A világ legdrágább macskafajtái

Ki ne szeretné a macskákat? Ők a világ legnépszerűbb háziállatai a kutyák mellett. Vannak, akik kóbor, menhelyi cicákat fogadnak örökbe, mások inkább tenyésztőtől vásárolnak pedigrés cicát. Vannak emberek, akik – akár azért, mert karaktere, kinézete alapján, akár anyagi státuszukat mutatandó – kifejezetten drága fajtát választanak. Ezeknek a fajtáknak az ára persze változó, attól függően, mennyire ritka az adott fajta, vagy mennyire tiszta a vérvonala. Persze mikor már családtaggá válik a kiscica, az ára is mellékes lesz, hiszen az állat jelenléte visz örömet az otthonba. Mégis, melyek a világ legdrágább macskafajtái manapság?

A világ legdrágább macskája az ashera

Az ashera macska, melyet 2006-ban az ázsiai leopárd macska és az afrikai szervál keresztezéséből tenyésztették ki, némi házimacska „rásegítéssel”, és bizony akár 100.000 dollárt is kóstálhat, persze attól függően, milyen vonalat és minőséget képvisel. Állítólag az asherát, akárcsak a hypoallergénnek hirdetett Allecra macskát egy csaló üzletember, bizonyos Simon Brodie cége, a Lifestyle Pets alkotta meg, nem más céllal, minthogy naív és sznob emberekből sok pénzt csaljanak ki.

ashera macskaKép forrása: yourpetplanet.com

Hogy mindez igaz vagy sem, nem tudni, az azonban tény, hogy az ashera szépséges megjelenésű, nagyon intelligens és kifejezetten kedves fajta. Átlagosan 8-10 évet él, elég nagy súlyú és termetű macska, különlegessége pedig a bundája és szépséges mogyorószín vagy zöldesbarna szeme.

Szavanna macska

szavanna macskaKép forrása: pawsomecouture.com

A nagy fülű és karcsú testű szavanna macska az afrikai szervál és különböző házimacska fajták (egyiptomi mau, sziámi, szerengeti) és egy másik hibrid, a bengáli macska keresztezéseként létrehozott hibrid fajta. Kifejezetten játékos, igen intelligens macska, kissé kutyaszerű karakterrel, mely kinézetében hasonlít az aranyérmes ashera macskára. Tenyésztésük nem könnyű feladat, éppen ezért igen nehéz hozzájutni. Az ára ennek megfelelően 15.000 – 25.000 dollárnál indul.

Karakál macska

karakal macskaKép forrása: africafreak.com

A karakál, azaz a sivatagi hiúz egy közepes termetű, Afrikkában és Délnyugat-Ázsiában élő macskaféle, melynek legközelebbi rokona a szervál. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a macskarajongók közül is csak kevesen hallottak eddig róla. Ám mégis helye van ezen a listán, ugyanis a sznob és gazdag emberek körében igen keresett a karakál, ára 15.000 dollártól felfelé van. Mivel vadállatról beszélünk, fontos, hogy aki ilyen fajtát szeretne választani, tisztában legyen egyrészt a tartási lehetőségekkel és engedélyekkel, másrészt mindenképpen tenyésztett és kölyök karakált válasszon, melyet lehetősége van szocializálni. Alapvetően játékos, barátságos macskafajtáról van szó, mely szereti az emberi társaságot, kezelhető és kedves állat, és általában igen hosszú élettartamú, akár a 20 éves kort is megérheti.

Toyger macska

A bengáli macska és egy csíkos, rövidszőrű házimacska kereszteződéséből született meg a toyger fajta. Jean Mill, a bengáli fajta kitenyésztőjének lánya, Judy Sudgen kreatúrája ez a fajta, melyet célirányosan úgy tenyésztettek, hogy hasonlítson a tigrisekre, de kedves házicica „csomagolásban”. Egyszóval: a toyger igezi dizájner-macska, a különleges dizájner darabokra jellemző egyediséggel, szépséggel, no és borsos árral. Az örökmozgó, mindig játékos, beszédes és kedves fajta ára 5.000 dollárnál kezdődik.

Bengáli macska

bengáli macska

Vegyél egy kis ázsiai leopárdmacskák, tubózd fel abesszinnel vagy egyiptomi mau-val, és máris van egy bengálid. Ilyen egyszerű a recept, persze kellett hozzá rengeteg, kitartó tenyésztői munka, és sok-sok idő.

Sokan úgy vélik, a bengáli igazi vadmacska, sosem lesz kedves, szelíd, bújós cica, ám ez nem igaz. Ez az eleven, aktív és nagyon intelligens fajta bizony igencsak kedves és nagyon szerethető. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy a világ legdrágább macskái között tartják számon. Ára 2.000 – 5.000 dollár között mozog, bár ismert olyan eset is, amikor egy brit hölgy (még 1990-ben) 50.000 fontot fizetett a cicájáért.

