Mit kezdjen a kutyával a karantén ideje alatt? 2. rész

Mit kezdjen a kutyával a karantén ideje alatt? 2. rész

Nem tud mit kezdeni kedvencével a bezártság alatt? Megoldásokat kell találni, hogy a kutya se unatkozzon, és ne rombolja le unalmában a lakást, házat. Persze ez nem könnyű feladat, mert mindig újabb és újabb kihívások, feladatok kellenek, ezért összegyűjtöttünk pár ötletet, amivel le tudja folglalni, és kedvence is élvezni fogja.

Az unatkozó kutya előbb vagy utóbb rossz kutya lesz. Ha nem találunk számára elfoglaltságot, garantáltan keres magának. Mondjuk szétrágja a cipőt, megcsócsálja a kanapét, elkezdi bontani a tapétát. Nem kell egész nap szórakoztatni az ebet, de napi néhány alkalommal 10-15 perc játék kifejezetten jót tesz nek, és eltereli gondolatait a rosszalkodásról.

Előző részünkben megosztottuk tíz tippet. Most hoztunk újabb tizet, és van még a tarsolyban! Reméljük, kitartanak a karantén végéig!

11. Tanítson új trükköt a kutyának!

Már tudja a kutya, hogyan kell cikázni a gazda lábai között? Vagy tudja, hogyan kell átugrania egy karikán? Nem baj! Mindig lehet pár új trükköt tanítani kedvencének! És a jó hír: még a karikán átugrás megtanítása is könnyebb, mint ahogy elsőre gondolná.

A trükkök tanításában a legjobb, hogy bárhol megoldható, hiszen nem mindegyikhez kell nagy hely. Ráadásul mindez élvezetes szellemi kihívás a kutyának, örömteli játék és kaland együttese. Ha pedig már tud pár trükköt, azokat nagyszerűen újabb gyakorlatokká kombinálhatja, használva akár alapvető engedelmességi tudását is.

12. Vegye elő a klikkert!

A kutya tanításában és nevelésében igen kedvelt eszköz a klikker. Ez a kis zajkeltő szerkezet pár év alatt a kiképzők és gazdák kedvence lett, hiszen a pozitív megerősítésen alapuló nevelés egyik segédeszköze. Használata hihetetlenül egyszerŰ: amikor a kutya olyan viselkedést produkál, amit elvárunk tőle, akkor a gazdi klikkel és azonnal jutalmaz. Így a kutya gyorsan megtanulja, minek örül a gazdi, és miért jár a jutalom.

Ha nincs otthon klikker, még mindig tud rendelni a webáruházakból. A karantén ideje alatt otthon, vagy a rövid séták alatt el is tudják kezdeni a gyakorlást. A gyakorlás során szinte minden másodperc számít. Olyan könnyű elmulasztani a lehetőséget arra, hogy kommunikáljunk a kutyákkal, amikor valamit jól csinálnak. A klikker segít ennek megelőzésében, és abban, hogy mindig gyorsan, hatékonyan jelezzen vissza az ebnek, boldoggá téve őt ezáltal.

kutya orr előtt klikkel a gazda

13. Jobb vagy bal?

Kedvence szeret szimatolni? Igazi vérreb-orrú eb? Itt az ideje pár játéknak, ami a szaglására alapoz! Semmi más nem kell hozzá, mint pár szem, finom illatú jutalomfalat, de ha más nincs kéznél, megteszi néhány apróra vágott gyümölcs vagy zöldség, sajt vagy husi is,sőt, ezekből akár otthon is készíthet jutalomfalatot.

És hogyan játszhatnak?

  • Fogjon egy falatot az egyik kezébe.
  • Zárja be az öklét, és tartsa a kutya orra elé. Tegye mellé a másik öklét is.
  • Hagyja, hogy a kutya megszimatolja a kezét, és kitalálja, melyikben van a falat.
  • Amikor a kutya azt az öklét szimatolja, amelyikben a falat van, vagy mancsával jelzi azt, nyissa ki az öklét és hagyja, hogy elvegye a falatot.
  • Ha elsőre nem jól választ, ne bizonytalanítsa el. Gyakoroljanak, pár alkalom után hibátlanul fog menni.
  • A játék közben gyakorolhatják a már ismert engedelmességi parancsszavakat.

Csak egy ötlet: az apróra vágott sárgarépa kifejezetten jó lehet a gyakorláshoz, egyrészt alacsony kalóriatartalma miatt, másrészt könnyű előkészíteni, és a legtöbb kutya kifejezetten szereti az ízét.

3. Bújócskázzanak

Ha van rá hely, mondjuk egy kisebb vagy nagyobb kert, udvar, a bújócska tökéletes játék, és igen élvezetes a kutya számára. Ráadásul semmiféle felszerelést nem igényel. Lehet, hogy a gazdi számára nem akkora durranás ez a játék, de a kutya imádja, ha megkeresheti és megtalálhatja imádott gazdáját.

