E-mail: pet4you@pet4you.hu

Skót lógófülű

Skót lógófülű

Származási hely:Skócia
Súly:kandúr 5.40- kg
nőstény 3.60-5.40 kg
Szőrzet:Hossza lehet rövid, közepes, vagy hosszú; mindig egyenes.
Szín:Minden szín és mintázat ismert: fehér, kék, krém, vörös, ezüst, kámea, barna, kék-krém, teknőc-tarka, fekete.
Testméret:Közepes macska
Szőrápolási igény:Normál
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket
Családdal való kompabilitás:Ragaszkodik a családjához, otthonához
Szőrhullás:Közepesen hullik a szőre
Játékosság:Szeret játszani
Intelligencia:Intelligens

Leírás

Közepes méretű fajta, kerekded kinézettel. Képes hihetetlen pózokat felvenni.

Eredet és történet

Gyakorta előfordul, hogy úgy alakul ki egy új macskafajta, hogy természetes genetikai mutáció zajlik le egy egyébként minden szempontból átlagos macskában. Ez volt a helyzet a skót lógófülű esetében is.  Az első említés lógó vagy pöndörödő fülű macskáról 1796-ra tehető, abban az évben egy angol tengerész Kínából vitt haza egy ilyen macskát. A második példány, szintén kínai közvetítéssel, 1938-ban került Európába. Ám az a skót lógófülű, amit ma ismerünk, amely hosszúszőrű és vörös, 1961-től származtatható, megjelenése Skóciába, Pertshire-be tehető. 

A fajta ma élő összes egyede visszavezetheti vérvonalát Susie-ra, arra a fehér macskára, mely szokatlan, lógó füleivel a skóciai Tayside térségében, egy istállóban űzte az egérvadászat hivatását. Susie egészen 1961-ig békésen vadászgatott és élte az életét, mikor egy William Ross nevű pásztor elkezdett érdeklődni iránta. Mikor Susie-nak kiscicái születtek egy helyi kandúrtól, Ross szerzett egy kicsit az alomból, és Snooks-nak nevezte el a kis nőstényt. Ahogy az élet rendje hozta, Snooks-nak is születtek kiscicái, melyek közül egy kandúrral bepároztattak egy brit rövidszőrűt. Így kezdődött a kialakulása és fejlődése az olyan lógó fülű macskáknak, mint amilyen a skót lógófülű is. A név maga sem túl bonyolult, hiszen a fajta származási helyére, és legszembetűnőbb jellegzetességére utal.

Több tenyésztő beszállt a munkába, és megállapítást nyert, hogy a lógó fülért felelős mutáns gén domináns, ami azt jelenti, hogy amennyiben az egyik szülő az egyenes fülért, a másik a lógó fülért való gént adja át az utódoknak, akkor az eredmény lógó fülű utód lesz. A hosszú szőrért felelős gén volt Susie másik ajándéka leszármazottainak. A fajta hosszúszőrű változatának neve Highland Fold.

Annak ellenére, hogy a skót lógófülű igazi brit fajta, sehol sem olyan népszerű, mint az USA-ban. Az amerikaiak nem csak hogy beleszerettek a fajtába, de napjaink egyik legszebb fajtájává fejlesztették komoly tenyésztési munkával.

A skót lógófülű tenyésztése bizony nem egy egyszerű fajta. Nem lehet más pöndörödő fülű macskával párosítani, így csak olyan egyenes fülű macskákkal keresztezhető, mint a brit vagy amerikai rövidszőrű. Amennyiben két pöndörödő fülű macska párosodik, a születendő kiscicáknál komoly mozgási problémák adódhatnak. Még megfelelő párosítás esetén is igen alacsony az alomszám, és nem minden kiscica születik lógó füllel.

Személyiség

Amit a skót lógófülű fülei után mindenki észrevesz, az nem más, mint hogy hihetetlen pózokat képes felvenni. Úgy ül a padlón, mint egy béka, vagy hátára heverve lábait az ég felé mereszti. Bár lehet, hogy fülei kevésbé mozgékonyak, mint a többi macskáé, funkciójukat tekintve nem különböznek. Ugyanúgy használják fülüket, elég hatékonyan tudnak velük kommunikálni, melyet kiegészítenek halk, szinte ciripelő hangadással, feltéve, hogy az szükséges.

