Ha hideg van odakinn....

Télen a levegő hideg és száraz, vagy éppen ónos eső, hó esik. Mindenki számára ismerős, mennyire kellemetlen ez az állatok számára, hiszen mancsuk fázik, a talppárnák berepednek, viszketnek, a bőrük pedig hámlani kezdhet.

És még mekkora veszélyt jelenthetnek a jegesedés elhárítására használt vegyszerek, különösen, ha az állat azt le is nyalogatja a mancsáról! A gondos gazda mindent megtesz, hogy a hideg, téli időjárás veszélyeit elhárítsa.

szálkás szőrű tacskó karácsonyi textilen fekszik, mögötte karácsonyi díszek

  • A meleg lakás és a hideg kinti környezet közötti ismételt ingázás hatására a bőr könnyen kiszárad és viszketni kezd. Ezt megelőzheti, ha a fűtött lakás párásításáról gondoskodik, és séta után azonnal áttörli a kutya bundáját. Ugyanígy a cicát is érdemes átdörgölni, ha kinn bóklászott a kertben. Fordítson kiemelt figyelmet a mancsokra és a lábujjak közére, az ott megtapadt jég- és hódarabokat távolítsa el.
  • Soha ne nyírja rövidre, főleg ne borotválja le a kutya szőrét télen. A hosszabb szőr több meleget ad. Ha hosszú szőrű az eb, csak egyszerűen nyírja át egy kicsit, hogy ne tapadjanak meg a jéglabdák a bundájában. Mivel a jégmentesítő vegyszerek, az útszóró só komolyan kiszárítja a bőrt, mindig ügyeljen a lábujjak közötti szőrre. Ha lehet, minél inkább nyírja ki. Rövidszőrű kutya esetében érdemes elgondolkodni egy kutyakabáton vagy pulóveren. Lehetőleg olyat keressen, amelynek magas a gallérja, és a farkáig betakarja a kutyát.
  • A hosszabb sétákra érdemes lehet magukkal vinnie egy törülközőt, hogy időnként áttörölhesse az irritált mancsokat. Minden egyes téli sétas után mossa meg és törölje szárazra a kutya mancsait, és ellenőrizze a lábujjak közét.
  • Hideg időben a lehető legszükségesebb esetben fürdesse csak a kutyát. A túl gyakori fürdetéssel elvesznek azok az olajok, melyek gátolják a bőr kiszáradását. Ha mégis muszáj megfürdetnie, akkor mindenképp hidratáló samponnal tegye, és használjon hidratáló balzsamot is a szőrre.

két labrador meleg, feldíszített könyvtárban ül

  • A vazelin vagy más védőkrémek használatával a mancs megóvható a sólé és egyéb vegyszerek ártó hatásától. Ha a kutya tűri, akkor a kereskedelmi forgalomban kapható kutyacipők is jó szolgálatot tehetnek.
  • Ne felejtse el, hogy a hűtőfolyadék és a fagyálló veszélyes méreg a kutyák és macskák számára. A legkisebb kiömlött vagy az autó mellé folyt cseppet is takarítsa fel alaposan, és fontolja meg, hogy etilén-glikol helyett inkább propilén-glikolt használjon.
  • Az állatok több energiát igényelnek ahhoz, hogy télen melegen tartsák szervezetüket. Hideg időben egy kicsivel több étel biztosíthatja az ehhez szükséges plusz kalóriákat. Mindig legyen kedvencei előtt elegendő víz, hiszen a kellően hidratált szervezet biztosítja, hogy a bőr se száradjon ki extrém módon.
  • Az állatok számára is szükséges a meleg fekvőhely, távol a huzatos ajtónyílásoktól. Egy puha párna, egy meleg takaró nekik is jár!
  • Soha ne felejtse el: ha önnek túl hideg az időjárás, akkor az túl hideg a kutya, cica számára is. Soha ne hagyja őket kinn hideg időben! Megfázhatnak, összezavarodhatnak a nagy hidegben, ez pedig elveszéshez, de akár kihűléshez, elhulláshoz is vezethet. Hideg időben, a kocsiban se hagyja magára kedvencét. Ilyenkor ugyanis az autók egyfajta hűtőszekrényként funkcionálnak: tartják a hideget, az állat pedig könnyen megfagyhat.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n