Mit üzen a cica teste?

Tudja, hogy mit akar közölni macskája, amikor dörgölőzik, a bokáját támadja, vagy éppen nekiáll az ölében dorombolva dagasztani? A macskák kommunikációja teljesen más, mint akár a kutyáké. Bár náluk is a non-verbális kommunikáció dominál, mégis mást üzen minden gesztusuk.

10.  Dörgölőzés és bökdösés

Minden hosszabb, egymástól távol töltött idő után a macska erőteljes jelzésekkel köszönti gazdáját. Gyengéden a lábához, arcához vagy más testrészéhez dörgölőzik – mindez a szeretet és a hűség jelzése. Gyakran megfigyelhető, hogy a cica a fejével szinte bökdösi gazdáját, ez is birtoklási vágyának jelzése. A macskák ugyanis a homlokukon illatmirigyekkel rendelkeznek, a bökdösés által elhelyezett, más macskák számára jól felismerhető szag azt jelzi, az illető személyt vagy az adott tárgyat a másik macska bizony már birtokba vette.

9.  A boka megtámadása

Macskatulajdonosok gyakran tapasztalják, hogy a szobán áthaladtukban kedvencük szinte minden átmenet nélkül megtámadja a bokájukat. A macskák általában lesben várják a zsákmányt, ráugranak és „legyőzik”. Nos, ugyanezt játsszák a gazdi bokájával is.  Ne szidja le a fájdalmas cselekedetért, hiszen ez ösztönös az állatnál, a túlélés alapvető feltétele a vadon élő macskáknál. Mindez korántsem jelenti azt, hogy kedvence ne szeretné, és ne vágyna az ölébe egy kis simogatásért.

8. A drapériák gyilkosa

Nehéz megmondani, pontosan mikor alakult ki a macskákban az olthatatlan vágy a függönyök és egyéb drapériák iránt. Valószínűleg még nagyon régen.

Az viszont tény, hogy nincs macska, mely ellen tudna állni a lelógó függönyöknek, terítőknek, szalagoknak, zsinóroknak, de akár a szőnyeg rojtjainak.

Nem kell kétségbe esni, apró praktikákkal könnyen leszoktatható kedvence erről.

7. Dagasztás

Kedvence elégedettségének biztos jele a dagasztás. Ezt akkor figyelheti meg, amikor kedvence az ölébe mászva mancsait a lábához nyomva olyan mozdulatot végez, mint amikor egy ember tésztát dagaszt. Látszólag a legkényelmesebb elhelyezkedési lehetőséget keresi, miközben dorombol, fejét dörgöli.  Ez a viselkedés mindig a szeretet jele.

6. Oldalugrás

Első látásra ijesztő lehet ez a nonverbális jelzés, de ne ijedjen meg, ha először találkozik vele. Gyakran megfigyelhető ez a mozdulat fiatal, játékos cicáknál. Először a macska égnek mereszti farkát, lábai feszesen nyújtottak, majd hátát begörbíti, teste oldalra ível és a célszemély irányába ugrik. Mindez igen ritkán agresszív mozdulat, sokkal inkább felhívás a játékra.

A legjobb, amit tehet, hogy alkalmazkodik a cica-etiketthez, azaz négykézlábra ereszkedik és beszáll a játékba.

5. A kavargó víz imádata

A legtöbb gazdi a macska vizes tálját mindig teletölti friss ivóvízzel. Ám valami rejtélyes oknál fogva a cica előbb keresi fel a ház összes többi, vizet rejtő részét, legyen az a virág alatti locsolóvíz, az algás esővíztároló, a vécé vize, vagy akár a kölnivíz. A tiszta ivóvíz csak az alternatív lehetőségek megízlelése és elfogyasztása után jöhet szóba, de akkor sem csak úgy, egyszerűen.

Megfigyelheti, hogy kedvence előszeretettel mancsol bele a vizes tálba, egészen addig, amíg a folyadék el nem kezd mozogni, örvényleni.

A macskák ugyanis egyszerűen imádják, ha még a vizük is mozog. Ami még ennél is izgalmasabb, az a gazdi poharában levő folyadék, akár mozog, akár nem.

macska fát kapar

4. Az utálatos kaparás

A kaparás teljesen természetes macskaviselkedés. Ne próbálja megakadályozni, mert csalódott lesz. A macskák számára ez a legösztönösebb és alapvető módja a karmok koptatásának, de a cicák közötti kommunikáció egyik legfontosabb módja is. A jó hír, hogy a kaparás okozta károkat minimalizálni lehet. Érdemes kéthetente levágni a macska karmait, no és persze berendezni a lakást kedvence számára megfelelő kaparófákkal és macskabútorokkal.

3. Gyilkos kíváncsiság

Minden macska hihetetlen módon kíváncsi. Ez tartja őket karban a napi hat-hét alvás között. Ám a kíváncsiság gyakran bajba is sodorhatja a cicát. Persze a szappanbuborékokra vadászó macska nagyon mókás, de egy rossz mozdulat és a vízzel teli kádban landol. A frissen vágott karácsonyfa illatának sem nagyon tudnak ellenállni a macskák, és győzelemként élik meg, ha fel tudnak rá mászni. Ám a fa könnyen borul…. A legjobb megoldás, ha kedvence kíváncsiságát sok-sok játékkal, és közösen eltöltött játszadozással elégíti ki.

macska egeret les

2. Hátborzongató ajándékok

Ajándékot adni és kapni is fantasztikus érzés. Kivéve, ha ez az ajándék egy halott, vagy haldokló állat. A macskák azonban ösztönösen imádnak vadászni, ragadozó állatok. Így hát ennek következményeként a szeretett gazda előbb vagy utóbb, de megkapja a maga hátborzongató ajándékát. Még a legjobban táplált, kijáró macska is visz haza hébe-hóba egy-egy egeret vagy madarat.

Mikor cicáját elkapja a harci láz egy kis zsákmány láttán, a történés vége, hogy megdicsőült pofával leteszi a gazdi elé, mintegy jelezve: „légy hálás, szívesen adom!”.

1. Dorombolás

A macskakedvelők számára a legnagyobb boldogság, ha kedvencük mélyen, hangosan dorombol nekik, miközben átengedi hasát vagy állát egy kis vakargatásra. Azonban a cicák sok más ok miatt is dorombolnak. Bár legtöbbször az elégedettséget jelzi a dorombolás, máskor azonban fájdalomcsillapító céllal űzik, ha társuk sérült.  A dorombolásnak legfontosabb szerepe az anyaállat és kicsinye között van. Az újszülött kiscicák már első napjaikban képesek dorombolni, ez segít az anyjukhoz való kötődés kialakításában és az alomtársak nyomon követésében.

Ajánlott cikkek