E-mail: pet4you@pet4you.hu

Ragdoll

Ragdoll

Származási hely:USA
Súly:kandúr 5.40-9.50 kg
nőstény 4.50-6.80 kg
Szőrzet:Hosszú és selymes.
Szín:Barna, csokoládébarna, kék vagy lila egyszínű, praclis vagy kétszínű változat.
Testméret:Nagy macska
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket
Családdal való kompabilitás:Ragaszkodik a családjához, otthonához
Szőrhullás:Közepesen hullik a szőre
Játékosság:Szeret játszani
Intelligencia:Intelligens

Leírás

Nagy, hosszú testű fajta. Nyugodt, engedelmes, de soha nem inaktív, inkább játékos.

Eredet és történet

Annak ellenére, hogy a ragdoll története nem csak színes, de teljességgel hihetetlennek is tűnik, ez a csodás fajta egyike a legnépszerűbb fajtáknak. A macskafajták családjában a ragdoll az egyik legfiatalabb testvér. Ami biztos, az az, hogy a ragdoll története az 1960-as évek Kaliforniájából indul. Feltehetőleg a burmai, a birman és a perzsa keresztezéséből született a fajta, de az első ragdoll egy fehér, Josephine nevű macska volt. Az összes mai ragdollt Josephine utódainak tartják. A név onnan ered, hogy Ann Baker, a fajta megálmodója szerint Josephine annyira nyugodt macska volt, hogy amikor kézbe vette, rongybabaként (doll) omlott a karjaiba. A nevet Ann Baker levédette, így csak erre a fajtára használható.

Baker igen sok szokatlan keresztezést hajtott végre a fajta érdekében, bár rossz nyelvek szerint ezek némelyike már-már a CIA génkísérleteivel vetekedett. Idővel mások is rákaptak a ragdoll tenyésztésre, leváltak Baker-ről és megalapították a Ragdoll Fanciers Club International-t, azzal a céllal, hogy megalkossák a fajta standardját és kivívják elismerését a különféle szervezeteknél. A Cat Fanciers Association 1993-ban kezdte meg a ragdollok regisztrációját, majd 2000-ban a teljes elismerést is megadta. Napjainkban a legtöbb szervezet elismeri a fajtát.

A fajta standardja igen szigorú a színek és mintázatok tekintetében, és nem enged meg semmilyen keresztezést. Ezzel együtt a fajta napjainkban a színek tekintetében sokkal nagyobb változatosságot mutat, mint a múltban.

Személyiség

Sok macskával ellentétben a ragdoll imádja, ha felveszik, karban lehet és dajkálják. Azt sem bánja, ha a hátára fordítják, és a hasát simogatják. Ez személyisége igazi jellegzetessége. A ragdoll imádja gazdáit, már az ajtóban fogadja a családot, képes egész nap követni őket a házban. Persze amint lehetősége adódik, azonnal ölbe ugrik, vagy befekszik az ágyba.

Hangja halk és kedves, biztos lehet abban, hogy használni is fogja, ha figyelmeztetni kell a gazdát az evésidőre, vagy ha szeretne egy kis simogatást kérni. Ezzel együtt nem nevezhető hangos macskának. A ragdoll összességében olyan tulajdonságokkal bír, hogy igen könnyű és kellemes vele az élet. Ha nem találja cicáját, valószínűleg a kanapén vagy az ágyban pihen, de annál magasabban biztos nem. Szeret azon a szinten tartózkodni, ahol gazdái, nem vágyik a szoba legmagasabb pontjára.

Küllem és ápolási szükségletek

A ragdollnak mérsékelten hosszú a szőre, aljszőre minimális. Emiatt kevésbé hajlamos a csomósodásra és a szőrhullásra. Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem kell gondozni a szőrét. Heti két alkalommal fésülje át és kefélje ki, különös tekintettel a lábakra, azon belül is a hajlatokra, ugyanis itt alakulnak ki leginkább a csomók és filcek. A fésülést és a kikefélést mindig óvatosan, gyengéden végezze, nehogy meghúzza a szőrt. Ha így tesz, a ragdoll élvezni fogja a felé irányuló figyelmet.

Megjegyzendő, hogy a szezononkénti klímaváltozás és a hormonális változások befolyásolják a szőrzet hosszát. Télen a leghosszabb a bunda. Az ivartalanított ragdollok szőre egész évben dús, köszönhetően annak, hogy hormonális változások nem befolyásolják a bundát. Rendszeresen ellenőrizze a farkat, nem ragadt-e bele ürülék, és ha kell, tisztítsa meg a szőrzetet. Fürdetni nem kell túl gyakran, csak szükség esetén. Ez időben jelenthet pár hetet, de pár hónapot is. Ha a szőrzet piszkosnak tűnik, esetleg kellemetlen szagú, fürdesse meg a cicát.

