A kölyökkutya etetése

Amikor egy kezdő kutyagazdi besétál valamelyik szupermarket kisállat termékeinek sorára, garantáltan zavarba jön. Ennél már csak akkor rosszabb a helyzet, ha egy szakáruházba téved be, vagy egy bőséges kínálattal bíró webáruház oldalain kezd el böngészni. A reklámok sem könnyítik meg a helyzetét.

De mikor változott meg ennyire a világ? Hiszen egykoron a kutyák etetése nem volt túl bonyolult feladat, és bizony, a kevés lehetőség közül könnyebb volt a választás. Ma már a sok-sok kiváló összetevő, újabb és újabb receptúra hihetetlenül bő választékot, az igényeknek leginkább megfelelő étrendek lehetőségét kínálja.

A lecke fel van adva. Mivel etessük a család új tagját?

Alapvető, hogy a családba kerülő kölyök etetését a tenyésztő (vagy menhelyi befogadás esetén a menhely) tanácsai alapján kell folytatni. Ez azt jelenti, hogy az első napokban a kiskutya ugyanazt a tápot kapja, amit megszokott, és ugyanolyan mennyiségben, valamint ütemezés szerint, ahogy azt megszokta.

Annak, hogy a gazdi változtatni szeretne a tápon, sok oka lehet. Előfordulhat, hogy kényelmetlen vagy megoldhatatlan számára a tenyésztő által ajánlott táp beszerzése, de megeshet, hogy túl drágának véli, vagy elvi okok miatt nem akar azzal etetni tovább. A tápváltáshoz kérje ki az állatorvos tanácsát, az sem baj, ha konzultál a tenyésztővel is, és ügyel arra, hogy a váltás lassan és fokozatosan történjen.

kis terrier kutya a tálkája felett

A kölyökkutya etetése az első évben

  • 6–12 hetes kor: A növekvő kölyköt kizárólag kölyöktáppal szabad etetni, melynek összetétele tökéletesen illeszkedik a gyorsan fejlődő szervezet tápanyag igényeihez. Nem szabad pusztán spórolásból felnőtt kutyáknak való táppal etetni, mert ezzel megfosztja a kiskutyát temérdek, számára elengedhetetlenül fontos tápanyagtól. Ebben a korban napi négyszeri etetés ajánlott, nagytestű fajták esetében a nedvesített száraztápot vagy konzerv eledelt 9-10, kistestűek esetében 1-13 hetes korig kínáljuk.
  • 3–6 hónapos kor: A harmadik hónapos kor elérése után a napi etetések számát négyről háromra lehet csökkenteni, és már nem feltétlenül kell nedvesíteni a száraz eledelt sem. A 12. hétre a kölyök már elveszíti jellegzetes, gömbölyded, cuki babapocakját. Ha ez még nem történik meg a 12. hétre, nyugodtan folytassa a napi négyszeri etetést, és csak akkor váltson, amikor testalkata láthatóan változni kezd.
  • 6–12 hónapos kor: Amint a kiskutya eléri a féléves kort, az etetések számát kettőre lehet csökkenteni. Sokan már ebben a korban ivartalaníttatják kedvencüket. Ivartalanítás után némileg csökken az állat energiaigénye, úgyhogy fokozatosan áttérhet a tápanyagokban igen gazdag kölyöktápról a felnőtt tápra. Kistestű fajtáknál ez ideálisan 7-9, nagytestűeknél 12-14 hónapos kor körül esedékes, de az óriás ebeket akár két éves kiorig is lehet kölyöktáppal etetni. Ne feledje: jobb az óvatosság, azaz inkább kicsit tovább etesse ölyöktáppal, mintsem túl korán váltson.
  • 1 éves kor után: Ideálisan a kutya napi kétszeri etetése a megfelelő, azaz a napi ételadagot két részre elosztva, reggel és este kapja meg a kutya.

Mennyi ételt kapjon a kölyök?

