Kutyák idős gazdiknak

Sokan várják már nyugdíjas éveiket, remélve, hogy pihentető, nyugodt évek várnak rájuk. Ám ez az időszak sokszor magányos is. A gyerekek kirepültek, messzire költöztek, csak ritkán jutnak el az unokákkal a nagyszülőkhöz. A magány enyhítésére bizony sokan választanak maguk mellé egy kutyát vagy egy cicát, a szakemberek szerint pedig ennek nem csak mentális, de sokszor kézzel fogható fizikai előnyei is vannak.

Ám ha idős ember szeretne maga mellé kutyát, vagy a család  választ neki kedvencet, figyelembe kell venni annak méretét, temperamentumát, és még nagyon sok szempontot.

Egy kutya gondozása minden esetben sok munkával jár.

Persze amíg picike a kölyök, addig nincs nagy gond, de egy hatalmasra nőtt eb sok esetben gondot jelent egy idős, esetleg nem teljesen egészséges, nehezebben mozgó, már nem ereje teljében levő ember számára.

Idősebb emberek számára bizony a kisebb kutya jobb választás. Nem csak kisebb a helyigénye a házban, lakásban, de sokkal könnyebb a szállítása is a gazda számára. Márpedig orvoshoz, kozmetikushoz bizony neki is el kell vinnie a kutyát. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden korosztályú és fajtájú kutyának megvannak a maga egyedi személyiségjegyei. És bár nincs két teljesen egyforma kutya, van néhány népszerű fajta, melyek általában kifejezetten jól kijönnek az idősebbekkel, és gondozásuk is ritkábban okoz számukra nehézséget.

idős ember ül a padon, előtte schnauzer, ölében egy kutya és egy cica

Mopsz

A mopsz valóban sokoldalú kutyafajta, ráadásul aprócska csomagolásban. Elég nagy ahhoz, hogy igazi kutya legyen, de elég kicsi, hogy bárhová magával vihesse gazdája. Kiegyensúlyozott természetű, boldog, szeretetteli, kedélyes lény. Okos, de csintalan és kíváncsi, úgy jellemben, mint tekintetében. Figyelmet követelő, és figyelmet, szeretetet adó.

Schnauzer

No persze, nem az óriás méret, de a közép és a törpe méret ideális társa lehet az idősebbeknek. Ez a fajta nem csak barátságos, de szocializációja is könnyű. Bármikor, bárhová szívesen követi gazdáját, kellemes társ. Intelligens, hűséges, fontos számára, hogy a család tagja lehessen, ezért célszerű őt bevonni minden közös tevékenységbe. Bátor, de sosem agresszív,és ha az unokák jönnek, velük is boldogan eljátszik

Skót terrier

A skót terrier intelligens, bátor, méltóságteljes, és hűséges. Kölyökkorban igen játékos, felnőttként sokkal inkább céltudatosnak mondható. Szeret minden olyan tevékenységet, amely valamilyen módon kötődik vadászösztöneihez, ezek közül a nagy séták a legkedveltebbek, egyszóval az aktív életet élő idősebbek kiváló társa, aki segít az egészség karbantartásában.

Shih tzu

A kis oroszlánkutya napjaink egyik legkedveltebb fajtája. Ez a bátor kis apróság igazi öleb és játékos társ. Meglepően erős, és igen toleráns, a gyerekekkel kifejezetten szerettel teli, szóval bátran jöhetnek az unokák. Az egyik pillanatban makacs, a másikban lefegyverzően kedves, vagy éppen bohóckodó, felvidítva a szomorkodó embert.

Yorkshire terrier

A yorkie egyike a világ legnépszerűbb kutyafajtáinak, ezt pedig viszonylag gyorsan sikerült elérnie, hiszen története alig 150 éves. Bár a mérete kicsi, a szíve hatalmas. Játékos, csintalan, szeretetreméltó, ugyanakkor energikus. Igazi terrier jellem, hiszen bátor, rettenthetetlen, állandóan készen áll a világ felfedezésére. Területét kitartóan védelmezi, hűséges kis lény, aki azonnal tudat minden közelgő veszélyt gazdájával, éles hangon jelezve a betolakodót.

Cavalier King Charles spániel

A cavalier egyáltalán nem hiperaktív kutya, épp ellenkezőleg, jó természetű, imádnivaló ebecske, mely nagy, kifejező szemekkel bír és a farka sosem hagyja abba a csóválást. Elég nagy ahhoz, hogy hancúrozni lehessen vele az udvaron, szóval az unokák is imádni fogják, de elég kicsi is, hogy bőven elférjen bárhol. Sokoldalú, igen megnyerő fajta. Mivel annyira emberközpontú, nem szívesen tölt sok időt egyedül. Jól

Cocker spániel

Két választás is lehetséges, az amerikai vagy az angol változat.

Az angol cocker spániel vidám, kellemes fajta, farka állandó mozgásban van, mindig elevenen csóválja. Szinte túláradóan boldog, a fürdéstől a vadászatig mindent izgalmas eseménynek tart – feltéve, ha abban gazdájával együtt vehet részt. Nem ideges típusú kutya, izgatottsága sokkal inkább a jókedv jele, semmint a nyughatatlanságé. A család aprajának és nagyjának örök vidámságot nyújtó, kedves társ.