A ragdollok jellegzetessége a nagy méret, a mintás bunda és a csodás, kék szemek. Ez a fajta egyike a legméretesebb házimacskáknak, a kandúrok súlya akár a 9-10 kilót is meghaladhatja. A test színe halványabb, az arc sötétebb, akárcsak a lábak, a farok és a fülek szőrzete. Barna, csokoládébarna, kék vagy lila egyszínű, praclis vagy kétszínű változata ismert.

A ragdoll végleges méretét 3-4 éves korára éri el, ekkorra fejlődik ki a szőrzet is.

A fajtastandard szerint a ragdoll feje nagy és széles, formája módosult ék-alak. A fej minden oldala azonos hosszúságú, a pofa kissé kerek. A szemek színe élénk kék, formája ovális. A közepes méretű fülek vége kerek, a fülek kissé előreállók. A nyak erős, a test hosszúkás, erős, nehéz, a csontozat is erőteljes. A masszív lábak mérsékelten hosszúak, a hátsóak némileg hosszabbak, mint a mellsők. A nagy és kerek mancsok szőrrel gazdagon borítottak, a hosszú farok szintén erősen szőrözött.

A ragdoll selymes bundája mérsékelten hosszú. Az arcon rövid, majd jön hosszabb szőrből álló gallér a nyak körül. Újra rövidebb a vállaknál, innentől pedig fokozatosan egyre hosszabb a farok irányába, mely szőrrel gazdagon borított.

Mozgás

Mivel nyugodt fajta, az interaktív játékok nagyon fontosak, így könnyen biztosítható az elhízás elkerüléséhez szükséges mozgás. Érdemes akár napi rendszerességgel beiktatni a közös játékidőt a programba.

Egészség

Élettartam: 7-12 év.

Mind a fajtatiszta, mind a keverék macskák esetében előfordulhatnak genetikai eredetű betegségek.  A ragdollnál az alábbi betegségek fordulhatnak elő:

  • A hipertrófiás cardiomyopathia egy olyan szívbetegség, mely előfordul ennél a fajtánál, ám genetikai eredete még nem bizonyított. DNS teszt áll rendelkezésre, mellyel megállapítható, hordozza-e a macska a betegségre való hajlamot.
  • Húgykövesség, hólyaggyulladás
  • Hajlam a FIP-re

Nevelés

Talán az engedelmes szóval lehet jól jellemezni a fajtát, ám ez nem jelenti azt, hogy inaktívak lennének a ragdollok. Sőt! Szeretnek játszani, és örömmel vesznek részt a család minden tevékenységében. Pozitív megerősítéssel – jutalomfalatokat és sok szeretetet használva – mindent megtesznek a gazda kedvéért. A ragdoll gyorsan tanul, ügyesen elsajátítja a trükköket, hamar megtanulja a kaparófa használatát. Könnyen megtanulja, hogy hívásra a gazdához menjen, de az apportozás sincs ellenére.

A nyugodt ragdoll tökéletesen passzol a családi élethez. Ritkán mélyeszti karmait az emberbe,  gyerekbe játék közben, nem bánja a macerásabb játékokat sem, mint a babaruhába öltöztetés, babakocsiban tologatás. Sőt, partner mindebben! Nagy mérete miatt, mely a kandúroknál még határozottabb, a fajta jó választás a gyerekes családoknak, persze a csemetét előtte meg kell tanítani, hogyan bánjon a macskával. Különösen fontos, hogy tudja, hogyan kell helyesen felvenni ezt a nagy cicát. Soha ne tartsa úgy a ragdollt, hogy hátsó fele lóg a levegőben!

A ragdoll kifejezetten jól elvan más macskákkal és macskabarát kutyákkal is, hála kedves természetének. Ezzel együtt mindig lassan, fokozatosan és türelmesen ismertesse össze az állatokat, szoktassa őket, hogy jól ellegyenek magukban.

Etetés

A ragdollnál gyakran alakul ki zsírlerakódás az alhason. Bár ez elfogadható, azért az elhízásért a gazda a felelős, erre pedig ügyelni kell. Épp ezért a fajta esetében a táplálékbevitel kontrollja nagyon fontos.