Van egy örökérvényű mondás a kutyatáplásában: A kutyát figyeld, ne a tálját. Azaz nem az elfogyasztott, vagy éppen a tálban maradó étel határozza meg a táp ideális mennyiségét, hanem a kutya kondíciója, azaz testi, fizikai állapota. A napi táplálék mennyisége függ tehát a kiskutya testtípusától, anyagcseréjétől, és ez bizony minden egyes kutyánál más és más. Ebből következik tehát, hogy nincs általános szabály arra vonatkozóan, mennyi tápot kell tálalni étkezésenként.

francia bulldog kölyök csontot rágcsál

Persze a tápok csomagolásán van iránymutató mennyiség, korra és méretre lebontva, ez segítség lehet a kezdeti időszak mennyiségének kiszámításában. Ezután a gazda feladata, hogy árgus szemmel figyelje a kölyköt, hogyan fejlődődik, és bizony figyelnie kell végtermékét is. Ezen megfigyelések segítenek a pontos mennyiség kialakításában, persze ebben akár az állatorvosa is segítségére lehet.

Ha azt tapasztalja, hogy a kölyök kihagy egy-egy étkezést, de egyébként jó étvággyal eszik, ne aggódjon. Ez azt jelenti, hogy lassan készen áll az etetési szám csökkentésére, vagy szimplán túl sokat kapott egy-egy adagban, és érdemes a mennyiséget csökkenteni kissé.

Ne feledje el, hogy ha a nevelésben (akár a dobozhoz szoktatás, akár a szobatisztaságra nevelés során) jutalomfalatot használ, annak mennyiségét bizony bele kell számítani a napi adagba.

Milyen gyakran etessük a kölyköt?

Akárcsak a kisbabák, a kölyökkutyák is napi többszöri, kisebb mennyiségű táplálást igényelnek. Ennek oka egyszerű: nem csak ők kicsik, de a gyomruk, emésztőrendszerük is, mely még nem elég fejlett egyszeri, nagy mennyiségű táplálék megemésztésére. Pontosan ezért (és a megfelelő tápanyag bevitel miatt)  is szükséges a speciális kölyöktáp etetése.

A legtöbb kiskutya (de persze nem az összes) viszonylag hamar megeszi a kiadagolt tápmennyiséget. Ha nem szeretné, hogy a kutya válogatós legyen, akkor mindig ugyanazt a mennyiséget kínálja neki, és soha ne hagyja 10-20 percnél tovább előtte az eledelt.

fekete kölyök fején piros tállal, előtte kutyacsont

Tényleg minél drágább, annál jobb a táp?

A prémium, sziper prémium kutyatápok tápanyag tartalma sokkal jobb, emiatt ezekből jóval kevesebbet kell etetni a kutyával ahhoz, hogy ugyanazt az eredményt érje el a kölyök a fejlődésében. Nem mellékes az sem, hogy ezeknek a tápoknak az összetevői profilja megbízható, míg az olcsó tápok esetében ez akár csomagonként is eltérő lehet.

A legnevesebb tápgyártó cégek komoly összegeket költenek kutatásokra és fejlesztésekre, folyamatosan jobb és jobb tápokat gyártanak, hogy lépést tudjanak tartani a versenytársakkal. Tehát mindez azt jelenti, hogy a prémium vagy szuper prémium tápok etetése ár-érték arányban megéri, hiszen kisebb adagokkal tud maximális hatékonyságot elérni.

Száraz, nedves vagy mindkettő?

A legtöbb vezető tápgyártó kínálatában találhatók speciális formulájú tápok, külön kölyköknek, felnőtt kutyáknak, időseknek, beteg ebeknek, de bizony még fajtaspecifikus tápokat is találunk. Emellett léteznek száraztápok és konzerv eledelek.

  • A konzerv eledel etetése jóval drágább, bár tény, hogy a kutyák általában jobban szeretik.  Ne dőljön be a „színtiszta hús” feliratú konzerveknek, és ne felejtse el, hogy a kutyának kiegyensúlyozott táplálásra van szüksége, ami bizony nem csak húsból áll. A konzervek tárolása némileg nehézkesebb, és nem szabad elfelejteni, hogy a szavatossági idejük is rövidebb.
  • A száraztáp gazdaságosabb etetést tesz lehetővé. A legjobb tápgyártók teljesértékű, kiegyensúlyozott táplálásra alkalmas, akár a kutya egész életét végigkísérő tápcsaládokat kínálnak, minden méretű, korú és fizikai állapotú kutya számára. A száraztápok tárolása praktikusabban megoldható, szavatossági idejük jóval hosszabb, bár tény, hogy a gazdaságosabb, nagyobb kiszerelésű csomagok több helyet igényelnek. Egyes gazdák és tenyésztők szerint a száraztápok etetése hozzájárul a szájhigiénia megőrzéséhez is, sőt, sőt, léteznek kifejezetten a fogak tisztán tartását célzó falatok is. A száraztáp vízzel, levessel vagy akár konzerv eledellel puhítható a könnyeb fogyaszthatóság érdekében, és bár ez szükségtelen, de akár ezzel ízesíhető is a táp.

