E-mail: pet4you@pet4you.hu

Törpe schnauzer

Törpe schnauzer

Származási hely:Németország
Magasság:kan 36.00-36.00 cm
szuka 33.00-33.00 cm
Súly:kan 4.00-5.00 kg
szuka 4.00-5.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet, kemény, drótos fedőszőrrel és puha, testhez simuló, sűrű aljszőrrel.
Szín:Só-bors, fekete-ezüst, egyszínű fekete, fehér.
Testméret:Kistestű
Taníthatóság:Jól tanítható
Szőrtípus:Drót/Szálkás szőrű
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket

Leírás

Népszerű, kedvelt társállat, élénk, karizmatikus személyiséggel bír. Kiváló jelzőkutya.

Eredet és történet

A schnauzerek évszázadokon át népszerű farm-kutyák voltak Németországban. Keményen dolgoztak, a rágcsálókat irtották rendületlenül, és mindemellett még kellemes családi kutyának is bizonyultak. Mivel nem volt meghatározva a méret, így elég széles skálán változott. A nagyobb kutyákat kocsi húzásra, őrzésre használták, de gyakorta vadászatokra is elvitték, míg a kisebbek feladata a rágcsálóirtás volt.

A miniatűr változat kialakulása akkor kezdődött, mikor a standard méret tenyésztői affenpincserek ls kisméretű fekete uszkárok segítségével belevágtak a törpésítésbe. Elképzelhető, hogy a fajta kialakításában használták a törpe pincsert, a drótszőrű foxterriert és a törpespiccet is.
A XIX. század végén már önálló fajtaként került bemutatásra a törpes chnauzer. Érdekesség, hogy az óriás schnauzer szintén a standard méretből alakult ki, és szintén önálló fajtaként jegyzik.

Napjainkban elsősorban családi kedvencként, ideális társkutyaként tartják számon. Néhány klubban terrierként jegyzik, annak ellenére, hogy soha nem a föld alatt vadászta le a zsákmányt, mint a klasszikus angol terrierfajták. Annak ellenére, hogy manapság már nem használják a farmok környékén, képes lenne a munkára, sőt, lelkesen végezné azt.

Személyiség

Népszerű és kedvelt társállat, mely élénk, karizmatikus személyiséggel bír. Igazán elbűvölő kis lény. Igen élénk, kiváló jelzőkutya.  Intelligens, hűséges, fontos számára, hogy a család tagja lehessen, ezért célszerű őt bevonni minden közös tevékenységbe. Bátor, de sosem agresszív, jól kijön a gyerekekkel, más kutyákkal, de egyéb állatokkal is.  Nem csak barátságos, de szocializációja is könnyű. Bármikor, bárhová szívesen követi gazdáját, kellemes társ.

Küllem és ápolási szükségletek

A szőrzet rendszeres trimmelést és nyírást igényel, ellenkező esetben borzas és rendezetlen benyomást kelt az eb. Célszerű gyakorlott kozmetikussal végeztetni a trimmelés műveletét.

Bár sokan nyírják a nem kiállításra szánt törpes chnauzert, tudni kell, hogy kétségtelenül praktikus és gyors a nyírás, általa a szőrzet elveszíti jellegzetességét és elpuhul. A fajta "védjegye" a lábak zászlói, a szakáll és a szemöldök.

Mozgás

Szükséges számára a napi többszöri, rendszeres séta, ellenkező esetben fölösleges energiáit destruktív módon vezeti le. Kemény, egészséges fajta, örömmel tesz gazdája kedvére.

Egészség

Átlagéletkora magas, akár 15 évet is élhet.

Törpe schnauzereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: allergia, öröklődő neurodegeneratív kórkép), Cushing szindróma (mellékvese túlműködés), cukorbetegség, epilepszia, megaesophagus (a nyelőcső kitágulása), myotonia congenita (öröklődő, izomzatot érintő megbetegedés), pancreatitis (hasnyálmirigy gyulladás), PSS (érfejlődési rendellenesség), vese rendellenes fejlődése, retina diszplázia (látóideghártya rendellenes fejlődése), urolithisasis (húgykövesség).

Nevelés

Kedves fajta, mely gyorsan tanul. Jutalmazással és pozitív megerősítéssel hamar elsajátít bármit. Az obedience és agility versenyek sikeres résztvevője. A szocializáció igen fontos, így nyugodt, kiegyensúlyozott társsá tud válni.

Etetés

Bár kicsinek tűnik, emiatt azt gondolják, kicsi az étvágya is. Pedig a törpe scnhauzer imád enni. Bármit képes felfalni, amit elétesznek, emiatt fontos a mennyiség szabályozása, és természetesen a tálalt eledel minősége is.

A galériában fellelhető fotók között ©Alexey Kalashnikov© képei is szerepelnek.