Kedves, mérsékelten aktív fajta. Kifejezetten szeret játszani, élvezi azokat a játékokat, melyek kihívást jelentenek intelligenciája számára. Legkedvesebb elfoglaltsága azonban az, amibe az embert, a gazdát is be tudja vonni.

Semmi sem fontosabb a skót lógófülű számára, minthogy gazdájával és családjával lehessen, részt vehessen tevékenységeikben. Igazán kedves macska, mely élvezi a felé irányuló figyelmet. Utál egyedül maradni hosszú órákon át, úgyhogy nem ez a legideálisabb választás olyan embereknek, akik naphosszat az otthonuktól távol vannak, kivéve, ha tudnak és akarnak még egy cicát a lógófülű mellé. Természetesen még így is elvárja, hogy a gazdi hazaérve játsszon vele, vagy legalább üljön le egy kicsit, hogy az ölébe heveredve élvezhesse a neki kijáró simogatást.

Küllem és ápolási szükségletek

Fésülje át hetente egyszer a skót lógófülű szőrét, hogy eltávolítsa az elhalt szőrszálakat. A hosszúszőrű változatot némileg gyakrabban kell fésülni és átkefélni, ideálisan heti jó pár alkalommal, hogy elkerülhető legyen a szőrzet csomósodása és filcesedése.

Apró, sapkaszerűen a fejhez simuló füleivel a skót lógófülű olyan, mint egy kis bagoly. A kiscicák felálló fülekkel születnek, mely nagyjából 3 hetes korukban vagy lehajlik, vagy sem. A nagy, tágra nyílt szemek bájos kifejezéssel tekintenek a világra. A közepes méretű test kerekded, a farok közepesen hosszú, vége lehet lekerekített is.

A rövidszőrű lógófülű szőre sűrű, plüss- szerű, puha szerkezetű. A hosszúszőrű változaté lehet közepesen hosszú vagy hosszú, jellegzetes bricsesszel a hátsó lábakon, szőrpamacsokkal az ujjak között és a füleken. A farok bolyhos. A nyak körül gallér előfordulhat.

Minden szín és mintázat ismert: fehér, kék, krém, vörös, ezüst, kámea, barna, kék-krém, teknőc-tarka, fekete. A szem színe a szőrzet színétől függ, például fehér és bicolor macskáknál kék vagy felemás.

Mozgás

Mérsékelt aktivitású fajta, ennek ellenére egy kényelmes macskabútor nem árt. Onnan legalább jól szemen tudja követni a családban zajló eseményeket, és figyelheti azt is, mikor jön haza a gazda, hogy végre vele foglalkozzon.

Egészség

Élettartam: 9-12 év.
 

Mind a fajtatiszta, mind a keverék macskák esetében előfordulhatnak genetikai eredetű betegségek.  Az élettartam jellemzően 15 év. A következő problémákkal szembesülhet, ha skót lógófölűt tart:

  • Degeneratív ízület probléma, mely különösen a farkat érintik, de előfordulhat a boka és a térd tájékán is. A betegség fájdalmat és mozgási nehézséget okoz. Nagyon fontos, hogy a  farokkal mindig óvatosan bánjon, különösen, ha merev.
  • A hipertrófiás cardiomyopathia egy olyan szívbetegség, mely előfordul ennél a fajtánál, ám genetikai eredete még nem bizonyított.

Nevelés

Az interaktív játékok nagyon hasznosak, nem csak az elhízás elkerülése, hanem a gazdával való kötődés kialakítása miatt is.

A barátságos, nyugodt skót lógófülű tökéletes választás a családok számára, és macskabarát kutya mellé is ajánlható. Ha a gyerek kedvesen és tisztelettel bánik vele, akkor élvezi a felé irányuló figyelmet, és boldogan játszik a csemetével, sőt, még trükköket is hajlandó tanulni tőle.

Bár jól elvan macskabarát kutyákkal, mindig lassan, fokozatosan és türelmesen ismertesse össze az állatokat, szoktassa őket, hogy jól ellegyenek magukban.

Etetés

Ügyelni kell a skót lógófülű táplálására. Mivel alapvetően kerekded benyomást keltő fajta, nem könnyű észrevenni a túlsúlyt, ráadásul igen jó étvágyú, de nem arról híres, hogy egész nap csak mozogna.