Játékterápia

A játék igazán klassz módja annak, hogy a cica természetes és ösztönös agresszióját, követési képességét, a zsákmány kifigyelését és elkapását szabályozott formában gyakorolhassa. Nem mellesleg a közös játék nagyszerű eszköz az állat és gazdája közötti kötődés erősítésére, és megtanítja az állatnak, hogyan játsszon az ember számára is elfogadható módon.

Lehet, hogy a macskát sikerült kiemelni a dzsungelből, de a dzsungel törvényeit a macskából kiirtani nem lehet. Minden apró házi cicában ott él egy igazi, nagy tigris.

Egy magányos ragadozó, melynek szüksége van arra, hogy vadászati képességeit rendszeresen gyakorolja. Korlátozhatjuk a kis tigris mozgását négy fal közé, elláthatjuk a legfinomabb, minden igényt kielégítő macska eledelekkel, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül alapvető szükségleteit, melyek alapján a természet megalkotta őt. Ez pedig nem más, mint a vadászat. Szerencsére manapság már nem feltétlenül szükséges, hogy a vadászat alanya, azaz a zsákmány élő legyen, ám igen lényeges, hogy mozogjon.

Sok gazdit, általában a kezdő hazdákat megrémíti, hogy a macska játéka kifejezetten agresszív, ugyanis ők igen intenzíven játszanak. Lassú mozgással cserkészik be zsákmányukat, nesztelenül emelgetve lábaikat, majd meglepő gyorsasággal csapnak le, és bizony sokszor a játékban résztvevő családtag is áldozati sebeket szerez. Ennek egyetlen oka az, hogy a gazda akaratlanul is azt tanította a cicának, hogy ő nem más, mint egy négylábú, doromboló terrorista, akinek megengedett, hogy a gazda kezével vagy lábával játssszon. Megoldás persze mindig van: a macskát meg kell tanítani arra, hogy játékols vadász-energiáját valamilyen játékon élje ki.

Persze a legjobb megoldás, ha van még egy cica, lehetőleg azonos nemű, és nagyjából hasonló korú, aki csodás játszótárs lehet. Persze ebben az esetben már két éhes száj nyávog a vacsoráért, dupla annyi takarítást igényel az alom, de a sérülések veszélye, és az otthon lerombolásának kockázata nagy mértékben csökken, vagy meg is szűnik. Ám ha nincs mód játszótársra, az egyke cicának szüksége van a szabályozott és kontrollált közös játékra.

Érdemes napi 2-3, rövid ideig tartó játékidőt beiktatni, lehetőleg olyankorra, amikor a cica általában a legféktelenebb időszakát éli. A macskák szeretik, ha rend van az életükben, így a napirendjük is fontos a számukra.

Éppen ezért érdemes a játékidőt betartani. attól függően, hogy mennyire mozgékony a cica, egy-egy játékidő 10-20 percig tartson. Minden macska karaktere más, eltérő mennyiségű és intenzitású játékot, illetve utána pihenést igényelnek. A maximális intenzitással kivitelezett játék hatására a cica garantáltan elfárad, kidől és alszik egy nagyot. A macskák ugyanis világbajnok alvásban is.

Amikor játszanak, a játékot mozgassa úgy, mintha az egy zsákmányállat lenne, imitálja annak mozgását. Soha nem hajítsa a játékot a cica orra elé vagy arcába! Növelje az állat bizalmát ön iránt azzal, hogy mindig megdicséri, ha sikeresen elkapta a zsákmányt. A játékidő végzetével soha ne hagyja elöl a kedvelt játékot, mert a macska megunja. A játék legyen a számára valami nagyon várt, élvezetes, a gazdához kapcsolódó élmény.

Ahogy a kiscica nő, a kandúrok és nőstények játékmintái megváltoznak. A kandúrok változatlanul keményen, durvábban és hirtelen módon játszanak, mely a nőstény számára nem mindig elfogadható. Ilyenkor a lány macska sziszeg, fúj, azaz jelzi, hogy ideje kicsit visszavenni, lelassítani, és tőle távolodva folytatni a játékot.

Mi a teendő akkor, ha az aprócska szörny változatlanul a gazdát támadja, a kezét vagy lábát tekinti zsákmánynak a játék során?

Nos, a játékos támadásra a reakció általában nem a felszisszenés vagy morgás. A természetes és ösztönös reakció, még ha játékosan is, az elkapás és az ütés. Pedig ez hiba!

A fizikai büntetés félelmet válthat ki a cicából, vagy éppen ellenkezőleg, még agresszívabbá válik, amikor azt gondolja, bántani fogják. Márpedig ha a macska félni kezd a gazdájától, akkor sokkal nagyobb problémával szembesül, ez pedig a védekező agresszió.

Amikor támadás várható, egyszerűen spriccelje le egy virágspreccelőből vagy vízipisztolyból. Az is jó megoldás, ha egy üres konzervdobozt megtölt aprópénzzel, és alaposan megrázza. Ezzel elriaszthatja a macskát a tervezett támadástól, feltéve, hogy abban a pillantban tudja kivitelezni, amikor a támadás történik. Az időzítés a legfontosabb. Ha ugyanis akár egy vagy két másodperccel később cselekszik, már nagy az esély arra, hogy a macska nem tudja a reakciót összekapcsolni a támadással, sokkal inkább elkezd félni öntől.

cica fiókban elbújva les

Az is jó megoldás lehet, ha keze ügyében tart valamilyen puha játékot, amit támadáskor a macskának ad, hogy azon élje ki agresszióját. A legjobb figyelemelterelő eszköz az, ami mindig kéznél van! Miután kiadja vele a hangot, élesen mondja, hogy „nem!”. A hangja mindenképp legyen határozott, hogy a cica érzékelje, valamit nem jól csinált. Ezután legalább tíz percen át ügyet se vegyen a macskáról. Egyáltalán ne fordítson rá figyelmet. Ne szidja össze, ne vegye fel és vigye át másik helyiségbe, mert ezen a ponton bármilyen jellegű figyelem – akár a szidás is – csak megerősíti benne a nem elfogadható viselkedést. Pontosan ezen a módon tanulják meg a játák során a kismacskák, hogy nem szabad erősen megharapniuk alomtestvéreiket. Ha valamelyikük erősebbet harap, áldozata felsír, elszalad és nem játszik vele. Az agresszor cica ilyenkor elgondolkodik, hogy mi történt, és rájön, hogy ha szeretné folytatni a játékot, sokkal gyengédebbnek kell lennie.

A játék előnyei

  • Mozgás
  • Fizikai erőnlét
  • Mentális stimuláció
  • Fizikai koordináció
  • Kapcsolat a gazdával
  • Stressz és unalom csökkenése
  • Viselkedési problémák (pl. agresszió) megelőzése
  • A depresszió kezelése
  • Amennyiben csak egy cica van a családban, akkor megadja számára azt a stimulációt, amit egyébként a többi macskával való játék ad
  • Jó móka cicának és gazdinak egyaránt

Ajánlott cikkek