Gondoskodás a kiskutyáról

Nem lehet elégszer leírni, hogy élő állatot ajándékozni nem szabad, legalábbis nem alapos megfontolás és tervezés nélkül. Ám ha a család hosszas kutatómunka után megtalálta az ideális fajtát, kiválasztotta a tenyésztőt vagy a megfelelő kutyát a menhelyen, és úgy döntenek, hogy ezzel ajándékozzák meg egymást az ünnepen, akkor az más helyzet.

Kicsi gyerekek mellett ez a feladat nem kivitelezhető, hiszen egy kiskutya érkezése a családba hosszas és komoly felkészülést igényel, ami nem marad rejtve a gyerek szeme elől, ám nagyobb csemetékkel már meg lehet beszélni, mi következik. Ugyan a meglepetés elvész a történetből, de az öröm így sem lesz kisebb.

Tény, hogy ha kiskutya kerül a családba, ott az élet teljes mértékben megváltozik.

Egy kölyökkutyával nagyon sok munka van, de hihetetlenül sok örömet is visz a család életébe. Azonban akár első kutya, akár volt már korábban, a felkészülés a legfontosabb.

aranyos kölyök fekszik a fűben és kilóg a nyelve

A megfelelő kölyök kiválasztása

Sokan szeretnének kisállatot, cicát vagy kutyát társként a családba fogadni. Ugyan mindenkinek joga és lehetősége van erre, a jogainkkal élni lehet, de visszaélni nem.

A felelős, értelmes, felnőtt ember alapos megfontolás után dönt arról, hogy ő maga, személyisége, életformája alapján alkalmas-e a kutyatartásra.

Majd ha ezek megfontolása után felelős döntést hozott a kutyatartás mellett, el kell döntenie, melyik fajta kutya a legmegfelelőbb számára. Sajnos az esetek nagy részében nem a leginkább tetsző fajta lesz a legjobb, lehet, hogy csak a képzeletbeli dobogó második vagy harmadik fokán álló fajta a befutó.  Ám azért vagyunk felelős, felnőtt emberek, hogy jó és megalapozott döntéseket hozzunk, hiszen csak egy karakterében és minden egyéb tulajdonságában is hozzánk, az életformánkhoz, a stílusunkhoz illő kutya számára tudunk boldog életet biztosítani, ahogy csak egy ilyen kutya tud minket boldog, elégedett gazdivá tenni.

Először is vizsgálja meg életmódját, és gondolja át, mi az, amit a kutyában keres? Milyen legyen? Eleven, sokat mozgó, sportos, vagy inkább lusta, heverésző? Játékos vagy megfontolt? Együtt szeretne vele sportolni, túrázni, vagy inkább táskában vinné a vállán?. Fajtatiszta vagy keverék kutya legyen? Nagy vagy kicsi? Még több tényezőt is figyelembe kell venni, például a szőrápolási és testmozgási igényeket, a temperamentumot és a lehetséges egészségügyi problémákat. Mindezek után el kell döntenie, hol keresse új kiskutyáját. Egy állatmenhelyen, vagy egy felelős tenyésztőnél? A kutatás, az információgyűjtés és a türelem elengedhetetlen ebben a folyamatban, hiszen tudjuk, a kutya egy életre szóló társ!

Az otthon előkészítése

Sokkal könnyebb azt megelőzően átvizsgálni és a kölyök számára biztonságossá tenni a házat, mintsem hogy a kicsi láb alatt lenne és jelezne minden egyes mérgező növényt vagy veszélyes tárgyat. Úgyhogy rajta, ellenőrizze, mit kell eltávolítani vagy biztonságos helyre tenni!

Próbálja meg a kutya szemszögéből áttekinteni az otthont, azaz úgy, hogy ő mit láthat saját magásságából.

Ehhez bizony le kell hasalni a földre! Az elektromos vezetékeket, a potenciális mérgeető anyagokaz és a törhető tárgyakat el kell rejteni vagy pakolni. Ne feledje, hogy a kiskutya tud ugrani, mászni, rágni és kaparni is, ezért amit csak lehet, el kell zárni, legalábbis egy ideig.

Ha szükséges, szereljen fel babakapukat, hogy távol tartsa a kölyökkutyát a lakás bizonyos helyiségeitől, mint például a konyha (főleg a szemetes), a lépcső, a garázs, stb.

malamute kölyök kék-fehér pöttyös kutyaágyban fekszik

Mi legyen a neve?