Perzsa macska

A világ legdrágább macskáinak 20-as listáján a szépséges perzsa az 5. helyet foglalja el. Ám a perzsa nem csak az egyik legdrágább, de az egyik legősibb macskafajta is, ráadásul előkeli, királyi rajongótábort is magáénak tudhatott az idők során. A perzsa macska mindenkit elbűvöl szépséges, hosszú szőrével, kifejező szemeivel és kedves, dallamos hangjával. Az árulkodó, kifejező lapos pofi, a kedves, bújós természet feledteti a gazdákkal a munkát, amit a bunda rendben tartásáért kell végezzenek.

Annak ellenére, hogy nem ritka fajta, egy jó minőségű kölyök ára még manapság is 1.800 – 3.000 dollár között mozog.

Peterbald macska

peterbald macska

Van, aki szerint rettenetesen csúnya, mások szerint bájos. Nos, tény, hogy a teljesen szőrtelen peterbald macska igazi különlegesség. Ráadásul szinte kutyaszerű hűséggel ragaszkodik a gazdájához, tele van kedvességgel és szeretettel. Néhány egyed nem teljesen szőrtelen, hanem van kevéske puha, kasmír-puhaságú szőre. Mind a két típus fokozott gondokodást igényel, mert bizony a peterbald nem csak különleges, de különlegesen érzékeny fajta is, ha az időjárás változásairól van szó. Egyébként pedig mozgékony, eleven és játékos. Az ára mutatja ritkaságát, hiszen 1.700 – 3.000 dollárba kerül egy kiscica.

Orosz kék macska

orosz kék macska

Arhangelsz szülöte bizony nem új fajta, hanem az orosz vidék igencsak régi macskája. Egyike a négy kék fajtának a brit kék, a korat és a Chartreux mellett. Az elszigetelt orosz vidék macskája alig élte túl a háborúkat, így annak ellenére, hogyrégi fajtáról van szó, populációja nem nagy. Az orosz kék ojális, bújós, kedves és igen intelligens fajta, mely a nyugodt és csendes környezetet szereti, az idegenekkel szemben tartózkodó. Elegáns megjelenéséért és kiemelkedő intelligenciájáért manapság 500 – 3.000 dollár közötti összeget kell kifizetni.

Brit rövidszőrű

brit rövidszőrű macska

Szakértők szerint a közkedvelt mesefigura, Garfield nem más, mint egy brit rövidszőrű macska. Nem véletlen hát, hogy ennyire közkedvelt lett a fajta, amihez persze az is hozzájárul, hogy igen könnyen kezelhető és nyugodt, hűséges és szerethető macska, ráadásul igencsak ragaszkodó. Emellett kellően játékos is, tehát éppoly csibész, mint Garfield jobb napjain. É igen, ügyelni kell a táplálkozására is, mert tud igencsak haspók is lenni. Az ára 1.500 – 2.000 dollár között mozog.

Szfinx macska

szfinx macska

Aki a peterbaldot csúfnak találja,  vajon mit mondana a szfinxre? Aki számára pedig bájos, az elolvad a szfinx ráncos bőrétől, szigorúnak tűnő tekintetétől.  A bőre tapintása vetekszik a legfinomabb, selymes bőr tapintásával, ráadásul kellemesen meleg, ami téli napokon szinte kínálja magát egy kis ölelésre, simogatásra. Az, hogy ápolása bizony macerás feladat - hiszen óvni kell hidegtől és melegtől egyaránt, bőrét kenegetni kell -, ellensúlyozza a cica néha gyermekded, máskor meglepően intelligens, kicsit manőszerű, bájos karaktere. És az ára?  Nos, 900 – 2.000 dollár között már lehet kapni kölyökcicát.

Skót lógófülű

skót lógófülű macska

Köszönhetően az olyan hírességeknek, mint Ed Sheeran és Taylor Swift, akik rendszeresen osztanak meg kedvenceikkel közös képeket, a skót lógófülű macskafajta hamar ismertté vált. Olyannyira, hogy a Japánban élő Maru nevű cica videóját több mint 300 millión látták már a youtube-on. A fajta ma élő összes egyede visszavezetheti vérvonalát Susie-ra, egy egyszerű, fehér macskára. Ezt a cicát szokatlan, lógó fülei tették különlegessé, amúgy pedig a skóciai Tayside térségében, egy istállóban űzte az egérvadászat hivatását felfedezéséig, 1961-ig. Onnantól töretlenül ívelt felfelé a karrierje, és lett egy egész fajta ősanyja.

