E-mail: pet4you@pet4you.hu

Egyiptomi mau

Egyiptomi mau

Származási hely:Egyiptom
Súly:kandúr 2.70-6.30 kg
nőstény 2.70-6.30 kg
Szőrzet:Rövid, selymes és sima.
Szín:Füst, bronz- vagy ezüstszínű foltos és cirmos mintázattal. (Más színt hivatalosan nem fogadnak el.)
Testméret:Közepes macska
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket
Családdal való kompabilitás:Ragaszkodik a családjához, otthonához
Szőrhullás:Közepesen hullik a szőre
Játékosság:Szeret játszani
Intelligencia:Intelligens

Leírás

Erős, izmos fajta. Imád ugrani, mászni, a magasság mellett a víz szerelmese.

Eredet és történet

Lehet rajta vitatkozni, hogy a mau valóban a több ezer éves egyiptomi kultúra terméke-e, avagy sem, ám igaz, hogy a feltűnően foltozott fajta rajongói határozottan állítják, sőt, tényként kezelik, miszerint ezek a macskák már a fáraók mellett ücsörögtek a trónon. Ki tudja? Talán igaz is lehet az elgondolás.

Az egyiptomi mau (amúgy a mau szó egyiptomi eredetű, és mily meglepő, macskát jelent) az egyetlen természetesen foltos háziasított macskafajta. Más szavakkal mintázatát nem a génekkel való emberi manipuláció alkotta.

Ismeretes, hogy az egyiptomiak imádták a macskákat. Ré, a napisten egy portrén egy foltos-cirmos macskával van ábrázolva. Sok egyiptomi leleten a macskát szkarabeusszal a homlokán ábrázolják, ez a cirmos macskák általános megjelölése, mely feltehetőleg azt jelenti, a macskák nagy szerepet játszottak az ókori Egyiptom kultúrájában.

A fajta mai ismereteink szerint egy nőstény kiscicára vezethető vissza, melyet Natalie Troubetskoy orosz hercegnő kapott ajándékba. A hercegnő akkor kapta a kismacskát, amikor éppen Rómában élt. Több variáció is van az ajándékozás körülményeiről: az egyik szerint egy fiatal gyerektől kapta, aki egy cipős dobozban tartotta a kölyköt, a másik szerint Olaszország egyiptomi nagykövete ajándékozta neki. Troubetskoy a cicát Baba-nak nevezte el. Mikor 1956-ban az Egyesült Államokba költözött, Baba és két kölyke is vele utazott. Troubetskoy szerette volna biztosítani a fajta fennmaradását, ezért megalkotta a fajta standardját és elkezdett tenyészteni, Fatima kennelnév alatt. Már a második világháború előtt ismerték ezeket a macskákat Európában, ám a háború a kihalás szélére sodorta a fajtát, megmentésében nagy segítséget jelentettek a tengerentúlon fennmaradt egyedek.

Az USA-ban alkalmazott tenyésztési program célja az ősi egyiptomi mau megőrzése volt. Az USA-ban 1958-ban, Európában 1992-ben ismerték el a fajtát.

Személyiség

Ha az egyiptomi mau boldog, azt garantáltan tudni fogja gazdája. Hangadása jellegzetes, csattogó hang, de mindez halkan és kellemesen hallatja. Eközben természetesen dagaszt mellső mancsaival, és gyors mozgással lengeti a farkát. És hogy mi teszi boldoggá? Ha a család körében lehet, hiszen erősen kötődik hozzájuk, vagy ha megmutathatja fantasztikus vadászképességeit, akár üldözéssel, akár némi apportos játékkal.

A mau számára elsődlegesek a család tagjai. Amikor éppen nem vadászik vagy pancsol, akkor beül gazdája, vagy más családtag ölébe, és elmélyülten fogadja az imádatot, elsősorban simogatás formájában. Szóval pont olyan, mint ősei.

Küllem és ápolási szükségletek

Heti egyszeri átfésüléssel tökéletesen rendben tartható a mau szőre, ugyanis ez pont elég az elhalt szőrszálak eltávolításához. Fürdetni ritkán kell.