A név kötelez. Igaz ez kutyáéknál is. Amikor kölyökkutya kerül a házhoz, a legelső feladat a nevelése, tanítása során, hogy megtanítsuk neki a nevét.  Ez lesz az alapja minden további gyakorlatnak. Célszerű olyan nevet választani, mely könnyen, egyszerűen, gyorsan kimondható. Lehetőleg ne hasonlítson a család valamely tagjának a nevére, mert komikus helyzeteket idézhet elő, amikor egy vasárnapi ebédnél kezét-lábát törve rohan egy-két családtag, lábuk alatt pedig a kutya – és mind azt hiszik, neki szóltak egy finom cupák ígéretével.

Emlékeznek a Horgász a pácban című filmre? Abban Louis de Funes úgy hívja a kutyáját magához, hogy „Gyere ide, Takarodj!”. Vicces, de vajon a való életben mennyire használható? Szóval az is fontos, hogy a kutya neve ne tűnjön túlságosan hasonlónak azokhoz a szavakhoz, amelyeket meg akar tanítani neki. Érdemes lehet esetleg olyan nevet adni a kutyának, ami leírja a személyiségét vagy a megjelenését.

A felszerelések

A kiskutyának bizony sok mindenre van szüksége, ezeket érdemes már érkezése előtt megvásárolni és a kiválasztott helyre tenni. Némelyik nélkülözhetetlen a kutya jólétéhez, míg mások nagyon hasznosak, eseteg a gazdi kényelmét szolgálják.

A legfontosabb felszerelési tárgyak közé tartozik a póráz és a nyakörv, az eledeles- és vizestálak, valamint a rágójátékok. Ezen kívül be kell szereznie egy kényelmes kutyaágyat, és lehetőleg egy szállítódobozt és/vagy mobilkennelt.

A felszerelési tárgyak némelyike egészen sokáig elkíséri a kiskutya nöekedését, de sokukat ki kell cserélni, ahogy nő. A nyakörvek egy bizonyos pontig állíthatók, a póráz erőssége is jó ideig bírja, de felnőtt korára már nagy eséllyel ezeket kinövi. A mobilkennelt és a szállítódoboxot meg lehet vásárolni nagyobb méretben is, és kényelmessé, biztonságosság tenni párnákkal, esetleg dobozokkal vagy más tárgyakkal, hogy megfelelő méretű legyen a kölyökkutya számára.

Az is fontos, hogy a leendő gazda megfelelően felkészüljön a kutyatartással kapcsolatos kiadásokra.

Hozzon létre egy költségvetést, és próbáljon meg ragaszkodni hozzá. Ügyeljen arra, hogy a költségvetésben hagyjon plusz pénzt a váratlan költségek, például soron kívüli állatorvosi kiadások fedezésére.

apró kölyökkutya horgolt takarón ül

A megfelelő kutyatáp

Amikor egy kezdő kutyagazdi besétál valamelyik szupermarket kisállat termékeinek sorára, garantáltan zavarba jön. Ennél már csak akkor rosszabb a helyzet, ha egy szakáruházba téved be, vagy egy bőséges kínálattal bíró webáruház oldalain kezd el böngészni. A reklámok sem könnyítik meg a helyzetét.

Ma már a sok-sok kiváló összetevő, újabb és újabb receptúra hihetetlenül bő választékot, az igényeknek leginkább megfelelő étrendek lehetőségét kínálja. Egyes gazdik szeretnek prémium tápokkal etetni, míg sokan úgy érzik, hogy a holisztikus/természetes étrend a legjobb, de a házi és nyers diéták is egyre népszerűbbek. Szóval a szomszéd kutyásokat megkérdezni és a válaszaik alapján dönteni sem egyszerű feladat.

De nem kell megijedni, annál is inkább, mivel a családba kerülő kölyök etetését a tenyésztő (vagy menhelyi befogadás esetén a menhely) tanácsai alapján kell folytatni.

Ez azt jelenti, hogy az első napokban a kiskutya ugyanazt a tápot kapja, amit megszokott, és ugyanolyan mennyiségben, valamint ütemezés szerint, ahogy azt megszokta.

