Calicivírus

A macskák calicivírusa a felső légúti megbetegedések, szájüregi fekélyek és ízületi gyulladás egyik leggyakoribb oka. A vírus nyállal vagy belégzéssel terjed, egyik cicáról a másikra. A felső légúti megbetegedések esetében a gyógyulási esélyek jók.

Ennek ellenére virulensebb törzsek esetében a halálozási arány akár a 60 %-ot is elérheti. Az egyetlen hatásos kezelés a támogató terápia. Maga a betegség leggyakrabban kölyökmacskáknál, menhelyeken vagy olyan családokban fordul elő, ahol több cica él együtt.

A felső légúti tüneteket a vírus és baktériumok együttesen okozzák, a tünetei a szemek és az orr váladékozása, tüsszögés, láz, az orrjáratok gyulladása, a száj és a nyelv fekélyesedése. Másodlagos tünetként jelentkezhet kiszáradás, étvágytalanság, súlyvesztés, tüdőgyulladás és ízületi gyulladás.

Mindenképp szükséges az állatorvosi ellátás, de ha nem súlyos a macska állapota, a kezelés otthon is elvégezhető az orvos útmutatása alapján.

Amennyiben étvágycsökkenés és letargia jelentkezik, esetleg az állat nehezen lélegzik, azonnali orvosi beavatkozás szükséges. A beteg macskát el kell különíteni a többitől. A beteg cica táplálása puha, de ízletes és erős aromájú étellel történjen, így ösztönözve az állatot az evésre. Párologtató használatával segíteni tud az állatnak, hiszen a légutak könnyebben tisztulnak.

Súlyos esetben az orvos infúzióval, vénás kezeléssel előzi meg a kiszáradást. Bár az antibiotikumok vírusfertőzés ellen hatástalanok, szükség lehet adagolásukra a szövődmények megelőzése céljából. A szájüregi fekélyek miatt az orvos fájdalomcsillapítót adhat, hiszen a fájdalom gátolja az állatot az evésben.

Mivel a betegség ellen létezik védőoltás, érdemes az orvos által meghatározott időben a cicát beoltatni.

Ajánlott cikkek