Egyébként nem minden skót lógófülű füle lóg, nagyjából az összes egyed felének részben vagy egészben állók a fülei. Ráadásul tenyésztésük sem könnyű, mert két lógó fülű egyed nem pároztatható egymással, ugyanis az komoly, genetikai eredetű mozgási rendellenességhez vezet. Nem véletlen tehát, hogy ennek a bájos megjelenésű és nagyon kedves macskafajtának elég borsos az ára, 800-1.500 dollár közötti összeget kérnek el egy kiscicáért.

Ragdoll

ragdoll macska

A ragdoll nagy valószínűséggel a burmai, a birman és a perzsa keresztezéséből született fajta. Ősanyjának egy fehér, Josephine nevű macskát tartanak, nevét pedig onnan kapta, hogy egy Ann Baker nevű amerikai hölgy, a fajta megálmodója szerint kézbe véve ez a cica úgy omlik el, mint egy rongybaba. Nem is lehet kérdés, hogy ez a fajta – sok más macskával ellentétben - imádja, ha kézbe veszik, cipleik, dajkálják.Ráadásul ha egy kis babusgatásra vágyik, azt hangos nyávogással jelzi is a gazdának. Mivel végtelenül nyugodt és kedves cica, aki persze szeret azért játszani is, kifejezetten ideális családi kedvenc. Ára leginkább ritkaásga miatt borsos, 1.000-1.300 dollárba kerül egy ksicica.

Amerikai görbefülű

amerikai görbefülű macska

Úgy látszik, a furcsa fülű macskák népszerűsége igen nagy. A skót után az amerikai is felkerült a listára, ráadásul árban sem nagyon marad le, hiszen 800-1.300 dollár egy kiscica ára. A fajta viszonylag fiata, 1981-re datálható születése, ősanyja pedig egy Sulamith nevű, fura fülű macska. Persze náluk is előfodulhat, hogy egy alomban álló fülű cicák is születnek, akárcsak a skót rokonnál. Amikor egy amerikai görbefülű kiscica megszületik, fülecskéi még egyenesek. Csak 2-10 napos kor között kezdenek el hátragöndörödni a fülek, majd égy hónapos korra érik el jellegzetes formájukat. Addig hol felállnak, hol hátragörbülnek, igen vicces kifejezést kölcsönözve a kiscica arcocskájának. Aki ilyenkor szeret bele a fajtába, az később sem fog csalódni, mert az amerikai görbefülű nagyon kedves, bájos és barátságos macskafajta.

Amerikai drótszőrű

amerikai drótszőrű macska

Az amerikai rövidszőrű macskát sokan ismerik, ám drótszőrű rokona elég ritka. Először 1966-ban bukkant fel, egy New York-i rövidszőrű alomban. Jellegzetessége, minden egyes szőrszál hullámos és göndör, ez a szerkezet pedig különleges, drótos érzetet ad. A természete egyébként pont olyan, mint a rövidszőrű kuziné: alkalmazkodóképes, jóindulatú, szeretetteljes és játékos, nem véletlenül jellemzik igazi bohócnak. Az amerikai drótszőrű sportos cica, de nem túlzottan aktv. Imád vadászni, érdeklődő, figyelmes, és kicsit sem félős. Pont olyan, amiklyennek származása alapján lennie kell: a munkásosztályból származó teremtmény, melynek sorsa jobbra fordult, de nem felejti el, honnan jött.  Mivel elég ritka, főleg tenyészetekben és kiállításokon lehet csak vele találkozni, az ára is elég borsos: 1.000-1.200 dollárt kóstál egy kismacska.

Maine coon

maine coon macska

A hatalmas termetű, New England-i bennszülött macskafajta egykoron igen népszerű egérvadász volt, mára pedig a macskák királynőjeként tartják számon. Bizony, hatalmas cica, akűr a 10-12 kilót is elérheti a súlya. Termeténél már csak személyisége pozitív oldala hatalmasabb: igazán szeretetteljes, kedves és barátságos óriás. A maine coon igen könnyen alkalmazkodik, mindenkit szeret, mindenre figyel, és sosem tolakodó. Ha pedig ez még nem lenne elég, a jó hír az, hogy a szépséges, hosszú és selymes bunda nem csomósodik extrém mértékben. A méretéhez igazodik az ára is, ami elég borsos, és elég széles skálán mozog, hiszen 400 és 3.500 dolláros ár között lehet kölyköt vásárolni.

Amerikai rövidszőrű

amerikai rövidszőrű macska

Az amerikaik hittel vallják, hogy nemzeti macskájuk ősei már a Mayflower hajóval érkeztek Plymouth kikötőjébe, még 1620-ban. persze vannak, akik vélik, hogy sokkal korábbi ősökkel büszkélkedhetnek cicáik, hiszen szerintük egészen a viking hajós macskáig vezethető vissza az amerikai rövidszőrű vérvonala. A nyugodt, kedves fajta amúgy kifejezetten jó vadász, de a kanapé kényelmében és a finom készételek világában nem feltétlenül érez késztetést képességei kamatoztatására, feltéve, hogy a gazda eleget játszik vele. Legalább 80 féle színvariációban fordul elő, szóval aki kifizeti érte a borsos, 600-1.200 dolláros árat, jó eséllyel választhat valamilyen neki tetsző színt is.