Az amerikai változat kiegyensúlyozott temperamentumú, vidám, megbízható, intelligens, kedves. A nagy, lelkes tekintetű szemek teszik végképp megnyerővé a fajtát. Mérete elég nagy ahhoz, hogy a család aktívabb megmozdulásaiban is részt tudjon venni, legyen az túrázás, úszás, ám elég kicsi ahhoz, hogy könnyű legyen szállítása, bárhová és bármivel.

Corgie

Ismét csak két fajtáról beszélhetünk: a hosszú farkú cardigan és a farok nélküli pembroke, bár törétnetük és karakterük megegyezik, két önálló fajtának számítanak. Intelligens és hűséges fajta, nagyszerű jelzőkutya, vágya, hogy a család minden pillanatában részese legyen az eseményeknek. A pembroke szeret ugatni, egy cseppet ingerlékenyebb, mint a cardigan.

Boston terrier

Élénk, intelligens és engedelmes fajta a boston terrier, olyan kutya, mely képes bármilyen helyzethez alkalmazkodni, és boldogulni azzal. Van humorérzéke és elég játékos, ugyanakkor otthon nyugodtan elvan családjával. Szeretetteli, érzékeny, az idős korosztály számára is ideális barát és játszótárs.

Csivava

Élénk, éber, hatalmas szívű, játékos és szeretettel teli kis eb az aprócska csivava. Ki is követeli magának a szeretetet. Gazdájához szorosan kötődik, a nap minden pillanatában vele akar lenni. Apró mérete miatt szállítása is könnyű, így mindig, mindenhová a gazdájával tarthat.

Pekingi palotkautya

Bájos, kedves és néha bizony makacs és független fajta a pekingi. Bátor, de sosem agresszív. Egyetlen feladatának az életben azt tartja, hogy gazdájának szeretetet és társaságot nyújtson. Hajlamos arra, hogy egyetlen személyhez kötődjön igen szorosan.

Törpe és toy uszkár

Uszkárok négy méretben léteznek, és temérdek szín elfogadott. A legnagyobb az óriás, vagy más néven király uszkár, a következő méret a standard. A két legkisebb, a törpe és a toy nyugodt szívvel ajánlható idősebbek mellé.

A törpeuszkár élénk, okos fajta, családjához különösen ragaszkodik. Aktív és intelligens, bár néha, főleg idegenek társaságában mutathat félénkséget. Igaz, hajlamos a sok ugatásra, de neveléssel erről leszoktatható.  Ebben megegyezik a toy változattal, mely egyébként sokkal érzékenyebb, mint a többi méret képviselői. Ugyanakkor intelligens, imád emberek között lenni, igényli a nevelést és a szocializációt. Idősebb gyerekekkel jól kijön, hűséges társ és kiváló jelzőkutya.

Máltai selyemkutya

A szépséges, fehér máltai apró testébe hatalmas jellem szorult. Mókás, szeretetteli, hűséges, igazi kópé, imádni való apróság. Mellette garantáltan nem lehet unatkozni és soha nem lesz gazdája magányos. Mindegy, milyen korú ember a társa, mindenki számára ideális társ a máltai, mindenkivel jól kijön.

Pomerániai törpespicc

Spiccek is sokféle méretben léteznek, legkisebbjük egyben a világ egyik legkisebb méretű kutyafajtája. A pomerániai igazi bátor apróság, mely mérete ellenére igazi spicc. Élénk, eleven, aktív és intelligens, magabiztos és öntudatos. Nem csak része akar lenni a családnak, de részt is venni annak minden tevékenységében. Nem öleb, mint sok más törpefajta, de ha elkényeztetik, bizony azzá válhat. Imád játszani és trükkökkel szórakoztatni környezetét.

Öreg kutyát örökbe

Nem minden esetben jó megoldás egy kölyökkutyával meglepni a nyugdíjas családtagot. Lehet, hogy nincs elég ereje, hogy egy apró kölyökkutya szocializációjával, szobatisztaságra nevelelésével, pórázra szoktatásával megbirkózzon. Jó eséllyel persze egy friss nyugdíjas még kellően energikus, friss, aktív, és az elkövekező tizenpár évre, magának neveli a kutyust, akivel boldog, hosszú éveket töltenek együtt. De arra is gondolni kell, hogy ha az idős családtag megbetegszik, esetleg örökre elmegy, ki fogja gondozni a kutyát.

idős férfi tolókocsiban, ölében kutya

Van, amikor jobb megoldás menhelyről örökbe fogadni egy idősebb kutyát. Egy idősebb ebnek már mások az igényei, ő már sokkal lassabb, megfontoltabb, életstílusa jobban illeszkedik egy betegségekkel küzdő, idősebb ember életébe, mégis, csodás napokat adhatnak egymásnak. Az öregedő kutya már nem vágyik hatalmas futásokra, örül a komótos sétáknak, és boldog, ha a gazdi magával viszi. Vélhetőleg sem a szobatisztasággal, sem a pórázzal nincsenek már gondjai, persze megeshet, hogy néha el kell vinni az állatorvoshoz, mert már nem olyan erős az egészsége, mint korábban.

Ha egy nyugdíjas egy öregedő kutyát választ a menhelyről, garantáltan megszépíti az eb aranyéveit, hiszen nem sokan viszik haza magukkal az idősödő kutyát.

Ajánlott cikkek