Kis kutya, nagy kutya

A kis-, közepes- és nagytestű kutyák táplálék- és tápanyagigénye eltérő, és különösen igaz ez kölyökkorban. A kistestű kutyák sokkal gyorsabb ütemben fejlődnek, mint nagytestű társaik, általában már 9 hónapos korukra elérik felnőttkori méretüket. Ezzel szemben egy nagy- vagy óriástestű eb csak 15-24 hónapos kora között tekinthető kifejlettnek. Mindez természetesen meghatározza azt, hogyan, milyen módon és mivel kell táplálni a kutyát.

száraz kutyatáp mérlegen

Jegyezze fel az adatokat

Ahogy az édesanyák jegyezni szokták kisbabájuk fejlődését, növekedését, úgy a kiskutyák esetében is fontos lehet ezeket az adatokat rögzíteni. Nagy segítséget jelenthet a fejlődését követő diagram a táplálás meghatározásában, de probléma esetén az állatorvos számára is irányadó lehet.

  • Érdemes hetente megmérni a kölyökkutya súlyát, rögzíteni a mért adatot és összehasonlítani a fajtájára jellemző fejlődési adatokkal. Ennek megfelelően a táplálék adagjai beálílthatók a megfelelő fejlődési ütem elérése érdekében.
  • Nem bonyolult feladat a kutya mérése, még akkor sem, ha nagyon eleven. Egyszerűen mérje le saját testsúlyát, majd vegye ölbe a kutyát, és álljanak együtt a mérlegre. A két mérés közti különbség megadja a kiskutya testsúlyát.
  • Sose aggódjon a kisebb eltérések miatt. Nincs két egyforma kutya, a fajtára vonatkozó adatok csak iránymutatóak. Ha nem pont annyit nyom a kutya, amennyi a „nagykönyvben” meg van írva, még nem jelenti azt, hogy baj van, főleg nem akkor, ha egyébként a fejlődés üteme megfelelő, az eb boldog és egészséges állat benyomását kelti.
  • A duci kölyök lehet, hogy cuki, de a túlsúly minden életkorban egészségtelen. Fiatal kutyák esetében például komoly ortopédiai betegségek forrása lehet, hiszen a fejlődésben levő ízületeket és csontokat komoly plusz terhelés éri. Emellett az elhízás cukorbetegséghez, szívproblémákhoz is vezethet, szóval ne kockáztasson.

Kunyerál a kutya!

A legtöbb gazdi elgondolkodik, amikor a kölyök elkezd kunyerálni a konyhaasztalnál. Adjunk neki, vagy inkább ne?

Nos, egyetlen falatka sült krumpli után biztos jön a következő, és a követelőző, könyörgő nyüszítés is egyre erőszakosabb lesz. A végeredmény pedig egy erőszakos, elhízott kutya, amelyik lassan kiszorítja az ebédlő asztalától a családot. Nem mellékesen a rendszeresen adott ételmaradék, nasi komoly táplálkozási zavarokat okozhat a kutyánál, a szervezet tápanyag egyensúlya felborul, és bizony temérdek humán étel okozhat náluk bélrendszeri zavarokat.

Persze a kutya nem hülye, pontosan tudja, hogy évezredek során kifejlesztett, az ember manipulálására szolgáló eszköztára részeként a könyörgő szemek és az esdeklő nyüszögés igen hatásos lehet.

Az idők során hozzászoktak, minél szánnivalóbbnak tűnnek, annál több falat potyog az asztal alá. Bár napjaink kutyái jól tápláltak, és nincs szükségük a koldulással való élelemszerzésre, azért a manipulációs eszközök még mindig jól működnek, hiszen alacsony kockázatú, de igen hatékony vadászati technikának minősülnek.