A mau legszembetűnőbb jellegzetessége pöttyös bundája, melynek alapja lehet ezüst, bronz vagy füstszín (halvány ezüst, fekete szőrvéggel). Mindehhez csak hozzátesz a különlegességben a nagy, egzotikus zöld szem. Közepes méretű macska, izmos testtel, enyhén lekerekített, ék-alakú fejjel és közepes vagy nagy fülekkel. A hátsó lábak némileg hosszabbak a mellsőknél, ettől pedig kicsit olyan, mintha mindig lábujjhegyen állna. A lábujjak kicsik és finomak. A közepesen hosszú farok a tövénél vastag, a vége felé elkeskenyedő.

A közepesen hosszú szőrzet finom, selymes szerkezetű, ha füstös, ellenben sűrű, rugalmas textúrájú, ha ezüst vagy bronz. A testet véletlenszerűen borítják a különálló foltok, melyek lehetnek akár kicsik vagy nagyok, kerekek, hosszúkásak, vagy más formájúak. A homlok M-alakú, a szempilla hosszú, a farok szőrzete sávos, és sötét foltban végződik. A has világosabb színét sötét foltok tarkítják, így olyan, mintha gombokat szórtak volna el a hason.

Az ezüst, bronz és füst szín mellett a mau lehet egyszínű fekete, ezüstkék, kék foltos (mely a bronz egy változata), kék füstös és egyszínű kék, ám ezek a színek a kiállításokon nem megengedettek. Ezzel együtt ezek a cicák is kedves házi kedvencek, melyek a mau összes mesés tulajdonságának birtokában vannak.

Mozgás

Mérsékelten, vagy időnként erősen aktív cica. Imád ugrani, mászni, így biztos, hogy örömmel fogadja a magas, sok mindennel felszerelt macskabútort, de imád az ablakban is nézelődni, főleg, ha ki is mászhat szemlélődni, kalandozni. A mau szeret a vízben játszani. Ne lepődjön hát meg, ha manccsal előre nyúlkálva találja a kerti tóban, vagy az akvárium szélén, de a kád vagy a mosogató csaptelepének üzemeltetése sem ördöngös feladat a számára. Ha más lehetőség nem adódik, belemászik saját vizes táljába, és jól kifröcsköli a vizet.

Jellegzetessége, hogy a leggyorsabb háziasított macska címét is birtokolja, ugyanis képes 48 km/órás (30 mérföld/óra) sebességel futni.

Egészség

Élettartam: 9-13 év.

Mind a fajtatiszta, mind a keverék macskák esetében előfordulhatnak genetikai eredetű betegségek. Az egyiptomi mau alapvetően egészséges fajta, de mindig kérdezzen rá a tenyésztőnél, milyen esetleges betegségek vannak jelen az általa használt vérvonalakban, és milyen szűréseket végeztetett a genetikai eredetű betegségek szűrésére.

Nevelés

Az aktív és játékos mau tökéletes választás gyermekes családoknak és bátran ajánlható macskabarát kutya mellé is. Legalább úgy tud apportírozni, mint egy retriever, könnyen és örömmel tanul trükköket. Szereti a gyerekektől felé áradó figyelmet, feltéve, hogy a gyerek szeretettel és tisztelettel bánik vele.

Elég okos ahhoz, hogy kitérjen az ügyetlen totyogós útjából, iskoláskorú gyerekkel azonban nagyszerűen elvan, leginkább azért, mert ennek a korosztálynak hasonló az energiaszintje és kíváncsisága. A mau semmitől sem fél, így a kutyáktól sem, sőt, ha a kutya nem bántja, kifejezetten jó barátok lehetnek. Nagy vadász, szóval madarak és kisebb állatok nem lesznek tőle biztonságban. Az állatokkal, még másik macskával is mindig lassan, fokozatosan és odafigyeléssel, türelemmel szoktassa össze.

Etetés

Atlétikus, erőteljes felépítésű fajta, melynek testsúlya nem igényel különösebb felügyeletet, feltéve hogy elegendő teret kap a mozgásra.