Amikor "macskásodik" a család

Nemrég került cica a családba? Nos, ez nagyon klassz, egy életre szóló élmény lesz, de az első időszak az izgalmaké és a kihívásoké. Fel kell készülni az elkövetkező hosszú évekre, hogy a hétköznapok is örömteliek és nyugodtak legyenek. Amikor már minden rendben, mindennel fel- és előkészült, jöhetnek a mókás, feledhetetlen pillanatok és a sok-sok fénykép, a cica bébi- és tini napjainak önfeledt bolondozásairól.

Etetés

Ajánlott mindig kiváló minőségű, úgynevezett szuper prémium táppal etetni a cicát, akár még kölyök, akár már felnőtt. Ha bizonytalan, az állatorvos tud tanácsot adni a legideálisabb eledel kiválasztásában, a macska korának és egészségi állapotának, fajtájára jellemző aktivitási szint és a gyakori betegségek függvényében.

  • A macskák szívének és szemének egészsége szempontjából nagyon fontos, hogy a táplálék tartalmazzon taurint, mely egy esszeznciális aminosav. A legtöbb minőségi táp tartalmaz taurint.
  • Mindig legyen a cica előtt friss, tiszta víz. A vizes tálkát naponta tisztára kell mosni, és újra megtölteni.
  • A jutalomfalat nem lehet több, mint a napi ételadag 10-15 %-a.
  • Ha a kicsi cica nincs túl jól, és nem akar enni, a gazdi hajlamos bébiételt kínálni neki. Legyen óvatos, mert egyes bébiételek tartalmaznak hagymás vagy fokhagymát, ez pedig mérgező lehet a macska számára. Amennyiben ilyen helyzetben bébiételt kínál a cicának, mindig alaposan olvassa el annak összetételét.
  • Amennyiben két napnál tovább étvágytalanság, hasmenés, hányás, levertség jeleit tapasztalja a macskánál, feltétlenül vigye el állatorvoshoz.

kiscicák a macskaalomban bandáznak

Gondozás

A macskák igen tiszta állatok, elég ritkán kell őket fürdetni. Azonban a szőrzet kikefélése, átfésülése rendszeres feladat kell legyen minden cicagazda számára. A rendszeres szőrápolás egyrészt segít a szőrzet tisztán tartásában, másrészt sokkal kevesebb kihullott szőrszál gomolyog majd a lakásban. A kikeféléssel eltávolított, kihullott szőrszálakat már biztosan nem fogja lenyelni a macska mosakodás közben, így csökken a szőrlabda kialakulásának veszélye. Ha egyedül nem megy, keressen profi kozmetikust!

A cica kézbe vétele

Ha fel szeretné emelni a cicát, mindig figyeljen arra, hogy egyik keze mindig a mellső lábai között legyenek, a másik keze pedig a hátsó lábai alatt. Soha ne ragadja meg és emelje fel a macskát a nyakánál vagy a hátsó lábainál fogva.

Elhelyezés

Minden állatnak tiszta, száraz helyre van szüksége, ami kizárólag a sajátja. A cica ágyába tegyen egy puha, meleg takarót vagy törülközőt. Ne felejtse el, hogy az ágyneműt rendszeresen mosni kell. Saját döntés, hogy a macska kizárólag a lakásban él-e, vagy kijárhat. Tudnia kell, hogy a kijáró cicák általában nem olyan hosszú életűek, mint a bentiek, mivel rengeteg veszélynek vannak kitéve. Elkaphatják őket kutyák, összeverekedhetnek más macskákkal, sérüléseket szerezhetnek, amikor elüti őket egy autó, vagy akár meg is halhatnak. A kijáró cicák nagyobb eséllyel lesznek bolhásak, szednek össze kullancsot, csípi meg őket valamilyen rovar, de a fertőző betegségek veszélyének is jobban ki vannak téve.

kiscica kötélen csimpaszkodik

Egyedi azonosító jelölés

Ha kijár a cica, akkor fontos, hogy valamilyen egyedi megjelöléssel azonosítható legyen. Tegyen rá egy nyakörvet, amelyen kis bilétán fel vannak tüntetve a gazda adatai. Figyeljen oda arra, hogy a túl laza nyakörv beakadhat, amikor a cica fára, kerítésre mászik, és komoly sérülés lehet a vége. Mind a kijáró, mind a benti cicák számára ajánlott a mikrocsipes megjelölés, hiszen ha elvesznek, és valaki megtalálja őket, a gazdi megtalálása biztosított.

