Amit az oltásokról tudni kell....

A felelős gazda egyik feladata, hogy kedvenceit rendszeresen ellenőriztesse az állatorvossal, és beadassa neki a szükséges védőoltásokat, hiszen tudja, hogy a megelőzés mindig hatékonyabb, kíméletesebb, és nem utolsó sorban költségkímélőbb, mint az esetleges betegségek kezelése. Az oltások segítenek a súlyos, életveszélyes betegségek megelőzésében. Ezáltal az oltás a legegyszerűbb módja, hogy kedvence hosszú, egészséges életét biztosítsa.

Nem csak különféle oltások léteznek a különféle betegségekre, de vannak olyan kombinált oltások is, melyek egyszerre több betegség ellen is védelmet nyújtanak. Ezek használata lehetővé teszi, hogy kedvencét ne kelljen sok alkalommal elvinnie az állatorvoshoz, és kitennie a szúrás okozta esetleges stressznek.

Természetesen a védőoltásnak is vannak kockázatai, de ezek ritkák. Azonban az oltással járó előnyök megfizethetetlenek, hiszen általuk az állat egy esetleges betegséggel járó kínlódástól, szenvedéstől kímélhető meg. Az oltási rend meghatározása az állatorvos feladata, aki a lakóhelyen előforduló betegségek, az állat életmódja, a család szokásai, és egyéb körülmények figyelembe vételével dönt a kötelező, a szükséges és az ajánlott oltások, és azok beadásának rendjéről.

Mik azok a vakcinák?

A vakcinák segítenek a szervezet immunrendszerének felkészülni a betegséget okozó organizmusok elleni harcra. Olyan antigéneket tartalmazó készítmények, melyek nagyjából ugyanolyanok, mint maguk a betegséget okozó organizmusok, csak éppen sokkal gyengébb változatban, így nem okoznak megbetegedést. A szervezetbe kerülve azonban gyengéd módon stimulálják az immunrendszert. Így ha az állat a betegséggel találkozik, immunrendszere már felkészült, a vakcina kiváltotta hatásnak köszönhetően, így nem csak felismeri a betegséget, de képes lesz legyőzni azt, vagy legalábbis minimálisra csökkenteni annak súlyosságát.

injekciós tű és oltóanyag kézben

A vakcinák tehát igen fontosak kedvenceink egészsége szempontjából. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden egyes állatot minden egyes betegség ellen be kell oltani. Érdemes az állatorvossal megbeszélni, hogy milyen oltási rend a legideálisabb kedvenceink számára. Az orvos az állat korának, egészségi állapotának, környezetének, utazási szokásainknak és életmódunknak figyelembe vételével határozza meg, mely oltások beadatása lehet szükséges, és mi az, ami csak ajánlott.

Vannak olyan, nem kötelező, de erősen ajánlott vakcinák, melyek beadatása minden felelős gazda kötelessége, leginkább a betegség súlyossága miatt. Ez kutyák esetében a parvovirus, a szopornyica és a hepatitis elleni védőoltás, természetesen a kötelező veszettség elleni oltás mellett. Macskák esetében bár nem kötelező a veszettség elleni védelem, de kijáró cicák számára ajánlott, akár a panleukopenia, a macska calicivírus, a macska herpeszvírus elleni védőoltás. A további védelem, akárcsak a kutyák esetében, sok egyéb körülménytől függően válhat szükségessé.

Az oltások időzítése és az emlékeztető oltások gyakorisága

Mindezek meghatározására az állatorvos a leginkább avatott személy. Ő az állat életkorának, egészségügyi státuszának, a környezeti és életmódbeli körülmények figyelembe vételével dönt a szükséges oltásokról.

Általánosságban a következők mondhatók el a fenti kérdéssel kapcsolatban.

Amennyiben az anyaállat immunrendszere egészséges, akkor a kölyök az anyatejjel antitesteket szív magába, melyek megvédik a betegségektől, amíg szopik. Ezután hat-nyolc hetes kor környékén el kell kezdeni vakcinákkal történő immunizálását. Az állatorvos meghatározása szerint, de legalább három oltásban részesül a kölyök, melyeket 2-4 hetes intervallumokban kap meg. Ideálisan az utolsó védőoltást 16 hetesen kapja. Kölyökmacskák és kiskutyák esetében nagyjából ugyanaz a menetrend zajlik az oltások terén.

Felnőtt állatoknál évente-kétévente ajánlott az emlékeztető oltások beadatása. Ezek gyakorisága a védőoltás hatóidejétől függ, az ismétlés szükségességét az állatorvos jelzi.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kötelező, veszettség elleni védőoltást évente ismételni kell. Ennek elmulasztása szabálysértés.

Az oltásokkal kapcsolatos veszélyek

A védőoltások finoman stimulálják az immunrendszert, így „teremtve” védelmet a betegségek ellen. A stimuláció kiválthat gyenge tünteteket, melyek hasonlatosak lehetnek akár a betegség tüneteihez is, vagy jelentkezhet enyhe fájdalom a szúrás helyén, láz, allergiás reakció is.

kutyának oltást adnak be

Vannak sokkal ritkábban előforduló mellékhatások is, például az immunrendszert megtámadó betegségek. Ezzel együtt elmondható, hogy a védőoltások számtalan életet mentettek és mentenek meg, emiatt pedig a súlyos, fertőző betegségek elleni harcban fontos szerepet játszanak. Az esetek túlnyomó részében a kockázatok és a mellékhatások sokkal kisebb veszélyt jelentenek, mint maga a betegség, ami ellen véd. Minden esetre az oltás beadatása előtt egyeztesse az orvossal a kedvence egészségügyi státuszára vonatkozó információkat.

A legtöbb macska és kutya semmilyen tünetet nem produkál az oltás beadatása után, vagy csak igen gyenge és gyors lefolyású tünetek észlelhetők:

  • Láz
  • Lassuló reakciók
  • Étvágycsökkenés
  • Arc duzzanata, csalánkiütések
  • Hányás
  • Hasmenés
  • Fájdalom, duzzanat, bőrpír, hegesedés vagy szőrhullás az oltás beadásának helyén
  • Sántaság
  • Görcsös állapot, görcsroham
  • Nehézlégzés

Érdemes úgy időzíteni az oltás beadását, hogy utána ügyelni tudjon kedvencére, így ha szükséges, és jelentkezik bármilyen tünet, azonnal tudja hívni az állatorvost.

Ajánlott cikkek