Mit kezdjen a kutyával a karantén ideje alatt? 3. rész

Mit kezdjen a kutyával a karantén ideje alatt? 3. rész

Nem tud mit kezdeni kedvencével a bezártság alatt? Megoldásokat kell találni, hogy a kutya se unatkozzon, és ne rombolja le unalmában a lakást, házat. Persze ez nem könnyű feladat, mert mindig újabb és újabb kihívások, feladatok kellenek, ezért összegyűjtöttünk pár ötletet, amivel le tudja folglalni, és kedvence is élvezni fogja.

Az unatkozó kutya előbb vagy utóbb rossz kutya lesz. Ha nem találunk számára elfoglaltságot, garantáltan keres magának. Mondjuk szétrágja a cipőt, megcsócsálja a kanapét, elkezdi bontani a tapétát. Nem kell egész nap szórakoztatni az ebet, de napi néhány alkalommal 10-15 perc játék kifejezetten jót tesz nek, és eltereli gondolatait a rosszalkodásról.

Előző részünkben és a folytatásban megosztottuk tíz-tíz tippet. Most hoztunk újabb tizet, és egy bónuszt! Reméljük, kitartanak a karantén végéig!

21. Készítsen házi akadálypályát

Nem csak a kertben, de a lakásban is lehet akadálypályát kreálni az ebnek. Pár összegöngyölt törülköző, szlalompálya a játákaiból. Akár le is fekhet a padlóra, a kutya pedig átugorhat a gazdi felett. Használja a képzeletét, és találjon ki feladatokat! Mindig az első, elsajátított trükkre, feladatra alapozva tanítsa meg neki a következőt. A lakás-akadálypályában az a jó, hogy könnyen lebontható és bármikor újra felépíthető. Mindemellett nem csak fizikailag, de mentálisan is megmozgatják a kutyát. Azért soha ne feledkezzen meg a jutalomfalatokról és a dicséretről az ügyesen kivitelezett trükkök után!

francia bulldog kölyök lelapulva figyel és vár

23. Buborék-vadászat

Nem csak a gyerekek szeretnek a buborékfújóval játszani, és nem csak az esküvői fotókon mutat jól ez az olcsó, de nagyon szórakoztató játék. Nem mellékesen fizikálisan és mentálisan is lefoglalja és szórakoztatja a kutyát.

Nagyon sok kutya számára a buborék-vadászat az egyik legélvezetesebb játék. Amire ügyelni kell, hogy olyan folyadék kerüljön a buborékfújóba, ami lenyelve nem irritálja a kutya bélrendszerét. Ezért érdemes inkább webáruházban körülnézni, és speciális, kutyáknak való buborékfújót keresni, mert a sima, szappanos vagy mosogatószeres víz számukra nem a legmegfelelőbb. Ha nem talál ilyet, akkor a kisgyerekek számára gyártott, nem mérgező termék is jó lehet.

Van gyerek a családban? Akkor ez a játék akkor közös élvezet is lehet a csemete és az eb számára!

24. Készítsen vagy vegyen új játékot

Gondolta volna, hogy készültek erre vonatkozóan is tanulmányok, melyek megállapították, hogy a kutyák is képesek ráunni a játékaikra? Megoldás több is van az unalom ellen. Vegyen vagy készítsen új játékot, ha pedig van elég, akkor cserélgesse őket. Teljesen felesleges egyszerre a kutya elé borítani az összes játékot. Inkább csak párat hagyjon elöl, és mindig csak egyet cseréljen másikra.

Még izgalamasabb lesz a játék, ha egy olyan darab kerül elő, amelyikkel lehet ajár apportos, akár máűs, közös játékot játszani. Használja a fantáziáját, hiszen akár régi, kidobásra ítélt pólókból, törülközőkből is készíthet új játékokat.

kölyökkutya kiterülve asztal alatt

25. Közös játék

Szerencsére csak kijárási korlátozás van, nem kijárási tilalom. Persze ez nem jelenti azt, hogy ajánlott órákig a parkban bandázni, de ha leviszi sétálni kedvencét, miért ne ugrálhatna egy nagyot a barátjával? A másfél méteres távolság megtartása az emberekre vonatkozik, nem a kutyákra. Szóval ők hadd bandázzanak egyet, a gazdik pedig maradjanak egymástól távol.