Az alom

Minden, lakásban élő cicának szüksége van egy alomtálcára. Ennek helye a lakás valamelyik nyugodt, az álalt számára könnyen elérhető pontján van. Próbálja meg elkerülni, hogy az alomtálcát át kelljen helyeznie. Ha mégis feltétlenül szükséges, akkor apránként, minden nap kissé arrébb húzva oldja meg a feladatot. Tartsa észben, hogy a macska nem használja az almot, ha az piszkos és bűzlik. Lehet, hogy a gazdi számára a szag még nem erős, de a macskák szaglása sokkal kényesebb. Minden nap szedje ki kis lapáttal az ürüléket, és a vizelettel szennyezett almot, és kissé töltse fel a tálat. A teljes alomanyagot – annak minőségétől és a macskák számától függően – hetente egy-két alkalommal ki kell cserélni. Ilyenkor az alomtálcát érdemes elmosni. Ha a cica a tiszta alom ellenére is az alomtálca mellé jár, konzultáljon az állatorvossal. Az okok hátterében állhat egészségügyi probléma, bár lehet, hogy csak magával az alomanyaggal van baja az állatnak.

Kaparás

Ha macskát szeretne valaki tartani, számolnia kell azzal, hogy a cicáknak szükségük van a kaparásra. Amikor a macska kapar, akkor a karom külső, elhalt rétege kopik le, hogy az alatta megbúvó éles, sima karom használható legyen az állat számára. Ha két-három hetente levágja a cica karmait, akkor azok viszonylag tompák lesznek, ezáltal sokkal kisebb az esélye, hogy komoly sérülést okoznak akár a gazda bőrén, akár a bútorokon. A legjobb azonban az, ha a cica rendelkezlésére áll egy vagy több kaparófa. Lehetőleg olyat válasszon, amely a macska méretéhez igazódóan elég nagy, azaz kinyújtózva is még tudja kaparni, és olyan kemény anyag fedi, ami nem szakad könnyen.

Egészségvédelem

Legalább évi egy alkalommal meg kell ejteni egy állatorvosi ellenőrzést, akkor is, ha semmilyen probléma nincs a macska egészségével. Egyrészt ilyenkor az orvos be tudja adni a szükséges oltásokat, másrészt a vizsgálat során akár rejtett, lappangó betegségére is fény derülhet. Fontos az orvosi vizit a megelőzés szempontjából is. Természetesen, ha baj van, azonnal vinni kell az állatot az orvoshoz, függetlenül attól, mikor látta utoljára.

cica papírszatoyrból lesi a játékát

Gyógyszerek és mérgező anyagok

Soha ne adjon gyógyszert a macskának az orvos jóváhagyása és javaslata nélkül. A humán gyógyszerek a legritkább esetben megfelelőek az állatnak, ráadásul az adagolásuk is nehéz lehet a méret- és súlybeli különbségek miatt. Olvasson utána, milyen növények, élelmiszerek, vegyszerek mérgezőek a macska számára, és gondoskodjon ezek biztonságos elkülünítéséről.

Ivartalanítás

Öt hónapos kor környékén már lehet ivartalanítani a cicát. A nem kívánt szaporulat és menhelyi vagy kóbor macskák számának csökkentése érdekében ivartalaníttassa állatát mielőbb.

Oltások

Azt, hogy milyen oltásokat kell vagy ajánlott kapnia a macskának, nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen körülmények között él, milyen veszélyeknek van kitéve egészségügyi szempontból, mennyi idős, milyen az általános egészségi állapota. Minden esetben a macskát jól ismerő és rendszeresen ellátó, ellenőrző állatorvos határozza meg a szükséges oltásokat, és beadásuk ütemezését.

Mit kell venni a cicának?

  • Szuper prémium macskatáp
  • Eledeles tálka
  • Vizes tálka
  • Interaktív játékok a gazdival közös játszadozáshoz
  • Kefe
  • Fésű
  • Nyakörv bilétával
  • Kaparófa és/vagy macskabútor
  • Alomtálca és alomanyag
  • Szállító táska vagy doboz az utazásokhoz
  • Cicaágy, takaróval

Ajánlott cikkek