Ha igazán hosszú életű cicát szeretne…

Bár egyáltalán nem ritka, hogy egy macska akár 15 éves koráig is él, vannak fajták, melyek közismerten hosszú életűek. Persze az élettartamra sosincs garancia, hiszen ez az örökletes tényezők mellett még nagyon sok mindentől (etetés, gondozás, stb.) is függ. Ám ha a választásnál figyelembe veszi, hogy az adott fajta átlagos élettartama mennyi, emellett a maximális odafigyelést és gondozást biztosítja kedvencének, nagy az esély arra, hogy a cica szép kort fog megélni. A minőségi táplálás, a megfelelő testmozgás és a rendszeres  állatorvosi ellenőrzés maximalizálja a macska élettartamát. Na de melyek a leghosszabb élettartamú macskafajták?

Sziámi

Szfinx macska

A Thaiföldről származó, szépséges sziámi évszázadok óta a figyelem középpontjában áll. karcsú teste, jellegzetes jegyei, különkeges hangja és barátságos természete miatt örk kedvenc ez a fajta. Bár egyes cicáknál előfodulhatnak légzőszervi és fogászati problémák, a sziámi alapvetően egészséges és hosszú életű macska, átlagosan 12-20 évet él.

Burma

burma macska

Egy Wong Mau nevű háziasított macska és egy Tai Mau nevű sziámi kandúr nászából született meg a burma fajta, mely igazán barátságos, játékos, kalandkevelő cica. Bár a fajta alapvetően egészséges, esetenként előfordulhat koponya deformitás, valamint a glaukóma. Ezen egészségügyi problémák ellenére a burma átlagos élettartama akár 16-18 év is lehet.

Szavanna

A szavanna macska – mely részben afrikai szervál, részben házimacska - csak tapasztalt tulajdonosoknak ajánlott fajta. A nagytestű, igen okos cica igen tanulékony és nagyon ragaszkodó. Kíváncsi, intelligens, hűséges és szociális fajta, nagy mozgásigénnyel . Igen sok figyelmet és törődést igényel, esetenként kiszámíthatatlan is lehet. Ez a hibrid fajta alapvetően egészséges, élettartama 12-20 év lehet.

Egyiptomi mau

egyiptomi mau

Az ókori egyiptomi művészetben való jelenlétéről elnevezett egyiptomi mau gyönyörű macskafajta, jellegzetesen foltos kabáttal. Ezek a cicák általában erősen kötődnek a családhoz, elvárják, hogy családtagként is kezeljék őket. Bár egyes példányok hajlamosak a szívbetegségekre, a fajta átlagos élettartama 12-15 év.

Ragdoll

ragdoll

A laza és kedves ragdoll imádja a gazdáját, képes akár egész nap követni, csak hogy egy percre a karjába ugorhasson, és rongybabaként lógva élvezhesse a simogatást. Annak ellenére, hogy esetenként előfordulhat húgykövesség vagy szívprobléma, a fajta alapvetően egészséges, átlagos élettartama 15 év, vagy akár annál több is lehet.

Balinéz

balinéz

Az egzotikus táncosokról ismert indonéz Bali szigete után elnevezett macskafajta a sziámi hosszúszőrű változata. A fő különbség a két fajta között a szőrzet hossza. Akárcsak rokon,a a sziámi, a balinéz is barátságos, élénk, beszédes cica, mely szeret részese lenni az otthon történéseinek. Átlagos élettartama 12-20 év.

Orosz kék

orosz kék macska

Az orosz kék csendes, nyugodt, visszafogott fajta, mely szeret a család közelében lenni és figyelni az eseményeket. Gyakran látni meleg helyen heverészni, vagy úgy, hogy magasból figyeli a körülötte zajló dolgokat. Bár előfordulnak szemproblémák és esetenként húgykövesség, alapvetően egészséges és hosszú életű fajta, átlagosan akár 15-20 évet is él.

Bombay

bombay macska

A bombay pont olyan, mint egy miniatűr fekete párduc. Ám ez csak a küllem, hiszen jól alkalmazkodó, szeretetteljes cica, mely imád játszani, de még jobban a gazdi ölébe gömbölyödve pihenni. A rövid arcorri rész miatt ugyan előfordulhatnak légzési problémák és fokozott könnyezés, esetenként szívbetegség is, általában hosszú életű macskák, melyek átlagéletkora 12-16 év-

Amerikai rövidszőrű

amerikai rövidszőrű macska

Az amerikai rövidszőrű igen népszerű a kisgyermekes családok körében, mivel játékos, barátságos és igen jól alkalmazkodó fajta. Nem igényelnek fokozott figyelmet, kifejezetten jól elvannak magukban, ugyanakkor boldogan és aktívan vesznek részt a közös játékokban. Az amerikai rövidszőrű alapvetően egészséges fajta, bár esetenként szívproblémák előfodulhatnak. Az átlagéletkor 15-20 évre tehető.

Szfinx

A szfinx gondozása egyáltalán nem egyszerű feladat, még akkor sem, ha a szőrtelensége miatt sokan így gondolják. Bizony, ezt a cicát hidegben és melegben is speciális módon kell védeni, ruhával, naptejjel ápolni, és bizony gyakorta kell fürdetni is. Annak ellenére, hogy előfordulhatnak szívproblémák, neurológiai rendellenességek, bőrbetegségek, a fajta átlagéletkora magas, átlagosan 10-15 év.

Amire érdemes figyelni

Ahogy fentebb is írtuk, az élettartamra sosincs garancia, hiszen ez az örökletes tényezők mellett még nagyon sok midnentől (etetés, gondozás, stb.) is függ. Ezzel együtt, ahogy a kutyáknál, úgy a macskák esetében is vannak információk egy-egy fajta átlegéletkoráról. Ezek alapján például ismert, hogy egyes macskafajták átlagéletkora elmarad a 15 évtől, például a manx esetében 8-14, a munchkin esetében 12-14 évre teszik. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a környezetben leselkedő veszélyek (fertőzések, balesetek, stb.) miatt a kijáró macskák átlag életkora alacsonyabb, mint lakásban tartott társaiké.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci