Hogyan lehet elválasztani a kölyökcicát?

Hogyan lehet elválasztani a kölyökcicát?

Elválasztásnak nevezzük azt, amikor a kiscica az anyatej szopását abbahagyva a kiscica elkezd szilárd táplálékot enni. Fontos szakasza ez a macska fejlődésének, és nagyon fontos, hogy megfelelő időben, a megfelelő módon történjen.

Normális esetben az anyamacska maga „vezényli le” az elválasztást. Ám ha az anyaállat nem tudja táplálni kicsinyeit, esetleg azok árvák, akkor a gazdának kell megoldania a feladatot. Néhány tanáccsal, ötlettel megkönnyíthető ez a folyamat.

Az elválasztás megkezdése előtt

Ha lehetséges, az újszülött kismacskáknak életük első 12-24 órájában anyatejhez kell jutniuk. Az első tej, az úgynevezett kolosztrum létfontosságú antitesteket tartalmaz és a kiscica születésű után csak ezt tudja megemészteni.

Amennyiben nagyon nagy az alomszám és az anyaállat nem tud elég tejet termelni kicsinyeinek, akkor a gazdának kell gondoskodnia pótlásról.  Nem szabad elvenni az anyától egyetlen kölyköt sem, hiszen még a kevéske anyatej is több a semminél. Inkább mindegyik kiscicának kiegészítést kell adni. Érdemes megpróbálkozni pótmama bevonásával, ha az ismeretségi körben akad másik szoptatós macska.

anyamacska kicsinyeit szoptatja

A cumisüvegből való táplálás ugyanannyi ideig kell folytatni, mint ameddig az anyamacska szoptatja a kölykeit, azaz legalább 3-4 hétig.  Mindig melegítse fel a cumisüveg tartalmát, lehetőleg meleg vízbe merítve és ellenőrizze a tápszer hőmérsékletét.

Lassan, de rendszeresen etessen, naponta legalább 2-3 alkalommal. Éjjel nem szükséges felkelnie, a kiscicák úgyis felébresztik, ha éhesek. Ha alszanak, hagyja őket aludni és inkább pihenjen.

Mikor kezdődjön az elválasztás?

Normális esetben az elválasztás négyhetes kor körül kezdődik. A kicsik anyjukat utánozva belekóstolnak annak tápjába. Ha árva cicákat kell elválasztania, kicsit korábban is elkezdheti a procedúrát, azaz három és négyhetes koruk között. Amikor a kicsik elkezdik harapdálni és rágcsálni a cumisüveget, nincs értelme tovább várni, elérkezett a pillanat a táppal való ismerkedésre.

kiscica etetése cumisüvegből

Az elválasztás mikéntje

Így kezdje az elválasztást: keverje össze a cicaeledelt a tejtápszerrel, így a kicsik az ismerős ízt és illatot érzik. A keveréket kenje a szájacskájuk köré az ujjával, és figyelje meg, azonnal lenyalogatják. Amint megízlelték, elkezdik majd keresni. Tegyen nekik keveset egy lapos kis tányérra és figyelje, hogy ne kezdjenek el habzsolni, ne nyomják arcukat a tálkába. Ez különösen veszélyes lehet, mert belélegzik az ételt, ez pedig akár fulladáshoz is vezethet.

Négy és hathetes kor között fokozatosan növelje a keverékben a száraz eledel arányát, azaz egyre kevesebb tejtápszerrel keverje. A konzerv eledelt vagy a száraz tápot kezdje el vízzel keverni, fokozatosan csökkentve a víz mennyiségét, ahogy nő a kicsi.

A kölyökmacska elválasztásának menete

4-5 hetes kor: Kínáljon konzervet vagy nedvesített száraz tápot, tejpótló tápszerrel elkeverve. Ha a kiscica nem akarja megkóstolni, adjon még hozzá tápszert.

5-6 hetes kor: A kiscicának el kell kezdenie a rágást, de azért még nedvesítse a száraz tápot.

6-7 hetes kor: Mostanra az elválasztási folyamat befejeződött. A kiscicák készen állnak a szilárd táplálék elfogyasztására.

kölyökcica a tálkájában állva les

További tippek az elválasztáshoz

Mikor szilárd táplálékra próbál szoktatni egy kiscicát, nagyon fontos, hogy kifejezetten kölyökmacskák számára gyártott eledelt vegyen, legyen az konzerv vagy száraztáp. Ezeknek az eledeleknek magasabb a kalória-, protein- és kalciumtartalma, pontosan egy növekvő kismacska igényeihez igazítva. Amennyiben az anyaállat együtt van a kölykeivel, teljesen megfelelő, ha ugyanazt a kölyöktápot kapja a szoptatás alatt, mint amit később a kölyköknek fog kínálni.

Az elválasztás során is fontos, hogy a kiscicák melegben legyenek. Egy melegítőpárna a helyük alatt, vagy egy meleg vizes palack az egyik sarokban tökéletes megoldás, de lógathat infra lámpát is föléjük. Mindig ügyeljen arra, nehogy túlmelegedjenek.

Ne felejtse el, hogy az elválasztás természetes folyamat, a macskáknak nincs másra szükségük, mint egy kis segítségre, türelemre és sok-sok szeretetre.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az