Cicaetetés korosztály szerint

Mi, emberek sem vagyunk egyformák. Minden életkorban, minden élethelyzetben más táplálkozást igényel a szervezetünk, de temérdek más dolog is befolyásolja, hogy éppen mi felel meg a számunkra ideálisnak. Betegségek - legyen az akut vagy krónikus-, aktív vagy stresszes, otthonülő életmód esetén is mást és mást igénylünk. Nincs ez másként a cicáknál sem. Korosztály szerint eltérő táplálást igényel az apró kölyök, az elválasztási korba lépő kiscica, a felnőtt vagy öregedő macska, és teljesen mást az elhízott vagy betegségekkel küzdő állat.

A kölyökmacska elválasztása

Elválasztásnak a kismacska anyatejről szilárd étellel való táplálására átszoktatásának folyamatát nevezzük. Az elválasztás során a kismacska fokozatosan függetlenedik anyjától, az anyai táplálástól és gondoskodástól, mígnem eléri a teljes zociális függetlenéget. Ideálisan az elválasztás folyamatát teljes egészsében az anyamacska kezeli. Ám ha a kicsi cica anya nélkül nő fel, akkor a sikeres elválasztás a gazdi kezében van.

Mikor lehet elválasztani a kismacskát?

Az elválasztási folyamat normális esetben a kicsi 4 hetes kora körül kezdődik, és 8-10 hetes korra befejeződik. Amennyiben árva cicát nevel, emlékezzen arra, hogy az elválasztást nem szabad túl korán elkezdeni, éppen ezért ne kísérletezzen. Várja meg, amíg a cica szemei kinyílnak, és biztosan áll már a lábán, akkor jön el a megfelelő idő. Maga az elválasztási folyamat általában 4-6 hetet vesz igénybe, így a legtöbb kismacska sikeresen és tökéletesen leválasztható az anyaállatról, a tejes táplálásról 8-10 hetes korára.

anyamacska kölykeit szoptatja

Hogyan érdemes elkezdeni az elválasztást?

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az anyától való hirtelen elválasztás negatívan hat a kismacska egészségére és szocális képességeire is. Enni, az almot használni, de még játszani is azáltal tanulnak meg, hogy figyelik az anyjukat. Amennyire csak lehetséges, amikor csak mód van rá, a teljes elválasztási időszakban az anya mellett a kicsik helye. Higgye el, az anyamacska pontosan tudja, mit kell tennie.

  • Mikor a kicsik elérik a négyhetes kort, kialakíthat számukra egy szeparált helyet, ahol naponta pár órát eltöltenek, az anyjuktól elkülönítve. Természetesen ez az időszak függ attól, milyen gyakorisággal szopnak még, és az anya milyen mértékben gondoskodik róluk.
  • Tegye be őket a saját kis helyükre, és helyezzen melléjük némi tápot, vizes edényt és egy alomtálat is (persze akkorát, amekkorába bele tudnak menni, és amit felérnek).
  • Ahogy az idő múlásával egyre önállóbbak lesznek, egyre több időt tölthetnek a különálló helyen.

Hogyan lehet leszoktatni a kiscicákat az anyatejről vagy a cumsüvegről?

  • Tegyen egy kis tálkába anyatejpótló tápszert. Ne adjon soha a cicának tehéntejet, mert attól hasmenése és bérendszeri problémái lehetnek.
  • Dugja bele az ujját a tálkába, és hagyja, hogy a cica lenyalogassa. Ha ez sikerült, ujját mutatva neki csalogassa a tálkához.
  • Soha ne nyomja a kismacska orrát a folyadékba. Belélegezheti a tejet, ez pedig akár tüdőgyulladást vagy egyéb problémát is okozhat.
  • Amint a kiscica hozzászokott a tejtáp lefetyeléséhez, elkezdhet pépet készíteni neki. A tejtápba áztassin száraztápot vagy konzerv eledelt és turmixolja össze pépesre.
  • Amíg a kismacska meg nem tanulja, hogyan kell a tálkából enni, folytassa a cumisüvegből való táplálást. Ebben az esetben is először mindig a tálkát kínálja fel neki, és ha abból már nem eszik többet, akkor jöhet a cumisüveg.

kiscicák a tápot szemlélik

Hogyan ismertesse meg a kismacskával a szilárd táplálékot?

  • Készítsen pépes ételt a számára.
  • Ahogy a kicsi hozzászokott, és már ügyesen eszi a pépet, fokozatosan csökkentse a pépben a tej mennyiségét, és növelje a száraz eledelét.
  • 5-6 hetes korára elérkezik az a pillanat, hogy a cica csak kissé nedvesített tápot is ügyesen tud enni.
  • Ha ez már megy, akkor nyugodtan előtte hagyhat száraz tápot, természetesen mellé kell tenni a vizes edényét is.
  • 10 hetes korűra a cica készen áll arra, hogy a száraz tápot tökéletesen tudja enni.

