Hogyan mossuk a cica fogát?

A macskának fontos, hogy fogai tiszták, erősek és élesek legyenek, a fogínye pedig egészséges. A nyelv, a fogak, a fogíny, a szájpadlás sérülései komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, de ezek megelőzhetők a rendszeres ellenőrzéssel, a régi, jól bevált módszerrel: a fogmosással.

Amennyiben a cicánál erős, kellemetlen szájszagot érez, lehet, hogy emésztési problémái vannak, de előfordulhat, hogy a fogával vagy az ínyével van gond. Mindenképp érdemes megvizsáltatni állatorvossal.

Helyezkedjen el szemben a cicával, óvatosan húzza fel a felső ajkát, és nézzen bele a szájába. Ha az ínye rózsaszín, akkor rendben van. A fehér vagy vörös íny jelez problémát, és gondot jelent, ha duzzanatot észlel. A fogak legyenek tiszták, fogkő lerakódástól mentesek, és természetesen épek.

cica szája kitátva, fogait mutatja

Figyeljen az alábbi tünetek bármelyikére, hiszen ezek mind komoly problémákat okozhatnak:

 • Sötétvörös vonal az íny mentén
 • Vörös és duzzadt íny
 • Fekélyes sebek az ínyen és/vagy a nyelven
 • Foghiány
 • Gennyesedés
 • A rágás nehezítettsége
 • Erőteljes nyáladzás
 • A száj környékének intenzív mancsolása

Ha az ínygyulladás bármely tünetét észleli, az állatot azonnal el kell vinni állatorvoshoz. A kezeletlenül hagyott ínybetegség akár fogvesztéshez is vezethet, de okozhatja azt is, hogy az állat képtelen lesz táplálkozni. A gyulladásos állapot jelezhet veseelégtelenséget, vagy akár a FIV vírusos megbetegedést is.

A különféle baktériumok és a fogkő lerakódhat a macska fogain, előbb vagy utóbb komoly bevonatot képezve rajta. Mindez fogínygyulladáshoz, ínysorvadáshoz és fogvesztéshez vezethet.

Nem kell mást tenni mindezek megelőzésére, mint renszeresen tisztítani a macska fogait. Hogyan mossuk a cica fogát? Ehhez elegendő akár egy fültisztító pálcika és egy kis fogkefe, és természetesen macskának való fogkrém. Ez utóbbi kiváltható némi sóval és vízzel is. A webáruházakban be tudja szerezni a szükséges felszerelést, arra azonban ügyeljen, hogy soha ne használjon a macskánál embereknek ajánlott fogkrémet, mert annak összetevői egészségkárosítóak lehetnek a cica számára.

vörös cica hever, szája tátva, fogai látszanak

Egyszóval, hogyan mossuk a cica fogát? Az alábbi lépések megkönnyítik a cica fogainak tisztítását:

 1. Először is a cicát hozzá kell szoktatni a fogmosáshoz. Finoman masszírozza az ínyét az ujjaival, vagy egy fültisztító pálcika végével.
 2. Egy pár alkalom után nyomjon a macskának való fogkrémből egy cseppett az ajkaira, hadd szokja az ízét.
 3. Ismertesse össze a fogkefével – a cicáknak való fogkefe kisebb méretű, mint a humán fogkefe, és a sörtéi is puhábbak. Lehet olyat is kapni, mely ráhúzható az ujjra, ezzel pedig nagyszerűen lehet masszírozni a macska ínyét.
 4. Nyomjon némi fogkrémet a fogkefére, és óvatosan kezdje el vele tisztogatni a fogakat, közben néma megmasszírozva az ínyét.

A rágójátékok kifejezetten hasznosak, kielégítik a cica természetes vágyát a rágásra, közben fogaik erősödnek. Miközben a macska élvezettel rágódik a játékon, akaratlanul is tisztítja fogait, a lerakódások természetesen módon távoznak, az ínye erősödik.

Amennyiben a macskánál az alábbi tünetek valamelyikét észleli, azonnal keresse fel az állatorvost.

 • Fogínygyulladás: Ez a probléma általában idősebb macskáknál fordul elő. Először egy süötétvörös vonal jelenik meg a fogak fölött. Amennyiben nem kezelik, az ínyen fekélyek jelennek meg, mely komoly fájdalommal jár az állat számára. Az ínygyulladás lehet a FIV vagy más fertőzések jele is.
 • Foggyökérhártya gyulladás: Ha a fogínygyulladás eléri a fogakat, tályog alakulhat ki, mely a fogak elvesztéséhez vezethet.
 • Stomatitis: A szájnyálkahártya gyulladását okozhatja akár beékelődött idegen test, vírusos fertőzés vagy fogászati probléma is. A cica számára gondot jelent a táplálkozás, a száj belseje kivörösödik.
 • Fekélyesedés: Tünete a felső ajkán lassan növekvő fájdalom vagy duzzanat.
 • Nyálmirigy ciszta: Ha a nyálmirigyek vagy a nyálcsatorna elzáródnak, akkor a nyelv alatt ciszta alakulhat is.
 • A száj fekélyesedése: A nyelven és az ínyen kialakuló fekélyek hátterében gyakorta légúti vagy vesebetegség áll.

Ajánlott cikkek