Kutyakemény hidegben

Az utóbbi években egyre ritkábban találkozunk kemény téllel, de minden évben bízunk abban, hogy lesz egy kis hó, esély a szánküzásra, korcsoláyzásra, lékhorgászatra, vagy csak arra, hogy az ablakból szemléljük a havas, téli tájat. Ha már nincs is hónapokig tartó, fogcsirgató, jeges telünk,  azért nem is olyan régen volt rá példa, hogy befagyott a Balaton is. Szóval nem árt felkészülni, hiszen a kutyát akkor is ki kell vinnünk, amikor szikrázik a jég és vastag pelyhekben hull a hó.

1. Ruhát rá!

Nem minden fajtának van szüksége plusz melegre télen, sőt, vannak fajták, amelyeknek többet ártunk, mint használunk, ha hacukába csomagoljuk őket. Azt is nyugodt szívvel ki lehet mondani, hogy egy jó fizikai állapotban levő, egészséges kutyának nem feltétlenül van szüksége kabátra, de adott esetben profitálhat is az extra védelemből. Nem árt figyelembe venni, fúj-e a szél, vagy – bár hideg van, de – süt a nap, mennyire párás, nedves a levegő, és csak akkor ráadni az ebre, ha valóban szükséges. Akkor viszont mindenképp, főleg, ha rövid szőrű, netalán „földszintes” kutyája van.

kiskutya ruhában áll a hóban

2. Mancs-kontroll

Ha kinn esik a hó vagy eső, hazatérve bizony nem árt áttörölgetni az eb mancsait. És nem csak azért, hogy ne hordja be a sarat, hólét, hanem azért is, mert a lábujjak között jéhholyóvá álló hó bizony komoly fájdalmat tud okozni a kutyának. Különösen a hosszú szőrű kutyáknál fordul ez elő gyakran, esetükben nem árt a lábujjak közötti hosszú szőrt gyakrabban vágni télen.

3. Só és homok

Sok helyen sózzák a járdákat, amint leesik az első hó, vagy ónos eső nehezíti a közlekedést, Másutt – környezetvédelmi okokból – homokot szórnak ki ilyenkor. Igazából teljesen mindegy, hogy melyik jágmentesítővel látják el a talajt, ahol a kutya sétál, mind a kettő szemcséi beleragadhatnak a lábujjak közötti és a talppárnák körüli szőrbe, tehát le kell mosni a lábát.

gazdik a hóban a kutya mancsát vizsgálják

4. Kapja elő a hajszárítót

Ha nedves lett a kutya bundája, bizony nem árt megszárítani. Lehet, hogy elég egy törülközővel átdörgölni, de ha ez nem elég, kapja elő a hajszárítót. Ne hagyja, hogy nedves bundában vacogjon kedvence, ráadásul az ázott kutyaszőr elég jellegzetesen szagos.

5. Lakásban is aktív az élet

Sok kztya kifejezetten utál hidegben, de főleg esős-havas időben sétálni. Ilyenkor kifutnak, elvégzik a dolgukat, és kotornak vissza a jó meleg lakásban. Ám a séta nem csak az egészségügyi dolgok elvégzése miatt fontos, hanem az általános testi és mentális egészség megőrzése szempontjából is. Tehát a lakásban is aktívan kell tartani a kutyát, ez pedig leginkább játékkal kivitelezhető.

kis francia bulldog takaróba csavarva pihen

6. Figyeljen a kajára

Ha a kutya a téli hónapokban kevésbé aktív életet él, akkor bizony oda kell figyelni a testsúlyára. Amennyiben szeretné elkerülni az elhízást, bizony csökkenteni kell a kevésbé aktív életet élő kutya napi ételadagját.

7. Jólnevelt eb

A téli időszakban gyakran előfordul, hogy a látási viszonyok kevésbé jók. Amennyiben nem csak a futtatóba nengedi el kedvencét a pórázról, ne felejtse el, hogy gyorsan olyan távolságba kerülhet, ahol már nem láthatja. Ilyenkor még inkább fontos, hogy a kutya visszahívható legyen. Azért biztos, ami biztos, legyen naprakész a chip regisztrációja és legyen a nyakörvén biléta.

foxterrier a hóban

8. Tegye láthatóvá

Télen hamar beköszönt a sötét, gyakran már délután négykor lámpát kell kapcsolni. A közvilágítás nem mindenhol tökéletes, ahol a kutyával járunk, úttesten is át kell kelnünk vele, szóval nem árt láthatóváő tenni az ebet. Akár egy világító nyakörv, akár egy fénycsíkokkal ellátott kutyakabát nagy segítség lehet ebben az időszakban.

9. Ne hagyja a kocsiban egyedül

Azt, hogy a nyári kánikulában pillanatok alatt izzó katlanná válhat az autó, a legtöbben tudják. Ám télen sem jobb a helyzet, ilyenkor ugyanis nagyon gyorsan hűl le. Jobb, ha nem hagyja a kutyát egyedül az autóban, még rövid időre sem.

10. Jégre lépni tilos

Nagyon klassz dolog korcsolyázni, jégen csúszkálni. Sajnos az utóbbi években ritkán lehetett részünk ebben az élményben a szabad vizeken, de volt már példa arra, hogy tavaink, folyóink befagytak. Mindig óvakodjon attól, hogy a kutyát a jégre engedje, mert soha nem tudhatja biztosan, mennyire vastag a jégréteg, mennyire biztonságos. Csak ott engedje a jégre, ahol a hatóságok engedik a téli sportokat, de ott is csak pórázon vezetve.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n