Száraz vs. nedves

Amint a cicagazdák beszélgetni kezdenek, garantáltan vita alakult ki a száraztápok és a konzervek kérdésében. Mindenki véleménye más lesz, konszenzusra pedig sosem jutnak. A kérdés megértése pedig nem nehéz, egyszerűen annyi a trükkje, hogy előbb meg kell értenie a macska fiziológiáját.

Míg a kutyák mindenevő állatok, képesek megemészteni és lebontani mind a növényi, mind az állati fehérjéket, addig a macskák húsevők. Ez azt jelenti, hogy szükségük van az izom-alapú húsokra.

Bár elméletileg képesek elegendő növényi fehérje által is túlélni, de az egészséges élethez taurinra van szükségük, ez pedig elsősorban az állati húsokban található meg.

A ragadozók emésztőrendszere rövid, mivel nem kell lebontaniuk a növényekben található kemény cellulózt. Ha a szervezet erre kényszerül, az emésztési problémákat okoz.

Összességében: mivel a konzerv eledel nagyrészt hús- vagy halalapú, jobban megfelel a macska táplálkozási igényeinek.

Ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a konzerv eledel mindig és minden esetben jobb választás, mint a száraztáp. A legjobb minőségű száraztáp sokkal megfelelőbb a macska egészsége szempontjából, mint egy rossz minőségű konzerv. Ha prémium minőségű eledelt választ, akkor a legjobbat adja, függetlenül attól, hogy az konzerv vagy száraztáp.

száraz kutyatáp tálban

Íme, mit kell figyelembe vennie:

A száraztáp

A legtöbb gazda egész napra a macska előtt hagyja a száraztápot. Megtölti a tálkát és hagyja, hogy kedvence igényeinek megfelelően szemezgessen belőle. Vannak, akik emellé naponta kínálnak konzervet, mások nem.

Az a cica, amelyik csak száraztápot kap, kevesebb tápanyaghoz jut, mint amelyik konzervet. Sok gyengébb minőségű száraztáp tele van töltelékanyagokkal. A természetben a szénhidrátok alig öt százalékát teszik ki a macska étrendjének, melyhez a zsákmányállat gyomortartalma által jut.

A töltelékanyagokra azonban szükség van a táp előállítása során, hiszen ezek által alakítják ki a tápszemek formáját. Ezen túlmenően nem kis költségmegtakarítást eredményeznek a gyártó számára, hiszen az ilyen anyagok jóval kevesebbe kerülnek, mint a hús.

A kiszáradás

A vadon élő macskák által elfogyasztott zsákmányállatok 70 százaléka víz. A konzerv eledelek átlagosan 78 százalék víztartalommal bírnak, míg a száraztápok esetében ez alig 10 százalék. A száraz eledelt fogyasztó macskák általában nem isznak elég vizet, ez pedig krónikus kiszáradáshoz vezethet, hosszú távon pedig krónikus veseelégtelenséghez, a húgyutak kövesedéséhez.

A kutatások szerint a száraz tápon élő macskáknak minden testsúlykilogrammra számolva egy pohárnyi vizet kell inni naponta. Meleg időben még ennél is többet. Ugyanakkor a konzervet fogyasztó macskáknak egyharmad-fele annyi víz is elegendő.

Tehát ha a cicát száraztáppal eteti, elengedhetetlen, hogy mindig legyen előtte friss víz.

Elhízás és cukorbetegség

A száraztáppal etetett macskák némileg hajlamosabbak az elhízásra és a cukorbetegségre, mint a konzervet fogyasztók.

Ennek egyrészt a száraz eledel magas szénhidrát tartalma az oka, másrészt pedig az, hogy a cica a nap 24 órájában bármikor, szabadon nekiállhat falatozni.

Ha azt látja, kedvence kezd kissé ducivá válni, akkor az önkiszolgáló etetés helyett kínálja napi két alkalommal. A cukorbetegség megelőzésére válasszon prémium minőségű tápot, vagy váltson konzerv etetésére.

A konzerv eledel

Tehát a fentebb leírtak azt jelentik, hogy a konzervvel való etetés a jobb, igaz? Nos, nem feltétlenül. A nagyon olcsó konzerv kicsit sem jobb, mint a prémium minőségű száraztáp.

Mindig ellenőrizze az összetevőket. A lista első helyén valamilyen állati fehérjeforrásnak kell állnia, és az semmiképp se húsipari melléktermék legyen.

Vannak, akik azt állítják, a konzervvel való rendszeres etetés fogászati problémákhoz vezethet, ám rendszeres tisztítással, ellenőrzéssel ez megelőzhető.

A prémium táp a megoldás

Végül is akár a konzerv, akár a száraztáp mellett dönt, az legyen prémium készítmény, minőségi alapanyagokkal. Bár tény, hogy a költségek magasabbak, de hosszú távon megéri, hiszen a beruházással megspórolja a drága állatorvosi kiadásokat.

Ajánlott cikkek