E-mail: pet4you@pet4you.hu

Brit rövidszőrű

Brit rövidszőrű

Származási hely:Nagy-Britannia
Súly:kandúr 5.00-11.00 kg
nőstény 3.50-7.00 kg
Szőrzet:Rövid, közepes és egyenes.
Szín:Sokféle színváltozat és színkombináció elfogadott. Fehér, kék, fekete, krém, vörös, barna, ezüst, kámea, kék-krém, teknőc-tarka.
Testméret:Nagy macska
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Szőrápolási igény:Rendszeres kozmetikát igényel
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket
Családdal való kompabilitás:Érdeklődő a családja iránt
Szőrhullás:Közepesen hullik a szőre
Játékosság:Általában szeret játszani
Intelligencia:Intelligens

Leírás

A brit rövidszőrű közepes vagy nagyméretű, erőteljes fajta. Békés és kedves fajta.

Eredet és történet

A brit rövidszőrű eredetileg Nagy-Britannia farmjainak és utcáinak jellegzetes macskafajtája, mely azonban hamar az elsőszámú kedvenccé vált. A fajta atyja Harrison Wier, akit az első professzionális macskatenyésztőnek tartanak. Nem csak hogy ő volt az első professzionális tenyésztő, de ő foglalta össze elsőként a macskakiállítások szabályait, mégpedig 1871-ben.

Ha még mindez nem lenne elég, Harrison arról is ismert, hogy Britannia utcai macskáit bevonta a tenyésztési programba, és intenzív munkával pedigrés fajtává nemesítette őket. Az új fajtába a britek természetesen azonnal beleszerettek. Mikor a perzsa fajta bekerült a szigetországba, ideiglenesen a legnépszerűbb fajta lett, a brit rövidszőrűt megelőzve, de ez nem tartott sokáig, és a fajta hamarosan visszavette megérdemelt első helyét.
A második világháború idején, akárcsak a korábbi háború során, az állomány megtizedelődött, de utána népszerűsége ismét rohamosan nőtt. Ma a fajta világszerte elismert és elfogadott. Egy ideig brit kék néven futott, ám mióta több színvariációban megtalálható, a neve elfogadottan brit, vagy brit rövidszőrű macska.

Személyiség

Ez a fajta nagyon kellemes társ. Könnyen kezelhető és nyugodt, hűséges és szerethető állat, mely a család minden tagjához ragaszkodik.

A brit rövidszőrű imád játszani, de nem igényel több órás figyelmet. Mikor kedve szottyan a játékra, keres valakit és odaviszi elé a játékot, ugyanakkor ha nem talál kedvező fogadtatásra, jól eljátszik magában is. Kifejezetten jó társ magányos emberek számára.

Küllem és ápolási szükségletek

A szőrzet tömör, dús és sűrű, mely télen vastagabb és hosszabb. Szerkezete viszonylag kemény, és igen komoly védelmet nyújt a macskának.

Nagyon fontos a napi rendszeres szőrápolás, különösen vedlési időszakban. Még a rövid bundában is előfordulhatnak csomók, ha nincs rendszeresen kikefélve.

Sokféle színváltozat és színkombináció elfogadott. Fehér, kék, fekete, krém, vörös, barna, ezüst, kámea, kék-krém, teknőc-tarka.

Mozgás

Ez a fajta igen játékos, de akkor játszik, amikor ő akar, nem amikor a gazda gondolja. Ha nem áll rendelkezésére kedvére való játékszer, keres magának valami elfoglaltságot.

Egészség

Élettartam: 7-12 év.

Nevelés

A brit rövidszőrű kifejezetten jól tolerálja az egyedüllétet, képes naphosszat heverészni a napsütésben. Könnyen kezelhető fajta, mely kellemes és csendes társ.

Etetés

A brit rövidszőrű tömör, izmos macska, melynél ügyelni kell a táplálkozásra. A nehéz csontozat és izomzat mellett fokozottan figyelni kell az elhízás megelőzésére, ezért fontos az elegendő mozgás és játék.