15 dolog, amit általában senki nem mondd el, mielőtt kutya kerülne a házhoz

15 dolog, amit általában senki nem mondd el, mielőtt kutya kerülne a házhoz

Akinek már volt vagy van kutyája, előszeretettel „ijesztgeti” a leendő kutyagazdit. Pedig ezek a tények nem ijesztőek, pusztán furcsák vagy szokatlanok az emberek számára. Ám ha egy kutyával szeretné megosztani az elkövetkező – remélhetőleg – több mint egy évtizedét, nem árt tisztában lennie velük.

1. A kutyák megeszik a hányadékukat

Ha a kutya hány, nem árt azonnal feltakarítani, ellenkező esetben azzal szembesül, hogy kedvence szépen megeszi a hányadékot. A kutya számára ez nem gyomorforgató vagy undorító dolog, sőt, sokkal inkább természetes viselkedés. Amikor a kutya még aprócska kölyök, anyja gyakorta felöklendezi neki a táplálékot, így szoktatja az anyatejről a szilárd ételre kicsinyeit. Amikor a kutya a hányadékot meglátja – legyen az a sajátja, vagy másé – nem undorító dolgot lát, mint mi, emberek, hanem szimplán az étel szagát érzi.

fürdés után kutya megrázza magát

2. Fürdetés után megkergülnek

Lehet, hogy a fürdetés rutinszerű már a kutya és a gazda életében, de abban is biztos lehet, hogy a teljes tisztálkodás és száradás után a kutya rutinszerűen megőrül. Nyugi, nem lesz agresszív vagy ijesztő! Pusztán csak elkezd fel-alá futkorászni, hempergőzik a szőnyegen, és ugrál. Ennek semmi egyéb oka nincs, mint hogy az eb megszabadítsa magát a benne felgyülemlett energiától és feszültségtől. Szóval, ha kedvence így tesz, ne ijedjen meg, ez teljesen normális viselkedés, és nem tart sokáig.

3. Imádják mindazt, ami büdös

A legtöbb kutya nehezen áll ellen a kísértésnek, hogy minden büdös dolgot megvizsgáljon, és ha esélye van rá, össze is kenje magát vele.

Egy döglött hal, lócitrom, nyálkás trutyi a medencében, sár – legyen az bármi, az eb tuti megtalálja, és jól meg is hempergőzik benne, rajta.

Azt, hogy ezt miért csinálják, nem tudni, de vannak különféle elméletek. Elképzelhető, hogy tetszik nekik az ordenáré szag, és mintegy „beparfümözik” magukat vele. Egy másik teória szerint ezekkel a szagokkal a saját szagukat álcázzák, a harmadik szerint pedig egyszerűen ilyen módon szeretnék a szaggal kapcsolatos információkat a falkával megosztani. Gyanítható, hogy a kétlábú falkatagok ennek azért annyira nem örülnek, ugye?

Minden esetre a gazdák kevésbé kedvelik ezt a tevékenységüket, pontosabban a végeredményt, szóval ha a kutya elkezd szaglászni a földön, figyelje sasszemmel, hogy vajon a végső döntés a belehempergés lesz-e, vagy egyszerűen csak lepisili az eb. Első esetben igyekezzen mielőbb közbelépni.

csivava kakil

4. Imádnak mindent lepisilni

Nem csak az undorító és/vagy büdös dolgokban szeretnek meghempergőzni, de szinte kényszert éreznek arra, hogy mindent lepisiljenek. Amikor leviszi sétálni a kutyát, megfigyelheti, hogy a létező legkülönfélébb dolgokat képes megjelölni, akárcsak egyetlen csepp vizelettel is. Sokszor elég egyetlen, árva fűszál, amit többszöri körbejárás, alapos szimatolás és megfontolás után nemes egyszerűséggel levizel az eb.

Nos, ez nem más, mint a kommunikáció egyik formája az ebeknél. Egyszerűen ilyen módon hagynak üzenetet más kutyák számára. A következő, arra sétáló eb megszimatolja a pisit, és máris egy csomó információ birtokosa lesz (például tüzel-e éppen a nyomot hagyó szuka vagy sem, párzott-e nemrégiben a vizeletmintát hagyó kan, milyen régen járt arra a másik eb, stb.) A dolgok lepisilése ugyanis nem csak a kanok kiváltságos szokása. Nagyon sok szuka hajlamos erre, akár lábát felemelve jelögeti ő is a dolgokat. És még egy fontos infó: ha a kutya abbahagyta a folt szagolgatását, biztos lehet abban, hogy ő is le fogja pisilni, mintegy válaszüzenetet küldve a cimborának.