Persze, lehet, hogy a gazdi változtatni szeretne a tápon. Előfordulhat, hogy kényelmetlen vagy megoldhatatlan számára a tenyésztő által ajánlott táp beszerzése, de megeshet, hogy túl drágának véli, vagy elvi okok miatt nem akar azzal etetni tovább. Ha így van, a tápváltáshoz kérje ki az állatorvos tanácsát, de az sem baj, ha konzultál a tenyésztővel is. A legfontosabb, hogy ügyeljen arra, a váltás lassan és fokozatosan történjen.

Az állatorvos

Az állatorvos kiválasztása a gazda-lét egyik legfontosabb döntése, melyet még a kölyökkutya családba érkezése előtt meg kell hozni. Érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, mielőtt meghozza a döntést, és kiválasztja a rendelőt, valamint az orvost. Minden kutyának jár a jó állatorvos és az igényes orvosi ellátás.

Az állatorvosok általában ugyanúgy specializálódnak, mint a humán orvosok. Van köztük, aki egzotikus állatokra, holisztikus kezelésekre, szemészetre, toxikológiára, aneszteziológiára, onkológiára, táplálékozás tudományra, sürgősségi ellátásra, fogászatra, stb. szakosodik. Érdemes beszélgetni a kutyás, macskás ismerősökkel, barátokkal, szomszédokkal, a kutyakozmetikussal, kutyaiskolai oktatóval, kit ajánlanak, melyik klinikára vagy állatorvosi rendelőbe menjenek. Amikor állatorvost keres, célszerűen olyan profit szeretne választani, aki nem csak szakmai tudásában, emberi hozzáállásában is megfelel önnek és kedvencének. Nem elég, ha a gazdának szimpatikus a doki, a cél az, hogy a kutya is elfogadja, megkedvelje. Ez már azért is nagyon fontos, mert egy kölyökkutya első hat hónapja során elég gyakran találkozik a dokival. Először is élete első pár hónapjában gyakran kap védőoltásokat, majd következik az ivartalanítása. Ezután ugyan ritkábban, a legideálisabb esetben csak az éves ellenőrzésekkor találkoznak, de az állatorvosa segíthet a lehetséges egészségügyi problémák korai felismerésében, és tanácsot adhat akár a különféle viselkedési problémák megoldásában, de az etetésben, sportban is..

Az oltások

A gazda elsődleges felelőssége kedvence egészségnek biztosítása. Az oltásokkal és a rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel sokat tehet ezért.

Minden kölyökkutyát meg kell mutatni az állatorvosnak, hogy az felmérhesse egészségi állapotát és meg tudja határozni a szükséges kezeléseket, oltási rendet. Ideálisan a kiskutya microchippel és a korának megfelelő alapoltásokkal ellátva, féregtelenítés után kerül új gazdájához. Ám ez nem jelenti azt, hogy már nincs is vele állatorvosi teendő. Ahhoz, hogy a kölyök fertőző betegségek ellen védett legyen, bizony még jó pár oltásra szüksége lesz. Emellett folytatni kell a féregtelenítést is, és bizony a bolhák, kullancsok ellen sem árt felvértezni. Emellett évente rendszeres oltásokra és kontroll vizsgálatokra is szükség lesz az állat egész életén át.

A kutyák születésükkor fejletlen immunrendszerrel jönnek a világra. A környezeti ártalmak, a korai fertőzések akár az életüket is veszélyeztethetik. A kölykök passzív immunitása 5-10%-ban az anyaméhen belül alakul ki, az ellenanyagok 90-95%-a pedig az anyatejjel jut az állatok szervezetébe.

Az anyai ellenanyag hatékony felszívódására csak nagyon rövid – a megszületés utáni 8 óra – időszak áll rendelkezésre, ezt követően jelentősen csökken az ellenanyagok szervezetbe történő bejutásának lehetősége. 72 óra elteltével már egyáltalán nincs mód az anyai ellenanyagok beépítésére a kölyök szervezetébe.

A fent említett anyai ellenanyagok kb. 12 hetes korra bomlanak le a kölyök szervezetében, ezért lényeges, hogy az immunvédekezést mesterségesen is megerősítsük. Az aktív immunitást védőoltásokkal tudjuk kialakítani. A megfelelő időben történő vakcinázás, valamint a rendszeresen ismétlődő, emlékeztető oltások teszik lehetővé, hogy az immunrendszer időben felismerje az egyes kórokozókat és ellenük válaszreakciót kezdeményezzen.

