Mi tegyünk, ha sózzák az utakat?

Beköszöntött az igazi tél, lesett az első hó. Aki útra kelt, az láthatta, hogy bizony sózzák az utakat. Igaz, hogy a jelenleg használatos útszóró só nátriummentes, környezetbarát, és megfelel a hatályos jogi szabályozásoknak, ám ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben jót tesz az állat mancsának. Mi nem érezzük, hogy csípne, marna, hiszen cipő vagy csimza van rajtunk, de a kutya érzékeny mancsai számára bizony nem éppen felemelő élmény a sőzott latyakban mászkálni.

Tehát a tél legalább annyira kemény időszak lehet a kutyamancsok számára, mint a nyár. A fagyos idő legalább annyira káros, mint amennyire a forró nyári aszfalt az. Érdemes tehát megelőző óvintézkedésekkel megelőzni az esetleges komolyabb sérüléseket és a fájdalmat.

gazdi a tenyerében tartja a kutya mancsát

Hogyan előzhetők meg a mancs sérülései?

A legnagyobb veszélyt a mancsok számára az utak, kocsi beállók jégmentesítésére használt só jelenti. Ha az állat tartósan érintkezik ezekkel a vegyi anyagokkal, az akár égési sérüléshez is vezethet. Figyelje kedvencét a séta során, és ha azt látja, sántikálni kezd, az fájdalomra utal. Ha csak lehetséges, kerüljék el azokat a helyeket, ahol vegyi anyagokkal vagy sóval végzik a jégmentesítést, menjenek inkább a hóban.

Ezek a szerek akkori is veszélyesek, ha az állat lenyeli. Márpedig a kutya nyalogatja fájó mancsát, sőt, ki sem kell vinni, mert akár a gazdi csizmáját is megnyalhatja, amikor hazaérkezésekor üdvözli. Megelőzheti ezt a problémát, ha a bejárati ajtó mellé helyez egy flakon meleg vizet és egy rongyot. Hazaérkezéskor törölje le vele csizmáját és mossa le a kutya mancsait is, mielőtt belépne a házba.

kutya mellső lábai, a ráfagyott hóval

Problémát jelenthetnek a lábujjak között megülő vízcseppek, hópelyhek, melyek ott jéggé fagynak. Különösen a hosszú szőrű kutyák gazdáinak kell erre ügyelniük. A legjobb megelőzés, ha a mancs szőrét lenyírja, az ujjak közét szintén.

Ha a kutya hosszú időt tölt a szabadban, a fagyás és a lehűlés veszélyének van kitéve. Elfagyhat a mancsa, a füle, a farka is. Nagyon hideg időben nem ajánlott, hogy a kutya órákat töltsön a szabadban, ne menjenek nagy sétákra és kirándulásokra. A több, rövidebb ideig tartó séta kíméletesebb.

A száraz téli hideg kiszáríthatja a bőrt, nem csak az emberekét, de a kutyáét is. A mancsok berepedezhetnek, ezért érdemes bekenni őket, megelőzendő az extrém esetben akár vérzéshez is vezető szárazságot. Amennyiben a lakás levegője a fűtéstől száraz, fontolja meg párologtató felszerelését.

Ajánlott cikkek