a kutyát, vagy ha a boltban engedik, hogy felpróbálja rá, elviszi őt is magával a vásárláshoz. A webáruházból történő rendelésnél általában segítenek a megfelelő méret kiválasztásában, de szerencsére szinte mindenhol van lehetőség cserére, ha valami mégsem stimmel. A megfelelő méréssel  és az ehhez igazodó választással garantálhatja magának, hogy a megvásárolt ruha sem túl szűk nem lesz, mely a kutya mozgását akadályozza, de túl bő sem, hogy ne védje megfelelően.

Ajánlott cikkek