5. Nem szeretik, ha megzavarják a rutinjukat

Ha hétköznaponként reggel hatkor kel, de hétvégén megpróbál 10-ig aludni, biztos lehet benne, hogy a kutyának egyéb tervei vannak. Ők ugyanis szeretik a megszokott rendet, a napi rutint, éppen ezért a legkevésbé sem okoz nekik gondot, hogy felébresszék a gazdit, ha az szerintük a kelleténél tovább alszik, és ezzel felborítja az ütemtervet. Egy ideig ugyan képesek várni, de eljön az a pillanat, amikor mindent megtesznek a gazda felébresztéséért, néha a legváratlanabb módokon. Kis ugrálás a fejen, mancsolás, nyalakodás, ugatókoncert és egyéb, álmosan kevéssé tréfásnak tánő dolgok szerepelnek az ébresztő-repertoárban. A séta és a szimatolós pisilés ugyanis nem várhat, a napirend nem csúszhat.

6. Kakigépekké válnak a séta során

Ha úgy indul hosszabb sétára, hogy egy vagy két ürülékszedő zacskó elég lesz, nagyot téved. Öt alatt el se induljon! Hiába viszi ki előtte a kutyát, hogy könnyítsen magán, tuti, hogy amint elindulnak az állatorvoshoz, kirándulni vagy vendégségbe, 100 méterenként el fog helyezni egy csomagot.

7. Eléggé disznó módon esznek

Nem véletlen, hogy sok helyütt árulnak kutyatálak alá való alátétet. A kutyák ugyanis eléggé malac módon képesek enni. Persze nem mindegyikük csinál disznóólat a tányérkái körül, de azért ez elég gyakori. Van, amelyikük az eledellel óvatosabb, de a vizet rendszeresen kipancsolja, mások épp fordítva. Minden esetre nem árt felkészülni. A száraztáp csak akkor kellemetlen, ha széttapossuk, de a szétkent konzervdarabok feltakarítása már macerásabb, ráadásul kellőképpen undorító, főleg, ha bele is lép az eb, majd utána végigtrappolja a lakást, netán a fehér szőnyeget.

gazdi kutyaürüléket szed

8. A kutyák lába popcorn szagú

Szagolja meg a kutya lábait. Nem vicc, komolyan! Ugye, hogy olyan szaga van, mint a pattogatott kukoricának?

Ne ijedjen meg, ez teljesen normális. Egyes teóriák szerint ez azért van, mert sok kutyatáp tartalmaz kukoricát, de ez nem felel meg a valóságnak. A lábszagért nem a táp, vagy az étrend, hanem egy baktérium a felelős. No, nem kell megijedni, nem rossz baktérium ez, hanem ugyanaz, amelyik a mi testszagunkért is felelős. A kutyák ugyanis nem tudnak izzadni, így többek között a talpukon keresztül adnak le hőt a szervezetükből. Ha zavarja a szag, a megoldás egyszerű: mossa meg a lábait.

9. Gyakorta nyalogatják a feneküket és a nemi szerveiket

Családi ebédre készül? Hát…készüljön fel arra, hogy a legmorcosabb és legkényesebb nagynéni előtt fog leheveredni a kutya, és elkezdi nyalogatni a nemi szerveit.

Pedig ez az emberek számára kínosnak tűnő viselkedés teljesen normális a kutyák számára, egyszerűen tisztálkodnak. Persze ha ez a nyalakodás igen intenzívvé válik, nem árt elvinni az ebet az orvoshoz, de pusztán azért, mert Gizike néni felhúzza rá az orrát, még nem szükséges. Ja, és megszidni sem érdemes, nem fogja érteni, mi a baj a higiéniájával.

10. Mindenhol hullatják a szőrüket

Ha azt gondolja, csak mert rövid szőrű egy kutya, nem lesz tele a lakás a szőrével, igen optimista. Sajnos a legtöbb kutya hullatja a szőrét. Normálisan nem túl sokat, de vedlési időszakban mind belehúz. Igen kevés olyan fajta akad, amelyiknek egyáltalán nem hullik a szőre, sőt, a rossz hír, hogy még a kopasz kutyákból is kipotyog néha egy-egy szőrszál. Szóval készüljön fel a bundamaradványokra mindenhol, de még a legelképzelhetetlenebb helyeken – mint a sütő, a mikro, a kabátzsebe vagy a táskája – is. Ha nagyon utálja takarítani a szőrt, akkor egyetlen megoldás van: a rendszeresen fésülés, kefélés.