Az árva cica elválasztása

Általában az elárvult, vagy más okból kézzel nevelt kismacskák elválasztása némileg korábban kezdődik, általában háromhetes koruk körül. Ezzel együtt maga a folyamat ugyanaz.

  • Kezdje az elváasztást azzal, hogy a tejpótló tápszert egy kis tálűkban kínálja neki, megtanítva a tálka használatát.
  • Fokozatosa nkezdje el a pépes ételre szoktatást.
  • Ahogy a kismacska már ügyesen eszi a pépet, elkezdheti azt sűrűbbre keverni, csökkentve a víz, és növelve a táp mennyiségét az adagokban.
  • Öt-hat hetes korára a kicsi készen áll a száraz eledel fogyasztására.

kölyökcica etetése cumiból

Néhány ötlet

A kismacskák előszeretettel játszanak mindennel. Ez alól az étel sem kivétel. A kezdeti időkben a pép is játéknak tánik, szétpancsolják, belemásznak a tálba, míg meg nem értik, rá nem jönnek, hogy az igazából finom étel. Legyen türelmes, ne próbálja siettetni a folyamatot. Ha a kicsik maszatosak lesznek, puha, nedves popsitörlő kendővel tisztogassa meg őket etetések után, majd szárogassa meg bundájukat törülközővel. Tegye őket meleg helyre, míg teljsen meg nem száradnak, nehogy megfázzanak.

A felnőtt macska

Ahhoz, hogy egy felnőtt macska kielégítse napi energiaszükségletét, valamint ellássa tápanyagokkal testszöveteit, elegendő jó minőségű, tápláló eledelt kell magához vennie. A mennyiség minden esetben függ a macska méretétől, attól, hogy mennyi enrgiát igényel életmódja. Az aktivitási szint teljesen szélsőséges skálán változik, egyedenként teljesen eltérő, ám igen fontos szerepet játszik annak meghatározásában, mennyi kalória bevitelére van szüksége az állatnak.

  • Egy átlagos. normális aktivitási szinttel bíró macskának úgynevezett fenntartó energiára van szüksége. Az a cica, amelyik egész nap csak heverészik, ennél 10 %-kal kevesebb energiát igényel, míg egy egész nap elevenen játszadozó macsek plusz 20-40 %-ot.
  • Fontos, hogy a cicának egész nap lehetősége legyen a friss, tiszta víz elérésére. A tálkát naponta ki kell mosni.
  • Minden macskának szüksége van taurinra. Ez az aminosav szükséges a normális szívműködéshez, látáshoz, szaporodáshoz. Mivel a taurin csak állati eredetű fehérjékben található, táplálkozási igényeik kielégítéséhez minden cicának húsalapú étrendre van szüksége.
  • Akárcsak az emberek esetében, extrém meleg vagy hideg időben megnő a macska energiaszükséglete is. Mind a két szélsőséges időjárással szembeni küzdelem extra energiát igényel. Érdemes megkérdzni az állatorvost, mi a legjobb megoldás.
  • Ha a macska műtét után lábadozik, vagy krónikus betegséggel küzd, akkor a gyógyulási folyamathoz  megnövekedett tápanyagbevitelre van szüksége. Kérjen az állatorvostól táplálási tanácsot úgy a betegség, mint a gyógyulás időszakára.
  • Érdemes minden macskát naponta két alkalommal etetni, a napi adagot két részre elosztva. Kezdje azzal a mennyiséggel, ami a vásárolt táp csomagolásán ajánlott, és ossza két adagra. Ezek után figyelje a cicát, és az addagot igazítsa az állat szükségleteihez és igényeihez.
  • Amennyiben a napirendje nem teszi lehetővé, hogy két alkalommal etesse a macskát, akkor sem kell aggódnia. Vannak lehetőségek, ráadásul a cica biztosan kiválóan fog alkalmazkodni.
  • Egyszerűen mérje ki a napi adagot, és ha száraztáppal etet, egyszerűen tegye le a cica elé. Ő ügyesen beosztja majd, és ha éhes lesz, eszik pár falatot. Konzerv etetésnél ez nehezebben megoldható, mert az könnyen megromlik. Ebben az esetben etesse a napirendjének megfelelő időpntban a konzervvel, a napi adag másik fele pedig legyen száraz eledel, amit előtte hagy.
  • A tej nem megfelelő táplálék a macska számára, még ha a legendák így is tartják. Nem használható a kereskedelemben kapható, humán fogyasztásra ajánlott tej a víz helyettesítésére, azon egyszerű oknál fogva, hogy a macskák szervezetében nincs elegendő laktáz. Ez egy olyan enzim, amely szükséges a tejben található laktóz lebontásához. Éppen ezért a tej hányást és/vagy hasmenést okoz a macskáknál.
  • A jutalomfalatokkal érdemes csínján bánni. A jutalomfalatok napi mennyisége nem haladhatja meg a teljes kalóriabevitel 5 %-át.

három felnőtt cica falatozik

Az idősödő macska

Hét és tizenkét éves kor között megjelennek az öregedés első, látható jelei a macskákon. Változik anyagcseréjük, immunrendszerük, de még testfelépítésük is. Vannak elkerülhetetlen változások, míg mások a megfelelő étrendi módosításokkal jól karbantarthatók.