Amennyiben az eb még nem tökéletes a „marad” parancs kivitelezésében, játsszanak családtagokkal. Az egyikük megfogja a kutya pórázát, és csak akkor engedi el a „keresd” parancs kíséretében, amikor a gazdi már elbújt. Persze mindeközben lehet a „maradj” utasítást.

kölyök terrier jellegű kutya labdával a szájában

15. Eb-puzzle

A kirakós, úgynevezett puzzle játékok mindig aktívan tartják a kutyát. Nagyon sokféle puzzle játék érhető el a webáruházakban, de kifejezetten ötletesek és az eb számára élvezetesek a jutalomfalat-, vagy tápadagoló játékok is, mint pl. a KONG Wobbler.

Persze otthon is készíthető ilyen játékos kihívás kedvence számára, kreatív gazdák számára minden otthon található eszköz alkaltrész lehet. Akár pár üres konzerves doboz, tejfölös edény, vagy muffin forma eszközzé válhat a játék érdekében.

16. Alapengedelmesség gyakorlása

A kutya tud már mindent, ami az alapvető engedelmességi vizsgához szükséges? Nem lehet akadály a kutya mérete, kora, bármikor és bármilyen kutyával le lehet tenni a viszgát. Miért ne készülnének fel most? Kezdjék a behívással, és a „marad” paranccsal, majd folytassák a gyakorlást.

Persze ha már mindent tud a kutya, akkor is szüksége van arra, hogy ismételjék és gyakorolják a tanultakat. Minden parancsszó – az „ül”, a „fekszik”, az „ereszd”, a „marad”, stb. – klasszul összekapcsolaható valamilyen élvezetes, játékos feladattal. Napi 5-10 perc gyakorlás pedig pont elég, hogy mire újra mehetnek nagyokat sétálni, bandázni a kutyafuttatóba, kedvence ne felejtse el minden fontos tudását.

kutya és gazda behívást gyakorolják

17. Elhozás

Persze nem biztos, hogy a paneltömb ötödik emeleti lakásában jó ötlet ezt játszani, mondjuk egy nagyobb méretű ebbel, de akár napközben, a lépcsőházban megmozgathatja kicsit az ebet. A kisebb kutyákkal elég a nappali, a folyosó is. Elég hozzá egy, a kutya méreteihez igazodó labda, és indulhat is a játék. Ha lehet, azért ne a konyhában próbálkozzanak, a háziasszony nem biztos, hogy örül neki majd. Ja, és sose maradjon el a jutalmazás, amikor az eldobott labdát a kutya kérésre visszaviszi.

18. Egy kis kényeztetés

Nem hiszem, hogy van ember, aki ne élvezné a lazító, frissítő masszázst. Kedvenceink sincsenek ezzel másként. Ráadásul a jól kivitelezett masszázs az idősebb, ízületi gyulladással küzdő kutyák számára kifejezetten előnyös, segít a ízületek fájdalmának enyhítésében. Emellett a masszírozás csökkenti a szorongást, enyhíti a stresszt, javítja a vérkeringést, és persze erősíti a kutya és gazdája közötti köteléket.

kölyökkutya fürdődézsában habosan

19. Legyen játék a kozmetikázás

Lehet, hogy kedvence nem élvezi annyira a kozmetikázást, de itt az ideje, hogy változtassanak ezen. A kozmetikázásra szükség van, időről időre mindenképp el kell végezni, hát akkor miért ne lehetne örömteli elfoglaltság? A szőrzet kikefélése, fésülése, a karomvágás, a fürdetés, a fogak tisztítása mind-mind elengedhetetlen feladat, függetlenül a kutya méretétől, és szőrének típusától, hosszától.

Persze vannak kutyák, amelyek elviselik a macerát, mások kevésbé, de a sok pozitív megerősítés, a jutalmazás nagyon hatékony megoldás, ha szeretné elérni, hogy akár kedvelje is. Kiállítási kutyák esetében gyakori, hogy szinte tetszelegnek a szép bundában, örömmel veszik a dicséreteket, éppen ezért akár a hosszan tartó szőrápolási macerát is.

Ha ezt az eredményt szeretné elérni, ne spóroljon a jutalomfalatokkal, a dicsérettel és a szép szavakkal!

20. Csapatban

A felnőttek és a gyerekek is nehezen viselik a bezártságot, nincs ez másként a kedvencekkel sem, akiknek a séta ideje a szükségletek elvégzésére korlátozódott.

A játékban részt vevő családtagok üljenek le a szoba különböző pontjait, egymástól távol. Mindenkinél legyen egy-egy játék, jutalomfalat. Kezdjék el hívni a kutyát, mindig csak egy családtag. Ha a kutya odamegy, adjon neki valamilyen egyszerű utasítást, amit ismer („ül”, „fekszik”, „pacsi”, stb.), és ha ügyesen kivitelezi, jutalmazza. Ha nem mennek a parancsok, akár gyakorolhatják is a játék során, de akár a kutyajáték egyik gazdától a másikig hurcolása is klassz lehet. Ezután jöhet a következő családtag, és így tovább.

Győződjön meg arról, hogy kutyája pozitív megerősítést kap minden alkalommal, amikor engedelmeskedik. Ez a közös játék kiváló gyakorlása a behívásnak, és emellett bővíthető több más engedelmességi feladattal is.

Ajánlott cikkek