Bár hazánkban csak a veszettség elleni védőoltás kötelező – közegészségügyi szempontok miatt – ez egyáltalán nem nyújt védettséget egyéb fertőző betegségek ellen, amelyek a kölyök- és felnőtt kutyák egészségét veszélyeztetik, sőt egyes esetekben akár az életüket is kiolthatják. Éppen ezért a kölyökkutya alapimmunizálása elengedhetetlen fontosságú.

pici kölyök oldalán fekve alszik

A szobatisztaságra nevelés

Egy kölyökkutya általában nem szobatiszta, amikor új otthonába kerül, erre a gazdának kell megtanítania. Amíg el nem sajátítja ezt a tudást, addig tócsák és aknák keresztezik utunkat, amit el és fel kell takarítani. Tehát a szobatisztaságra nevelés minden szempontból időigényes feladat és türelmet igényel.

Mivel a kölykök általában 12 hetes korukig nem tudják szabályozni a hólyagukat és a beleiket, ha ennél fiatalabb korban viszi haza a kiskutyát, még több türelemre lesz szüksége. Egy mobilkennel és néhány, jó nedvszívó képességű kutyapelenka nagy segítség lehet a szobatisztaságra során.

Bizony, amikor éppen a szobatisztaságot tanítja a kutyának kicsit felborul a napirend. Ez idő alatt vagy önnek vagy valaki másnak, akiben bízik, állandóan a kutya mellett kell lennie, hogy időben felkapja a kölyköt és kivigye, amikor „esemény” készülődik. Később, ahogy idősebb lesz a kiskutya, már képes lesz 3-4 órát kibírni ürítés nélkül.

  1. Vigye ki ébredés után.
  2. Vigye ki reggeli után.
  3. Vigye ki déltájban, a második etetés után.
  4. Vigye ki délután négy körül.
  5. Vigye ki vacsora után.
  6. Vigye ki lefekvés előtt.

A nevelés és a szocializáció

A nevelés és kiképzés hosszú távú és szoros kapcsolatot épít ki a kutya és gazdája között. Egy jól nevelt kutya sokkal aktívabb és kellemesebb családtag. Egy megfelelően szocializált ebbel könnyebb a nyaralás, a parkbéli séta vagy akár egy látogatás a barátoknál, családtagoknál. A kutya falkaállat, és egy falkának mindig van vezetője. Egyszerűen el kell sajátítani a falkavezér szerepet. Ennek kulcsa a kommunikáció.

A szocializáció a kutya temperamentumát építi. Egy nyugodt, higgadt kutya sokkal kevésbé valószínű, hogy agresszív lesz, vagy félni fog, sokkal kevesebb viselkedési problémával kell majd megküzdenie. Az a kutya, amely több különféle helyzettel, kutyával, állatokkal, különdféle emberekkel és tárggyal ismerkedik meg, sokkal könnyebben nevelhető.  Amennyiben ez nem történik meg, úgy az eb félni fog az ismeretlen dolgoktól és minden változástól, ami a megszokott napirendjét éri.Mielőtt a szocializációt megkezdené, a kutyának át kell esnie az alapvető immunizáláson, azaz meg kell kapnia minden szükséges oltást.

A megfelelően szocializált kutya nevelése sokkal könnyebb feladat, gyorsabban és hatékonyabban taníthatóak meg neki az alapvető parancsszavak, melyek szükségesek a biztonságos és nyugodt élethez, Az a kutya, amelyikkel foglalkoznak, amelyik megkapja a szükséges nevelést, jól képzett, jól nevelt lesz, de az alapvető engedelmességi oktatásnak sok egyéb előnye is van. Többek között erősíti a kutya és gazdája között a kapcsolatot, segít a gazdinak kutyája megértésében, de az eb számára is könnyebb az emberi viselkedés és kommunikáció értelmezése. A nevelés által könnyebb megszabni a határokat, megkönnyíti a félreértések elkerülését, nem mellesleg pedig komoly szerepe van az olyan viselkedési problémák megelőzésében, mint az ásás vagy a felugrálás. A megfelelő módszerrel végrehajtott tanítás és nevelés erősíti mind a kutya, mind a gazda bizalmát társában.

Ajánlott cikkek