Szibériai

szibériai macska

Mérete vetekszik a maine coon méreteivel, hiszen akát a 8 kg-os testsúlyt is elérheti. A vad orosz vidék szülötte bizony Szibériai északi, fagyos tájairól származik, és egyes rajongók szerint már legalább 1000 éves múltra tekinthet vissza. Dísze a csodás szőrzet, mely temérdek színben és árnyalatban elfoagdott, egyszóval elég széles a választék. A szibériai macska nem csak kellemes társ, és játákos, bohócos, kedves cica, de erőteljes, masszív és egészséges is. Mivel az ára elég borsos, 1.000-2.000 dollár egy kiscica, nem mellékes, hogy állatorvosra keveset kell költeni.

Selkirk rex

selkirk rex macska

A rex macskák göndör szőrűek, a devon és a cornish rex mellett a selkirk rex az egyik legkülönlegesebb bundájú macskafajta. Története 1987-re vezethető vissza, amikor is a fajta ősanyjának tekinthető Miss DePesto-nak kiscicái születtek, akik közül több is örököklte anyja göndör bundáját. A selkirk rex kinézetre és tapintásra is olyan, mint egy puha, ölelnivaló plüssjáték, és igazán kedves, türelmes, nyugodt fajta, mégis energikus és játékos. Nem árt mellé jó pár kaparófa, pár tucat játék, hogy le tudja kötni őt a gazda. Egyszóval ezekkel a kötlségekkel is számoljon, ha kifizette a kiscicáért a nagyjából 500-800 dolláros vételárat.

Korat

korat macska

Ehhez a fajtához bizony temérdek legena, hiedelem kapcsolódik, és sok helyütt a szerencse szimbólumának is tartják. Az őshazájában, Thaiföldön Si-Siwat néven ismert fajta nagyon ragaszkodó és kedves, ráadásul igen intelligens is. Csillogó, finom, selymes szőre misztikus ezüstös-kék színben játszik, melyet csak a laikusok csúfolnak szürkének. A korat pontosan tudja, miért is óvták, őrizték évszázadokon át a sziámiak. Tisztában van azzal, milyen tradíciók és hiedelmek kapcsolódnak hozzá, éppen ezért elvárja, hogy a gazda és a cslád tisztában legyen igényeivel. Lehet, e magabiztosság és igényesség indokolja árát is, hiszen egy kölyök cica 500-800 dollárba kerül.Classification of Aggressive Behavior

Egyiptomi mau

egyiptomi mau macska

Az 500-800 dollárt kóstáló egyiptomi mau hívei szerint több ezer éves múltra tekint vissza, az egykori nagy egyiptomi kultúra öröksége. Vallják, hogy ez a fajta bizony már a nagy fáraók, mint Tutanhamon és Ramszesz mellet is ott ültek a trónon. Persze ez a legenda akár igaz is lehet, hiszen tudjuk, az egyiptomiak imádták a macskákat. Ré, a napisten egy portrén egy foltos-cirmos macskával van ábrázolva. Egyébként a mau igen családcentrikus, kedves cica, aki akkor boldog, ha gazdája és családja közelében lehet. Biztos, ami biztos alapon ez irányú igényét hangosan tudatja is velük. Jellegzetessége csodás pöttyös bundája, és nagy, zöld szemei.

Norvég erdei macska

norvég erdei macska

A norvég erdei macska az északi germán mitológiák állandó szereplője. Hat ilyen hatalmas, csodás macska húzta Freyja istennő szekerét, és nagy megbecsülésnek örvendett a Fólkvangban, azaz a scodás kertben, ahol a harcban elesett hősök Freyja által kiválasztott fele pihen. Az istennőnek nevezetes macskája volt, Trégull és Býgull, ők húzták a szekerét. A mitológia szerint, ha valaki egy macskát bántott a földön, azért Freya bosszút állt. Freyja egyébként a termékenység, a szerelem és a szépség istennője, így a mitológia szerint macskák is ezekkel a képzettársításokkal lesznek felruházva. Márpedig aki megpillant egy nemes, csodás norvég erdei macskát, az egy pillanatig sem kételekdik abban, hogy ezek a legendák tán valóságosak is lehetnek.

Nem véletlen tehát, hogy ez a királyi megjelenésű, de nyugodt és kedves, szelíd és barátságos macskafajta felkerülhetett a macskafajtá top-listájára, és az ára is ehhez illően borsos, nagyjából 500-800 dollár.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci