A bőr

Az állati test legkülső, a környezettel közvetlenül érintkező része a kültakaró, azaz a bőr. A bőr egészsége alapvető a szervezet működése számára. Sérülése esetén a felületén található számtalan kórokozó könnyen bekerülhet a testbe.

A bőr három részből áll, ezek a hám (legkülső réteg), az irha (középső réteg) és  a bőr alatti kötőszövet (legbelső réteg).

A hám feladata a test védelme a külső behatásokkal szemben, azaz véd a hideg és a meleg ellen, továbbá gondoskodik a nedvesség elpárologtatásáról. A hámrétegben lerakódott festékanyagok védik a szervezetet a túlzott fényhatásoktól.

A hám elszarusodott rétegei az úgynevezett szaruképletek, ezek a szőr és a köröm.

A szőr maga is több részből áll. Ezek a szőrtüsző, a szőrhagyma, a szőrtüszőmirigy. Ez utóbbinak köszönhető a szőrzet puhán és zsírosan tartása, azaz megóvása a kiszáradástól.

A szőrzetet alakja és elhelyeződése szerint csoportosítják. Eszerint megkülönböztetünk fedőszőrt, mely vastagabb és ritkább; aljszőrt, mely vékonyabb, göndör, sűrűn helyezkedő, valamint érző és tapintó szőrt is.

A bőr alatti kötőszövetben mirigyek találhatók, ezek izzadság- és verejtékmirigyek. Találhatók még itt helyenként zsírpárnák és bőrmozgató izmok is.

Az irha ad helyet az ereknek, érzőidegeknek, de itt vannak a szőrszemölcsök és a szőrmozgató izmok is.

Ajánlott cikkek