E-mail: pet4you@pet4you.hu

Bombay

Bombay

Származási hely:USA
Súly:kandúr 5.40- kg
nőstény 3.60-5.40 kg
Szőrzet:Rövid és sima.
Szín:Egyszínű fekete.
Testméret:Közepes macska
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket
Családdal való kompabilitás:Ragaszkodik a családjához, otthonához
Szőrhullás:Alig hullik a szőre
Játékosság:Szeret játszani
Intelligencia:Intelligens

Leírás

Közepes méretű macska. Járása jellegzetes: himbálódzik, mint a fekete leopárd.

Eredet és történet

A macskatenyésztők mindig is szerettek kísérletezni, új fajtákat alkotni, akár genetikai mutációkra alapozva, akár fajták keresztezése által. Mindezt persze az eltérő küllem, szín vagy mintázat érdekében. A bombay, mely nevét az indiai kikötőváros után kapta, semmilyen kapcsolatban nem áll a szubkontinenssel, sokkal inkább a sabée burmai és a fekete amerikai rövidszőrű keresztezéséből jött létre, és ennek köszönheti nevét. Pont olyan, mint egy miniatűr fekete párduc.

Az 1950-es évek végén amerikai tenyésztők olyan macskára vágytak, mely felépítésében és megjelenésében a burmaira hasonlít, de mély, fényes, lakkfekete színű. Olyan macskát akartak alkotni, amely az indiai fekete leopárdra emlékeztet. E célból elindult hát egy tenyésztési program, a burmai és a fekete színű, amerikai rövidszőrű keresztezésével, mely utóbbinak fényes, rézszínű szemei voltak. Az eredmény a bombay macska lett. A név pedig úgy született, hogy mindig is emlékeztesse az embereket a fekete leopárdra.

A Kentucky állambeli Louisville-be való Nikki Horner alkotta meg a fajtát az 1950-es évek végén. Célja nem csak egy karcsú, fénylő szőrű fekete macska kitenyésztése volt, hanem egy olyan fajtát akart megalkotni, mely emellett bír az izmos testtel és barátságos temperamentummal is. Brit tenyésztőknek szintén sikerült hasonló kinézetet és jellemet produkálni a burmai és fekete házimacska keresztezésével, tehát párhuzamosan, több színtéren is folytak a kísérletezések.

A fajta elismerése az 1970-es évek végén történt meg. Bár a bombay nem túl gyakori, minden kiállításon, ahol van akár egyetlen példány is, komoly látogatottságot és érdeklődést tudhat magának. Mondhatni, mindenhol csodájára járnak a mini leopárdoknak.

Napjainkban már minden szervezet elismeri. A testalkat és a szőrszerkezet megóvása érdekében a bombay keresztezhető burmaival. A CFA megengedi a fekete amerikai rövidszőrűvel való keresztezést is, ám erre ritkán kerül sor, mégpedig az eltérő testalkat miatt.

Személyiség

A fiatal cicák igen aktívak és kíváncsiak, könnyen alkalmazkodnak a változásokhoz.  Bármely életkorban imádnak nézelődni, figyelni a körülöttük levő világot, legkedvesebb helyük gyakran az ablak mellett van. Igen szeretetteli fajta, mely kiköveteli magának gazdájától a törődést.

A bombay arról is hírhedt, hogy az ember ölébe ugorva egész testét kinyújtóztatja, lehetőleg keresztben az éppen olvasott újságon. Ahogy öregszik, kissé nyugodtabbá válik, és sokkal érdekesebb lesz számára a nézelődés, mintsem a tevékenységekben való aktív részvétel.

Az élénk és szeretetteljes bombay kedveli az embereket, könnyen alkalmazkodik különféle környezeti körülményekhez és életstílushoz. Nyugodt természete miatt kifejezetten jól tartható lakásban, és más háziállatokkal szemben is kedves, bár tény, hogy mindig határozottan törekszik a vezető pozícióra.