Azért ne dőljön be a trükköknek. Sem érzelmi válság, sem éhezés nem áll a könyörgés hátterében, és nem is a gazdi szeretetét teszteli a kutya. Nevezhetik a próbálkozást a szakértők akár csalásnak, trükközésnek, akár evolúciós túlélési stratégiának, a kunyerálás kielégítése rossz szokások rögzüléséhez és bizony túletetéshez, a kiegyensúlyozott táplálkozás felborulásához vezet.

Etetési tippek kölyökkutyákhoz

  • Ha hazaérve a munkából azonnal megeteti a kiskutyát, az segít a szeparációs szorongás kialakulásában. Inkább játsszon vele egy kicsit, mintsem azonnal megetesse.
  • Csak akkor etessen speciális gyógytáppal, ha annak egészségügyi indoka van, és ez esetben is csak állatorvosi javaslatra tegye.
  • Egyes vitamin- vagy ásványianyag-kiegészítők, ha helytelenül használják őket (például extra kalciumot adnak egy nagytestű kutyának, amelyik egyébként kiegyensúlyozott táplálékon él), többet ártanak, mint használnak.
  • Mielőtt jelentősen megváltoztatná a kutya étrendjét, konzultáljon állatorvosával és lehetőség szerint a tenyésztővel. Miután kiválasztotta a megfelelő tápot, ragaszkodjon ahhoz. A hirtelen tápváltás emésztési problémákat okozhat.
  • Jutalomfalatként használjon apróra vágott sárgarépát vagy almát. Ezek a kutya számára ízletes, egészséges és alacsony kalóriatartalmú ételek, melyek jól beilleszthetők a napi étrendbe.
  • Ne feledkezzen meg a friss ivóvízről! ennek mindig a kutya rendelkezésére kell állnia, és legalább naponta egyszer cserélni kell.

kunyeráló kutya

Tápváltás

Akár ha más kölyöktápot szeretne etetni, akár – elérve a megfelelő kort – felnőtt tápra akarja átállítani kedvencét, fontos, hogy ez fokozatosan történjen. A hirtelen tápváltás emésztési zavarokat okozhat, ez kölyökkorban akár súlyos következményekkel is járhat.

A legjobb megoldás az, ha először csak pár szemet tesz az új tápból a régihez keverve, majd figyeli a kutya reakcióit. Amennyiben nem jelentkeznek emésztési problémák, allergiás reakciók, akkor fokozatosan, napról napra kicsivel növelheti az új táp mennyiségét, és ezzel párhuzamosan csökkentheti a régit.

Jó tanácsok

Ki etesse a kutyát?

Fontos, hogy a családtagok közül mindenki tisztában legyen a kutya etetésének alapszabályaival, és ezeket be is tartsák, akkor is, ha csak egyetlen személy van kijelölve az állat etetésére. Bármikor történhet olyan esemény, hogy ezt a feladatot másnak kell átvállalnia, márpedig akkor biztonságosan és helyesen kell megoldania.

Csontot a kutyának?

Ha biztosra akar menni, akkor mindig úgy dobja ki a csontokat, hogy a kutya ne férjen hozzá, sőt, séta közben pedig ügyeljen arra, nehogy felszedjen vagy kikukázzon egyet az eb.

A szilánkosan törő csontok (csirke, tyúk, kakas, vízi szárnyasok bizonyos részei) akár végzetesek is lehetnek a kutya számára.

A nyelőcsőbe, a bélbe fúródva ezek a csontok vérzéseket okoznak, extrém esetben akár át is fúrhatják a bélfalat. A túl sok csontevés bélsárpangást okoz, a sertéscsontot pedig kifejezetten tilos nyersen tálalni az Aujeszky-betegség miatt. Sokkal praktikusabb a kereskedelemben kapható rágcsákat kínálni a kutyának. A csomózott csontrágókák, fogtisztító falatok, tabletták, ropik és a marhabőrből készült, füstös ízű rágójátékok könnyen emészthetők a kutya számára, ráadásul semmiféle problémát nem okoznak az emésztésben.

Ajánlott cikkek