  • Hét éves kortól érdemes idpsödő macskáknak ajánlott tápra váltani.
  • Idős macskák esetében a fő szempont az egészség és az optimeláis testsúly fenntartása. Igaz ez az etetésnél is, de a krónikus betegségek megelőzésében, a betegségek tüneteinek csökkentésében is nagy szerepet játszik a táplálkozás.
  • Ahogy idősödik a cica, egészségügyi problémák léphetnek fel:
  • A bőr és a szőrzet gyengülése
  • Az izomtömeg csökkenése
  • Gyakrabban jelentkező bélproblémák
  • Ízületi gyulladás
  • Elhízás
  • Fogászati problémák
  • Csökkent képesség a fertőzések leküzdésére
  • A napi otthoni és a rendszeres állatorvosi ellenőrzés nagyon fontos a krónikus betegségek korai felismerése, de a folyamat haladása és a kezelés sikeressége miatt is.
  • Kerülni kell a stresszt kiváltó helyzeteket, a változást a napirendben.
  • Amennyiben drasztikus változásra lehet számítani az idős állat napirendjét illetően, próbálja meg minél inkább csökkenteni a stresszt, és ha lehet, inkább fokozatos bevezetni a változást.

Az elhízott cica

Az elhízás legalább annyira gyakori probléma a háziállatoknál, mint az embereknél, és hasonlóan komoly betegségek okozója is lehet. Az elhízott állat temérdek stresszel terheli meg a szervezetét, ez pedig kiváltó oka lehet a cukorbetegségnek, májproblémáknak, ízületi fájdalomnak is.

Elhízás akkor alakul ki, amikor az energiafelvétel meghaladja az energiaigényt. A felesleges energiát zsírként tárolja a szervezet. Ha egy kisállat elhízott, akkor is elhízott marad, ha a plusz kalóriabevitelt megvonják tőle. Az elhízás eseteinek túlnyomó többsége az egyszerű túladagoláshoz kapcsolódik, amelyhez a mozgás hiánya hozzájárul.

kövér cica nyalja a száját, előtte étel

Amikor meg akarja vizsgálni a macskát, vajon nem elhízott-e, át kell tapintania. Megfelelő kondícióban levő állat esetében éreznie kell a gerincet és a bordákat. Ha nem tudja kitapintani a bordákat anélkül, hogy nyomkodnia kellene az állatot, akkor valószínű, hogy túl sok zsír rakódott le. Felülnézetből látnia kell egy derékvonalat, mégpedig a bordaív vége és a far között, oldalnézetből pedig a has kissé felhúzott kell, hogy legyen.

Mielőtt nekikezdene bármilyen fogyókúrás étrendnek, mindenképp konzultáljon az állatorvossal, az sem árt, ha ő is megvizsgálja a macskát.

  • Elhízás esetán az energiafelvétel meghaladja az energiaigényt.  AZ állatorvossal együttműködve határozzák meg, mennyi a macska energiaigénye, válasszák ki a megfelelő eledelt, és számolják ki, abból mennyit kell kapnia. Az étrendnek tartalmaznia kell átlagos mennyiségű fermentálható rostot és olyan típusú zsírforrást, amely óvja a bőrt és a szőrzetet a súlycsökkenés során. A kevés kalóriát, ám sok rostot tartalmazó étrend hatására a széklet mennyisége megnő, gyakoribbá válik a székelési inger.
  • A fizikai aktivitás növelése kifejezetten hasznos, nem csak a fogyás, de a megfelelő súly megtartása tekintetében is. A rendszeres mozgás során több kalória ég el, csökken az étvágy, átalakul a test, és fokozódik az anyagcsere.
  • A sikeres fogyáshoz viselkedésbeli változásokra is szükség van. Bizonyos viselkedési formákat, melyek az elhízáshoz hozzájárultak, meg kell változtatni, például ha korábban sok jutalomfalatot kapott a cica, vagy nem öszönözték mozgásra.

Fogyokúráztatni kell a cicát? Íme, néhány ötlet, hogyan kezdjék el:

  • Vigye ki a helyiségből, amikor a család étkezik.
  • Napi több alkalommal etesse, kisebb adagokkal
  • Minden ételt kizárólag a macska edényében tálaljon.
  • Csökkentse a jutalomfalatok mennyiségét.

Ajánlott cikkek