11. Tényleg egészen jól értik az ember mondanivalóját

Ne lepődjön meg, ha azt látja, hogy a kutya csak ül és bámulja gazdáját.

Számukra nagyon fontos a megfigyelés, fontos, hogy ismerjék szokásainkat, tevékenységeinket.

Pontosan tudják, mikor lesz indulás a sétára, mikor megy el a gazdi dolgozni és mikor vásárolni, mikor készül ebédelni. És ne legyen kétsége, mindenre reagálni is fognak. Az én kutyám például biztos, hogy akkor akar lemenni üríteni, amikor ebédhez terítek, és mindig sikeres is az akciója. Szerintem így csinál helyet a pocakjában a lehulló falatoknak.

kutya a szétrágott holmik között felve les

12. Szörnyű modoruk tud lenni

Arra minden leendő gazda fel van készülve, hogy szobatisztaságra kell nevelni a kölyökkutyát. De azt már kevesebben tudják, hogy a kutyák hajlamosak egy csomó mindent megrágni, felugrálnak dolgokra, de még emberekre is, és elég gyakorta igen romboló viselkedést tudnak produkálni. Egyszóval elég rémes a modoruk. Meg kell tehát tanítani őket arra is, hogy mindezt nem szabad. A tanítás pedig elég fárasztó és időigényes, kérdezzen csak meg bárkit. Persze a legtöbb laikus már nagyon okos és szépen viselkedő felnőtt ebbel találkozik, így elképzelése sem lehet, mennyi küzdelemmel jár a kölyök és kamasz eb lenevelése a rossz modorról, de általában azt sem tudják, mennyi móka és kacagás, klassz élmény kíséri ezt az időszakot.

13. Ha tehetik, a vécéből lefetyelnek

Van egy hang, amit elég hamar meg fog hallani, ha kutyája van, persze méretesebb ebe. Ugyanis a kutya, ha feléri, és teheti, tutira bele fog lefetyelni a vécébe, márpedig ez vicces hagnokkal jár. Bár az ember számára a klotyóból ivás elég undorító, a kutya szempontjából logikus. A vécében ugyanis mindig friss és állandóan hideg víz van. A legtöbb kutya, ha teheti, inkább iszik folyó vízből, az álló vizek ugyanis szennyezettek. Persze ha világ életében nem látott még folyót, csak pocsolyát, akkor abba is belenyal, ha nagyon szomjas, de ez más kérdés. Ha azonban a tálkájában órák óta szottyadó és a vécében éppen frissen befolyó víz között kell és lehet választania, tuti az utóbbira szavaz az eb.

14. Levadásszák és megeszik a bogarakat

Vannak kutyák, amelyek mindenre vadásznak, ami mozog. Igen, a bogarakra is. Igen, a méhekre és darazsakra is, még ha ez veszélyes is lehet.

Ugyanis nem csak levadásszák, de meg is eszik a repkedő rovarokat, mert ez is egy jó móka. Bár a szúnyogokért, legyekért általában nem haragszik annyira a gazda, azért a darazsakkal, méhekkel legyen óvatos, mert lenyelve nem igazán tesznek jót, sőt. Komoly allergiás reakció lehet a lenyelt zümmögő utolsó, halálsikollyal egybekötött csípésének a vége.

15. Néha megunják a játékaikat

Akárcsak a gyerekek, a kutyák is képesek megunni a régi játékaikat. Lehet, hogy csak pár hónapja kapta, és eddig élvezettel játszott vele, de most már nem kell, unalmas, már nincs benne semmi izgalom.

Ha azt szeretné, hogy mindig örömmel játsszon a játékaival, akkor pár hetente cserélgesse a kollekciót.

No, nem kell feltétlenül újakat venni mindig. Egyszerűen az egyik adagot tegye el egy szekrénybe, a másik adagot vegye elő, és kész. Ha pedig még örömtelibbé akarja tenni a játékidőt, kösse le néha interaktív játékokkal, de ezeket is szigorúan pakolja el, ha befejezték a játékot. Figyelje meg, amint újra előveszi valamelyik régebbi darabot, pár hét szünet után, az megint a világ legérdekesebbje lesz.

 

Ajánlott cikkek