26. Frissítsék fel a tanultakat

Lehet, hogy kedvence már megtanult egy csomó trükköt, hasznos dolgot, csak éppen nem használták, nem gyakorolták? Mikor kérte tőle utoljára, hogy hemperegjen egyet a földön, vagy játsszon tetszhalottat? Ha már elsajátítottak valamilyen trükköt, elevenítsék fel, gyakorolják időnként. Persze a jutalom se maradjon el, hiszen jár a kutyának a dicséret!

kutyakölyök játéktól elfáradva kiterült

27. Legyen játék a „helyedre” parancs

A kutyája már megtanulta a „helyedre” parancsot? Nos, hasznosítsák. A jelenlegi karantén-helyzetben, mikor napi feladat a főzés, nem hátrány, ha a kutya nincs a konyhában. Egyrészt nincs láb alatt, másrészt nem mellékesen nem lesz tele szőrszálakkal az étel sem. Ha most megtanulják, hogy mikor kell a helyére mennie, később már az előkészületeket látva, magától fog helyre menni. Később ez akár a vendégjáráskor is hasznos lehet. Nem kell más a feladat elsajátításhoz, mint türelem, sok dicséret és pozitív megerősítés – sok jutalomfalattal és még több simogatással.

28. Amikor a kutya cipeli a pórázt

Eddig úgy indultak sétára, hogy a gazdi felhúzta a cipőjét, levette a pórázt, a kutya pedig örömtáncba kezdett? Nos, változtassak, újítsanak a szokáson. Tanítsa meg a kutyának, hogy kérésre vigye oda a gazdának a cipőjét, majd ha azt felhúzta, akkor a saját pórázát. Így a készülődés lázas izgalma is csillapszik, és kellően elfoglalt marad az eb, míg el nem indulnak. Figyelve várja az újabb kérést, arra fókuszál, hogy mi lesz a következő feladat, nem pedig azzal, hogy izgatottan körözzön a gazdi körül, vadul csóválva a farkát.

francia bulldog kölyök piros labdával a szájában

29. Éjszaka, napvilág

Lusta gazdik számára áldás lehet, ha megtanítják a kutyának, hogyan kapcsolja fel vagy le valamely számára elérhető lámpa fényét. Ehhez persze szükséges egy olyan állólámpa, amelynek a földön van a kapcsolója, és bizony el kell sajátítani a parancsszót is, de már maga a tanulási folyamat is jó szórakozás. Persze nagytestű kutyának akár a mennyezeti csillár le-fel kapcsolása is megtanítható, feltéve, hogy nem zavarja a gazdát a mancsnyom vagy karmolás a falon.

30. Készítsen jutalomfalatot

Ennek a feladatnak a kutya nem feltétlenül aktív részese, de garantáltan haszonélvezője lesz. A jutalomfalat készítés mindig izgalmas kihívás, rengeteg hasznos recept van. Először tervezze meg, milyen jutalomfalatot szeretne vagy kell készítenie, milyen feladathoz szeretné használni, gyakorláshoz, sétához, vagy esetleg a KONG játék megtöltéséhez kell-e a nasi.

A házilag készített jutalomfalatok nagy előnye, hogy a gazdi pontosan tudja, mi kerül bele, és pontosan tudja adagolni is, megfelelően beleillesztve a napi kalóriaszükségletbe.

+1. Kérjen szépen a kutya

A pitizést nem minden gazdi szereti. Mások nem örülnek túlzottan, ha a kutya a kezüket bökdösi, ha valamit szeretne. Miért ne taníthatná meg neki, hogy üljön le, ha valamit szeretne kérni? Ez a legegyszerűbb, ráadásul senkit nem zavaró módja a kérésnek. Ha a kutya leül és úgy kér, az olyan, mintha egy ember azt mondaná „kérem szépen”.

Kutyáink folyamatosan figyelnek bennünket, szeretnék tudni, hogy mi mit várunk el tőlük. Ha a nekünk tetsző viselkedést jutalmazzuk, mindig adunk visszajelzést, ha tetszik nekünk a viselkedésük, akkor hamar elsajátítják a megfelelő kérési formát is.

Ajánlott cikkek