Csak várjon, figyeljen! A bombay gyorsan megtalálja a legmelegebb zugot a házban, ebbe persze beletartozik a takaró is, ágyazás után. Legtöbbjük örömmel „beszélget” gazdájával, mégpedig a többi macskától teljesen eltérő, ám nem erős hangon.

Küllem és ápolási szükségletek

A bombay rövid, sima szőre könnyen rendben tartható akár néhány simítással is, de heti egyszeri kikefélés, vagy gumikefével való átdörgölés segít eltávolítani a kihullott szőrszálakat. Fürdetni ritkán szükséges.

A drámaian fekete bundától eltekintve a bombay sokban hasonlít a burmaira, ám van néhány apró fizikális eltérés, mint a nagyobb és hosszabb test, a hosszabb lábak. A fej kerek, a fülek közepes méretűek, szélesen ülnek a koponyán. A szemek színe az aranytól a rézszínig sok árnyalatban előfordulhat. A farok egyenes és közepesen hosszú. A finom, rövid szőrzet tapintásra olyan, mint a szatén, és úgy csillog, mint a tiszta, minőségi bőr.

Bár a fekete szőrzetért felelős gén domináns, sable színű kismacskák is születhetnek a bombay alomban. Egyes szervezetek lehetővé teszik, hogy ezeket a macskákat burmainak törzskönyvezzék.

A bombay közepes méretű macska, ha gazdája felemeli, érezheti, hogy sokkal izmosabb, mint amilyennek látszik. A fajta lassan fejlődik, a kandúroknál gyakorta előfordul, hogy csak kétéves korukra érik el végleges méretüket és izomzatukat.

Mozgás

A bombay mind megjelenésében, mind tapintásra igen szilárd, masszívm hatalmas ereje van. Nagyon ügyes úgy mászásban, mint ugrásban, éppen ezért fontos, hogy elegendő és megfelelő macskabútor álljon rendelkezésére. 

Egészség

Élettartam: 9-13 év.

Mind a fajtatiszta, mind a keverék macskák esetében előfordulhatnak genetikai eredetű betegségek. A bombay alapvetően egészséges fajta, bár egy genetikai eredetű betegséggel, mely gyakori a burmainál, lehet találkozni a bombay-nél is. Ez a betegség a craniofacialis defektus – az arckoponya csontjainak rendellenes fejlődése.

A betegség a bombay koponya elégtelensége, az arcorri rész abnormális fejlődése, mely általában újszülött kiscicáknál figyelhető meg. A kicsik súlyosan deformálódott fejjel születnek. Mivel ezeket a kismacskákat elaltatják, a gazdák már nem találkoznak a problémával, ám a tenyésztőknek érdemes alaposan átnézni a törzskönyveket, hogy véletlenül se tenyésszenek olyan egyedekkel, melyek hordozzák a betegséget.

Nevelés

Bár a felnőtt bombay nyugodt, igencsak hajlamos lehet kölyökmacskaként viselkedni. Egyszerűen imádja a napi játékidőket a gazdival, de szereti a kényeztetést, a pocak vakargatását, és a simogatást. A napi simogatás elemi szükséglete egy bombay macskának.

Sok bombay kifejezetten jó apportos játékokban, és képesek megtanulni pórázon sétálni. Kedves fajta, mely imád játszani, és boldog egy olyan családban, ahol trükköket tanítanak neki, játszanak vele, és ellátják sok, lehetőleg interaktív játékkal.

Az igencsak társaságkedvelő bombay tökéletes választás gyermekes családok számára, de ajánlható macskabarát kutya mellé is. Ha a gyermekek kedvesen és tisztelettel bánnak vele, akkor meghálálja a figyelmet. Jól elvan más macskákkal és kutyákkal, feltéve, hogy elismerik autoritását. Az állatokat mindig lassan, fokozatosan, türelmesen ismertesse össze, hogy megtanulják a békés együttélést, és képesek legyenek ellenni magukban.

Etetés

Erős és zömök alkata miatt ügyelni kell étkezésére, az elhízást megelőzendő, különösen, ha az állat nem mozog eleget.