Hogyan mossuk a cica fogát?

A macskának fontos, hogy fogai tiszták, erősek és élesek legyenek, a fogínye pedig egészséges. A nyelv, a fogak, a fogíny, a szájpadlás sérülései komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, de ezek megelőzhetők a rendszeres ellenőrzéssel, a régi, jól bevált módszerrel: a fogmosással.

Amennyiben a cicánál erős, kellemetlen szájszagot érez, lehet, hogy emésztési problémái vannak, de előfordulhat, hogy a fogával vagy az ínyével van gond. Mindenképp érdemes megvizsáltatni állatorvossal.

Helyezkedjen el szemben a cicával, óvatosan húzza fel a felső ajkát, és nézzen bele a szájába. Ha az ínye rózsaszín, akkor rendben van. A fehér vagy vörös íny jelez problémát, és gondot jelent, ha duzzanatot észlel. A fogak legyenek tiszták, fogkő lerakódástól mentesek, és természetesen épek.

cica szája kitátva, fogait mutatja

Figyeljen az alábbi tünetek bármelyikére, hiszen ezek mind komoly problémákat okozhatnak:

  • Sötétvörös vonal az íny mentén
  • Vörös és duzzadt íny
  • Fekélyes sebek az ínyen és/vagy a nyelven
  • Foghiány
  • Gennyesedés
  • A rágás nehezítettsége
  • Erőteljes nyáladzás
  • A száj környékének intenzív mancsolása

Ha az ínygyulladás bármely tünetét észleli, az állatot azonnal el kell vinni állatorvoshoz. A kezeletlenül hagyott ínybetegség akár fogvesztéshez is vezethet, de okozhatja azt is, hogy az állat képtelen lesz táplálkozni. A gyulladásos állapot jelezhet veseelégtelenséget, vagy akár a FIV vírusos megbetegedést is.

A különféle baktériumok és a fogkő lerakódhat a macska fogain, előbb vagy utóbb komoly bevonatot képezve rajta. Mindez fogínygyulladáshoz, ínysorvadáshoz és fogvesztéshez vezethet.

Nem kell mást tenni mindezek megelőzésére, mint renszeresen tisztítani a macska fogait. Hogyan mossuk a cica fogát? Ehhez elegendő akár egy fültisztító pálcika és egy kis fogkefe, és természetesen macskának való fogkrém. Ez utóbbi kiváltható némi sóval és vízzel is. A webáruházakban be tudja szerezni a szükséges felszerelést, arra azonban ügyeljen, hogy soha ne használjon a macskánál embereknek ajánlott fogkrémet, mert annak összetevői egészségkárosítóak lehetnek a cica számára.

vörös cica hever, szája tátva, fogai látszanak

Egyszóval, hogyan mossuk a cica fogát? Az alábbi lépések megkönnyítik a cica fogainak tisztítását:

  1. Először is a cicát hozzá kell szoktatni a fogmosáshoz. Finoman masszírozza az ínyét az ujjaival, vagy egy fültisztító pálcika végével.
  2. Egy pár alkalom után nyomjon a macskának való fogkrémből egy cseppett az ajkaira, hadd szokja az ízét.
  3. Ismertesse össze a fogkefével – a cicáknak való fogkefe kisebb méretű, mint a humán fogkefe, és a sörtéi is puhábbak. Lehet olyat is kapni, mely ráhúzható az ujjra, ezzel pedig nagyszerűen lehet masszírozni a macska ínyét.
  4. Nyomjon némi fogkrémet a fogkefére, és óvatosan kezdje el vele tisztogatni a fogakat, közben néma megmasszírozva az ínyét.

A rágójátékok kifejezetten hasznosak, kielégítik a cica természetes vágyát a rágásra, közben fogaik erősödnek. Miközben a macska élvezettel rágódik a játékon, akaratlanul is tisztítja fogait, a lerakódások természetesen módon távoznak, az ínye erősödik.

Amennyiben a macskánál az alábbi tünetek valamelyikét észleli, azonnal keresse fel az állatorvost.

  • Fogínygyulladás: Ez a probléma általában idősebb macskáknál fordul elő. Először egy süötétvörös vonal jelenik meg a fogak fölött. Amennyiben nem kezelik, az ínyen fekélyek jelennek meg, mely komoly fájdalommal jár az állat számára. Az ínygyulladás lehet a FIV vagy más fertőzések jele is.
  • Foggyökérhártya gyulladás: Ha a fogínygyulladás eléri a fogakat, tályog alakulhat ki, mely a fogak elvesztéséhez vezethet.
  • Stomatitis: A szájnyálkahártya gyulladását okozhatja akár beékelődött idegen test, vírusos fertőzés vagy fogászati probléma is. A cica számára gondot jelent a táplálkozás, a száj belseje kivörösödik.
  • Fekélyesedés: Tünete a felső ajkán lassan növekvő fájdalom vagy duzzanat.
  • Nyálmirigy ciszta: Ha a nyálmirigyek vagy a nyálcsatorna elzáródnak, akkor a nyelv alatt ciszta alakulhat is.
  • A száj fekélyesedése: A nyelven és az ínyen kialakuló fekélyek hátterében gyakorta légúti vagy vesebetegség áll.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az